81% επί του συνόλου των κυλικείων πωλούν μη επιτρεπόμενα είδη!!

Η Νομαρχία, την σχολική χρονιά που μόλις “έκλεισε” δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προχώρησε σε ένα οργανωμένο σχέδιο επιθεώρησης του συνόλου των σχολικών κυλικείων της περιοχής. 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

81% επί του συνόλου των κυλικείων πωλούν

μη επιτρεπόμενα είδη!!


Η Νομαρχία, την σχολική χρονιά που μόλις “έκλεισε” δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προχώρησε σε ένα οργανωμένο σχέδιο επιθεώρησης του συνόλου των σχολικών κυλικείων της περιοχής. Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε τρεις φάσεις ελέγχου:

Η 1η φάση, πραγματοποιήθηκε τη περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2007 σε 193 σχολικά συγκροτήματα. Βάσει των ευρημάτων της οργανώθηκε η 2η φάση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μέσο της σχολικής χρονιάς, και έγινε στοχευμένα αυτή τη φορά στα ήδη εντοπισμένα (από την 1η φάση) σημεία με σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις, καθώς και δειγματοληπτικά στα υπόλοιπα κυλικεία. (Τα αποτελέσματα και των δυο αυτών φάσεων και η εικόνα σε αριθμούς συνοψίζονται στην ανάλυση που ακολουθεί).

Τέλος, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος κύκλος ελέγχων, βρίσκεται σε εξέλιξη η 3η φάση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων που προμηθεύουν τα σχολικά κυλικεία με τρόφιμα.

Μέσω της συγκεκριμένης προσέγγισης του θέματος, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών, τόσο από λανθασμένες πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας στα σημεία πώλησης (κυλικεία), όσο και στα σημεία παραγωγής των προϊόντων που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία (εργαστήρια παρασκευής, βιομηχανίες κλπ.).

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Οι ελεγκτές της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής διαπίστωσαν ότι:

  • 29 κυλικεία δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια (ποσοστό 20% επί του συνόλου των κυλικείων).
  • Σε 7 κυλικεία εντοπίστηκαν ελλείψεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων (5% επί του συνόλου των κυλικείων) και δόθηκαν οδηγίες για άμεσες διορθώσεις.
  • Σε 124 κυλικεία έγιναν συστάσεις για διορθώσεις εντός τακτού χρόνου (87% επί του συνόλου).
  • Σε 116 κυλικεία πωλούσαν είδη πέραν των επιτρεπομένων από την Υγειονομική Διάταξη (ποσοστό 81% επί του συνόλου των κυλικείων).
  • Σε 19 κυλικεία δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση (ποσοστό 13% επί του συνόλου).


Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2008, στα 7 ανωτέρω κυλικεία που παρουσίαζαν ελλείψεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας διαπιστώθηκε συμμόρφωση στις υποδείξεις των επιθεωρητών, και επιπλέον υποβλήθηκαν μηνύσεις σε 2 σχολικά κυλικεία διότι δεν είχαν προβεί, παρά τις προηγούμενες συστάσεις, στις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότησή τους. Τέλος, μετά από ελέγχους σε εργαστήρια παραγωγής προϊόντων για σχολικά κυλικεία, εντοπίστηκε μια επιχείρηση η οποία δεν διέθετε την απαραίτητη υποδομή για την παράγωγη ασφαλών τροφίμων, από την οποία δεσμεύτηκαν 1,6 τόνοι ληγμένης μαργαρίνης. Σημειώνεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης μέχρις ότου εκδοθούν οι προβλεπόμενες άδειες και συμμορφωθεί στις ισχύουσες προδιαγραφές.

Από τη καταγραφή των προϊόντων που κατά παράβαση πωλούνται στα κυλικεία προκύπτει ότι τη μερίδα του λέοντος κερδίζουν τα σφολιατοειδή (με ποσοστό 59%), έπονται τα, σοκολατοειδή (με ποσοστό 53%), αναψυκτικά (με ποσοστό 41%), σνακ (τσίχλες, τσιπς κλπ.) με ποσοστό 27% και σε μικρότερο βαθμό βρέθηκαν να πωλούνται παγωτά, ροφήματα, κ.α.

Οι βασικότερες συστάσεις που έγιναν στα κυλικεία είναι:

  • Απουσία θερμομέτρων και συστηματικής παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας των ψυγείων-καταψύξεων (σε ποσοστό 73% επί του συνόλου των κυλικείων).
  • Απουσία βιβλίου υγειονομικών επιθεωρήσεων (σε ποσοστό 66%).
  • Απουσία γαντιών μιας χρήσης
  • Απουσία κατάλληλου ιματισμού των εργαζομένων
  • Απουσία ποδοκίνητου δοχείου απορριμμάτων
  • Απουσία βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων
  • Απουσία ζεστού νερού
  • Ελλιπής καθαριότητα


Το πρόβλημα δεν έχει αντιμετώπιση;

Όπως προκύπτει από τις παραπάνω διαπιστώσεις, η Υγειονομική Διάταξη για την προστασία και την προαγωγή της υγείας των παιδιών δεν εφαρμόζεται. Και δεν είναι εύκολο, αφού παρεκλίνουν ξανά και ξανά ιδιαίτερα στην πώληση μη επιτρεπομένων ειδών. Οι πολύ συχνοί έλεγχοι δεν είναι εφικτοί τότε τι κάνουμε;

Η Νομαρχία έριξε το βάρος της στην ενημέρωση των γονιών προκειμένου να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά. Εξέδωσε ένα ενημερωτικο φυλλάδιο που μοιράζει στην αρχή της σχολικής χρονιάς, που μέσω στοχευμένης ενημέρωσης των βασικών πυλώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών, γονέων, δασκάλων), προσφέρει με φιλικό για τα παιδιά τρόπο χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις καταναλωτικής αγωγής.


Η ΕΒΔΟΜΗ προτείνει:

Οι προδιαγραφές σύννομης λειτουργίας των σχολικών κυλικείων να τυπωθούν σε αφισέτα, από τη Νομαρχία, που θα αναρτηθεί σε εμφανή θέση σε κάθε σχολείο. Υπεύθυνος για την ανάρτηση και τη διατήρησή της θα είναι ο διευθυντής εκάστου σχολείου και ο ανάδοχος του Κυλικείου. Ετσι θα μπορεί ο κάθε γονιός ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τι επιτρέπεται.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 99 guests και κανένα μέλος