kiousis-proypologismosΨηφίστηκε ο δημοτικός προϋπολογισμός του 2014 από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης (Νέο Ξεκίνημα) στην 26η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας (αρ. απόφασης 341). Καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης που παρευρίσκοντο· Αθηνά Ψιλάκη-Σοφρώνη και Πέτρος Σουρλαντζής  (Αναγέννηση) και Ευάγγελος Ρεμπάπης (Λαϊκή Συσπείρωση).

Πάνω απ’ όλα η επιβίωση των δημοτών μας

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθανάσιος Πουλάκης εισηγήθηκαν το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014 περιγράφοντας και αναλύοντας τόσο το γενικό και τοπικό πολιτικό πλαίσιο όσο και τις ασφυκτικές δεσμεύσεις και περιορισμούς του νομοθετικού πλαισίου κατάρτισής του. Παρευρέθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Κρωπίας ο Διευθυντής της Ε.Παπαγεωργάκης και η προϊσταμένη Λογιστηρίου Ισιδώρα Μπόρτζη.

Ο Δήμαρχος, Δημήτριος Κιούσης στις τοποθετήσεις του περιέγραψε τις οδυνηρές συνέπειες της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων στην Τ.Α. και στην κοινωνία με πολλά παραδείγματα.  Χαρακτηριστική ήταν η διαπίστωσή του ότι από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου (3 χρόνια) και επενδύσεις δεν γίνονται σε τοπικό επίπεδο και η ανεργία έχει χτυπήσει την πόλη. Η μόνη επίσημη πρόσκληση για εργασία που καταγράφηκε αφορούσε άτομο που έπρεπε να πληροί την υποχρέωση γνώσης 6 ξένων γλωσσών(!).
Σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, παρά το ότι είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, γιατί ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Απόδειξη τούτου είναι ότι σύμφωνα με έγγραφο της ΔΕΗ (κατάσταση εκκαθάρισης τελών) υπάρχουν ανείσπρακτα τέλη ύψους 3 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που δεν αποδίδονται στον Δήμο Κρωπίας!
Επέκρινε  την ανάθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της ευθύνης συλλογής των νέων φόρων ακινήτων, που συζητάει η κεντρική διοίκηση τονίζοντας: «Σε καμμία περίπτωση αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελεί στρατηγική για την μεταρρύθμιση στα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης».
Απηύθυνε μήνυμα προς την ΚΕΔΕ, όπως είπε, να αντιδράσουν σ’ αυτό το ενδεχόμενο και υπενθύμισε  την συνταγματική οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α 
«Τώρα, δεν γίνεται μόνο έλεγχος νομιμότητας όπως προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και σκοπιμότητας για τις δαπάνες και τα έσοδα. [...] Αν δεν υπήρχε ο Α΄ και Β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης θα είχε διαλυθεί το κράτος. Διευθυντές και προσωπικό αδυνατούν να ανταποκριθούν, βρίσκονται σε κατάρρευση και δεν υπάρχει πολιτική και διοικητική έμπνευση», κατέληξε.

Πραγματικός, αλλά ο χαμηλότερος προϋπολογισμός μετά το 2000

Ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Πουλάκης περιέγραψε αναλυτικά τόσο  τις οδηγίες του Οικονομικού Παρατηρητηρίου (να μην υπάρχει απόκλιση 10% των εσόδων) όσο και του Υπ.Οικονομικών βλ. Ν. 3942) που σε γενικές γραμμές προβλέπει,  μη υπερεκτίμηση εσόδων,  περιορισμούς δαπανών, μέσω περιορισμού των υπερωριών, εξόδων μετακίνησης, τηλεφωνικών κλήσεων, επιχορηγήσεων σε νομικά πρόσωπα και συλλόγους ακόμα και σε χρηματικά βοηθήματα σε απόρους. Ο Αθ. Πουλάκης δήλωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι πραγματικός, αλλά είναι και ο χαμηλότερος μετά το 2000. Περιέγραψε με «μελανά χρώματα» τις συνεχείς δραματικές μειώσεις των ΚΑΠ (ΣΑΤΑ, ΠΔΕ κα.) σε σχέση ακόμα και με το 2013! Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να φαίνεται μίζερος ο Π.Υ., και να μη δίνει δυνατότητες για την κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. 

Ιδιαίτερα επικριτικός για τις συνέπειες των περιοριστικών πολιτικών ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ και δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Σπέλλας. 
Επέκρινε την κεντρική διοίκηση ότι εν όψει των επερχόμενων εκλογών θα τάξει στην Τ.Α  «λαγούς και πετραχήλια» τα οποία θα “ξεχάσει” μετά τις εκλόγές.
Ο προϋπολογισμός, είπε, είναι πράγματι κοντά στην πραγματικότητα και αντιστοιχεί στην πάγια θέση του “Νέου Ξεκινήματος” από την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση: “να μην καταρτίζουμε πλασματικούς προϋπολογισμούς που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική υλοποίηση”.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ευάγγελος Ρεμπάπης  συμφώνησε με το πλαίσιο κριτικής που ασκήθηκε από τον Δήμαρχο Κρωπίας, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να ονομάσουμε τον ένοχο αυτής της κρίσης δηλ. τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που βρίσκει πολιτικά καθεστώτα όλων των ειδών για να επιβάλλει τους νόμους του εναντίον των εργαζομένων και του λαού. Θεωρεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» όπως από το 2010 είχε η παράταξή του υποστηρίξει  ως πρόγραμμα υποταγής των δήμων στην κυβέρνηση και εκτελεστικό βραχίονας των μνημονιακών μέτρων ενάντια στην λαϊκή οικογένεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος Π.Σουρλαντζής εκπροσωπώντας τη μείζονα αντιπολίτευση συμφώνησε με τη δριμεία κριτική που είχε ήδη ασκηθεί από την δημοτική αρχή και τη Λαϊκή Συσπείρωση για το πλαίσιο κατάρτισης των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. Ζήτησε διευκρινήσεις σε μια σειρά κωδικών δαπανών που κατά την γνώμη του θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη άλλων πολιτικών και υπηρεσιών και στο τέλος από θέση αρχής καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Τέλος, πρότεινε στον Δήμαρχο να κάνει αγώνα για να αλλάξουν τα πράγματα…

Να σημειωθεί ότι το προς ψήφιση σχέδιο Π.Υ στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου βάσει και του 37670/13 εγγράφου του Υπ.Εσωτερικών.

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 237 επισκέπτες και κανένα μέλος