Η Ελλάδα δαπανούσε το 2011, 4,1% του ΑΕΠ για την Παιδεία, σήμερα δαπανά μόλις 2,5%
 
Η Ευρωπαική Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε., ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το θέμα που εκείνοι κρίνουν ως σημαντικό για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νέα γενιά.

Με απλά λόγια μας δίνεται η δυνατότητα να φέρουμε προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα θέμα που θεωρούμε σημαντικό για όλη την Ευρώπη εφ’ όσον μαζευτούν 1 εκατομμύριο υπογραφές συνολικά. Κάθε χώρα της Eυρώπης χρειάζεται έναν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών ανάλογα με τον πληθυσμό της. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα πρέπει να μαζέψουμε 16.000 υπογραφές για να πετύχουμε από μεριά μας το στόχο.



Το invest-in-education.eu προτείνειτην εξαίρεση των δαπανών κάθε εθνικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις περιπτώσεις που οι δαπάνες αυτές υπολείπονται του μ.ο της ευρωζώνης για τα τελευταία 5 έτη.

Η επένδυση στην Παιδεία ανά μαθητή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ειδικά για 5 χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Σλοβακία) οι αριθμοί πιστοποιούν μία συνεχή μείωση του κεφαλαίου που προορίζεται για την Παιδεία από το 2008/09 και μετά.



Προκειμένου, να αποφύγουμε το ασυγχώρητο ρίσκο να θυσιάσουμε μία ολόκληρη γενιά στο βωμό των paideia-2δημοσιονομικών προσαρμογών και της άκαμπτης λιτότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, το ΔΙΚΤΥΟ ανέλαβε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, ώστε να μην υπολογίζεται στο έλλειμμα των χωρών το ποσό που δαπανάται για την Παιδεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ΟΟΣΑ, η επένδυση στην Παιδεία πάντα γυρίζει πίσω το κεφάλαιο που επενδύθηκε και μάλιστα με τόκο!

Η απόδοση της πανεπιστημιακής μόρφωσης στην Ευρώπη είναι κοντά στο 12%, δηλαδή για κάθε χρόνο πανεπιστημιακής μόρφωσης, το εισόδημα του φοιτητή, για τα επόμενα χρόνια στην καριέρα του, θα είναι πιο ψηλό από το εισόδημα του μη πτυχιούχου κατά 12%. Από αυτά τα 12% παραπάνω, ο πτυχιούχος θα πληρώνει φόρο, ο οποίος θα προσφέρει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Έτσι μια επένδυση στην εκπαίδευση σήμερα έχει αλλεπάλληλα θετικά αποτελέσματα αύριο. Την ίδια ανάγκη συμμερίζεται και ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης που στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ δηλώνοντας ότι «οι κρίσεις στην οικονομία έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι νέοι έχουν μόνο μία ευκαιρία να αποκτήσουν τα σωστά εφόδια που θα τους οδηγήσουν σε μία παραγωγική και πετυχημένη καριέρα. Η περικοπή στα χρήματα που χρειάζονται για την Παιδεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική. Ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί μία ολόκληρη γενιά! Η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον και το ποσό που δαπανάται για την Παιδεία δεν πρέπει να υπολογίζεται στο έλλειμμα των χωρών».

Υπογραμμίζουμε ότι η Ένωση υστερεί στην τριτοβάθμια πανεπιστημιακή και επαγγελματική εκπαίδευση, αφού μόνο γύρω στα 30 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.



Δεν αντέχει η Ευρώπη άλλη βραδυπορία στον αγώνα δρόμου των εργασιακών δεξιοτήτων και ας μην ξεχνούμε ότι, έως το 2020, 16 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας θα απαιτούν υψηλά προσόντα, ενώ η ζήτηση για χαμηλά προσόντα θα μειωθεί κατά 12 εκατομμύρια θέσεις.



Όποιος θέλει να στηρίξει την κίνηση αυτή, θα πρέπει να υπογράψει ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα invest-in-education.eu τηνπρότασηαυτήκαιγιανα πιστοποιηθεί η υπογραφή σας, θα πρέπει να εισάγετε προσωπικές πληροφορίες (αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου). Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι πληροφορίες σας είναι ασφαλείς, δεδομένου ότι φιλοξενούνται σε servers της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 181 guests και κανένα μέλος