gkotsopoylos.jpg Ολοκληρώθηκε με το διήμερο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η απαραίτητη διαβούλευση προς την κατεύθυνση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, με βάση τις προσχεδιασμένες κυβερνητικές επιλογες....

Σε σχετική ερώτησή μας προς τον εισηγητή της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Θ. Γκοτσόπουλο, μας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις...

Διοικητική Μεταρρύθμιση με ορίζοντα το 2010


Ολοκληρώθηκε με το διήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η απαραίτητη διαβούλευση προς την κατεύθυνση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, με βάση τις προσχεδιασμένες κυβερνητικές επιλογες.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη και Τετάρτη (23,24/6), ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων των κομμάτων και κύριο εισηγητή τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών και των κομμάτων - πλην ΚΚΕ - με μικρές επιμέρους αποκλίσεις, είναι η επιδίωξη γιγαντισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β’ βαθμού με στόχο την ισχυροποίησή τους και σκοπό τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, του 4ου δηλαδή Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Χρονική επιδίωξη, όπως ρητά αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ψηφιστεί ο νέος μεταρρυθμιστικός νόμος και οι εκλογές του 2010 να γίνουν με το νέο νόμο.

Σημεία που δείχνει να επιμένει η Κυβέρνηση, είναι να παραμείνει, παράλληλα με τον εκλεγμένο έμμεσα ή άμεσα πρόεδρο της Περιφέρειας και ο διορισμένος “Γραμματέας” της Περιφέρειας (σημερινός Περιφερειάρχης) και το εκλογικό σύστημα της μειοψηφούσας αυτοδυναμίας του 42%!

Τη θέση αυτή δεν την επανέλαβε ο Πρ. Παυλόπουλος στην ομιλία του, στην ΚΕΔΚΕ, αλλά την προέβαλε με κατηγορηματικό τρόπο στο συνέδριο της ΕΝΑΕ «...το εκλογικό σύστημα του 42% δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς είναι το σύστημα το οποίο επιτρέπει στα συλλογικά όργανα να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις, κυρώς όταν η Ν.Α. θ’ αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η επιμονή στην ...εφεύρεση της πλειοψηφούσας μειοψηφίας που τείνει να γενικευθεί και να εγκαθιδρυθεί ως ...νέα “δημοκρατική” αρχή.

Η αυτονόητη δημοκρατική αρχή της αντιστοιχίας λαϊκής πλειοψηφίας και εκλεγμένων εκπροσώπων της, ανατρέπεται από την, αγγλοσαξωνικής εμπνεύσεως, παραμορφωτική εκπροσώπηση, που τείνει να καθιερωθεί, καθιστάμενη “κοινή συνείδηση” γενικής αποδοχής.

 

Οι θέσεις της ΚΕΔΚΕ


Κατά τ’ άλλα οι γενικές θέσεις της ΚΕΔΚΕ, όπως τέθηκαν από τον πρόεδρό της Ν. Κακλαμάνη, είναι θέσεις που “υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης”, όπως ισχυρίστηκε.

Συμπυκνώνονται δε «σ’ ένα κράτος “στρατηγείο” με αποκεντρωμένους θεσμούς και πόρους, βεβαίως, στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, σε ισχυρους Δήμους, που θα μπορούν ν’ απαντούν στις ανάγκες των πολιτών για ποιότητα ζωής, για προστασία του περιβάλλοντος, για κοινωνική αλληλεγγύη (Σ.Σ.: εκλαμβάνονται ως γαρνιτούρα) και για απασχόληση» (Σ.Σ.: ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων, ομηρία των ψηφοφόρων και οσμή ρουσφετιών οσφραίνομαι).

Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων ετέθησαν και από τον εισηγητή και από τον Υπουργό και τους περισσότερους ομιλητές η μεταφορά αρμοδιοτήτων, με συνοδεία μεταφοράς αντίστοιχων πόρων, για δε τις συνενώσεις των Δήμων να προηγηθεί «η χωροθέτηση των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων {...} με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά...» και άλλα σωστά και ωραία.


