Απροετοίμαστους κατά γενική ομολογία βρήκε τους Δήμους, η υποχρεωτική κατάθεση επιχειρησιακού προγράμματος όπως ορίζει ο νέος κώδικας,  μέχρι τέλους Ιουλίου. Ετσι και ο Δήμος Ραφήνας με καθυστέρηση πραγματοποίησε Δημοτικό Συμβούλιο με πρώτο θέμα το Επιχειρησιακό πρόγραμμα...

 

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός στη Ραφήνα


Απροετοίμαστους κατά γενική ομολογία βρήκε τους Δήμους, η υποχρεωτική κατάθεση επιχειρησιακού προγράμματος όπως ορίζει ο νέος κώδικας,  μέχρι τέλους Ιουλίου. Ετσι και ο Δήμος Ραφήνας με καθυστέρηση πραγματοποίησε Δημοτικό Συμβούλιο με πρώτο θέμα το Επιχειρησιακό πρόγραμμα και στη συνέχεια πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση δύο ακριβώς ημέρες μετά.


Η εκπόνηση της πρώτης φάσης του επιχειρησιακού προγράμματος έγινε με την συνεργασία της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής και παρουσιάστηκε στο σώμα απ’ τον Γιάννη Σκουμπούρη, συντονιστή της διεπιστημονικής ομάδας έργου στην οποία μετέχουν με απόφαση του δημάρχου οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Βουδούρης, Ε. Μαυρουδής, Δ. Φαφούτης, Β. Πιστικίδης, το μέλος Δ.Ε.Α.Ρ. & Δ.Ε.Α.Ο.Ρ. Δ. Αγαπητός, ο ειδικός συνεργάτης Χ. Μαλάκης και ο προϊστάμενος Τ. Υ. Β. Σκρέκας. Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας  Παυλίδης, με τον οποίο συμφώνησε ο  Μπουρνούς, της μείζονος, έψεξαν τον δήμαρχο δηλώνοντας ότι σε θέματα ζωτικής σημασίας για την πόλη, θα ήταν ένδειξη καλής χειρονομίας απ’ τον δήμαρχο, να συμπεριλάβει και συμβούλους της μειοψηφίας, στην εκπόνηση του προγράμματος, αν και δεν είναι υποχρεωμένος.


Εύστοχες παρατηρήσεις έκανε ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Παυλίδης, που όπως φάνηκε είχε διαβάσει ενδελεχώς όλο το σχετικό φάκελο της μελέτης καθώς και ο  Μπουρνούς.  


Α’ φάση στρατηγικού σχεδιασμού.


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προγραμματισμού με σκοπό την τοπική και εσωτερική ανάπτυξη του δήμου, εισάγοντας νέες μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης των δημοτικών υπηρεσιών. Ένα ευέλικτο 4ετές πρόγραμμα δράσης, προσανατολισμένο σε μετρήσιμα αποτελέσματα, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών. Στο Ε. Π. καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι άξονες και οι προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης. Το Ε.Π. του δήμου Ραφήνας προσανατολίζεται στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για τους δημότες, που θα στηρίζεται στην μέγιστη αξιοποίηση και ενίσχυση των ενδογενών χαρακτηριστικών, των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Έργα υποδομής που συμβάλλουν στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής όπως:

– βιολογικός καθαρισμός και αποχετευτικό δίκτυο.

– ολοκλήρωση δικτύου ομβρίων υδάτων

– επίλυση χωροταξικών προβλημάτων.

– ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλους.

– ενίσχυση πυροπροστασίας.

– επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την επέκταση του λιμένα.

– δημιουργία σχολικών μονάδων.

– δημιουργία αθλητικού κέντρου.

 

Δημόσια διαβούλευση

Όπως προείπαμε δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του Δ. Σ., έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, η δημόσια διαβούλευση, χωρίς μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως ήταν φυσικό αφού δύο ημέρες δεν αρκούσαν να ενημερωθούν οι δημότες.


Πάντως στο χώρο της εκδήλωσης, όπως και στο δημαρχείο μοιράστηκε ερωτηματολόγιο ώστε όλοι οι κάτοικοι να καταγράψουν πως οραματίζονται την πόλη τους, τι έργα επιθυμούν και με ποια προτεραιότητα τα κατατάσσουν. Εκείνο που ξένισε ήταν ότι ακόμα και οι εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων της πόλης δεν θέλησαν να μιλήσουν, παρότι ακολούθησε συζήτηση, ίσως επειδή δεν είχαν υπόψη τους το κείμενο του Ε. Π. που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, www.rafina.gr

Αγγελική Ραγκούση

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 684 επισκέπτες και κανένα μέλος