Προϋποθέσεις για όλα ετέθησαν απ’ όλους. Για ασφαλιστικές δικλείδες και για επιμόρφωση αιρετών δεν έγινε κουβέντα από κανέναν, λες και οι αιρετοί είναι οι άριστοι πολιτικοί επιστήμονες, είναι κοινωνιολόγοι, είναι γνώστες της δημόσιας διοίκησης είναι χρηστοί και δίκαιοι...


Δεν έθεσαν ακόμη την προϋπόθεση της μεταφοράς πραγματικής εξουσίας στα συλλογικά όργανα αντί των μονοπρόσωπων φορέων - Δημάρχων - που είναι οι πραγματοί “αρχοντες” (ετέθη από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα).

 

«Η πρόκληση μιας νέας

Μεταρρύθμισης Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης»


Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας εκ μέρους της «Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Δημοτικών Κινήσεων» (ΠΑΝΑΚ) εξέφρασε τη διαφωνία της κίνησης στο προτεινόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης, «Καποδίστριας ΙΙ» και διερωτήθηκε πώς δένει η πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό. Ποιες εγγυήσεις δίνονται ότι οι συνενώσεις θα δημιουργήσουν Δήμους και Περιφέρειες ικανούς όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά να σχεδιάζουν, να πραγματοποιούν, να χρηματοδοτούν και να συντονίζουν την τοπική ανάπτυξη.

Πρότεινε μεταξύ άλλων τον πλήρη και σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων Κυβέρνησης - Περιφέρειας-Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, αιρετές Περιφέρειες και Περιφερειάρχες, ισχυρές Περιφέρειες με ενοποίηση περιοχών στη βάση κοινών χαρακτηριστικών και όχι συγκολλήσεων ανόμοιων Περιφερειών, εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και κατάργηση του 42%, νέο κώδικα Τ.Α και ουσιαστική τροποποίηση των νόμων που διέπουν τη χρηματοδότηση της, με στόχο την οικονομική της αυτοτέλεια και βέβαια κοινωνική διαβούλευση και εξάντληση της δυνατότητας εθελούσιων συνενώσεων.

 

 

Δήλωση Θοδωρή Γκοτσόπουλου

Η θέση του Συνασπισμού

 

Σε σχετική ερώτησή μας προς την εισηγητή της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Θ. Γκοτσόπουλο, μας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις

 

gkotsopoylos.jpg«Εμείς εδώ και χρόνια ως αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, που είναι η Αυτοδιοικητική του Συνασπισμού στην Αυτοδιοίκηση, προτείνουμε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση της διοίκησης και του πολιτικού μας συστήματος που ξεκινάει από το κράτος και φτάνει μέχρι τους Δήμους. Προτείνουμε επιτελικό κράτος, ισχυρές Περιφέρειες ως 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης με εκλεγμένο Περιφερειάρχη και περιφ. Συμβούλιο και αρμοδιότητες που να μπορούν λειτουργήσουν.

Αν το ελληνικό κράτος θα αποφασίσει να αποκεντρωθεί οι νομαρχίες κατά τη γνώμη μας πρέπει να παραμείνουν ως διαμερίσματα των περιφερειών.

Ο 2ος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι η Περιφέρεια.

Το ζήτημα είναι τι εξουσίες, τι αρμοδιότητες και τι πόρους θα έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Και εδώ είναι η διαφωνία μας με την κυβέρνηση, η οποία δεν προχωράει σε μεταρρύθμιση σχέσης περιφέρειας και δήμων, αλλά σε μια σειρά συνενώσεις δήμων και σε συνενώσεις νομαρχιών. Αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα.

Εμείς μιλάμε για ισχυρούς Δήμους και όχι για συνενώσεις Δήμων. Ζητάμε ισχυρές μονάδες τοπικής Αυτοδιοίκησης».


ΕΒΔ.
Πάμε να κάνουμε ένα γιγαντισμό, που εξαλείφουμε και τις ιστορικές του θέσεις και τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Γκοτσοπ. Καθόλου, ίσα ίσα που εμείς και την καθιέρωση της απλής αναλογικής προτείνουμε και την ουσιαστική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Να υπάρχει μία μεγάλη μονάδα ο Δήμος, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργεί ουσιαστικά αλλά να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους δημότες να συμμετέχουν στη διοίκησή τους πράγμα που δεν συμβαίνει τώρα.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 179 guests και κανένα μέλος