Οι επιχειρήσεις τροφίμων μπορούν να διακινούν ελεύθερα εντός της ΕΕ ή ενδοομιλικά, τα ληγμένα τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας», ενώ εναπόκειται στις ίδιες τις επιχειρήσεις να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των τροφίμων αυτών!

trofima-skoupidiaΑυτό προκύπτει από απάντηση του ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των καταναλωτών, Tonio Borg, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει από την 1η Σεπτέμβρη τη διάθεση τροφίμων «περασμένης διατηρησιμότητας», ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει αν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων αυτών «εντός της ΕΕ, καθώς και η εισαγωγή τους από τρίτες χώρες» και αν «επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία η εντός του αυτού επιχειρηματικού ομίλου διακίνηση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, αφού κάνει μία σύντομη παρουσίαση της τρέχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και τη χρήση των ενδείξεων «ανάλωση ως…» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…», επισημαίνει ότι «η εμπορία των τροφίμων μετά τη λήξη της ημερομηνίας τους ελάχιστης διατηρησιμότητας δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ασφαλή και η παρουσίασή τους δεν είναι παραπλανητική». Οι επιχειρήσεις τροφίμων δηλαδή, έχουν το δικαίωμα να διακινούν τα τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας», εντός της ΕΕ ή ενδοομιλικά. Σημειώνει μάλιστα ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «οι υπεύθυνοι επιχείρησης τροφίμων» είναι αυτοί που «πρέπει να διασφαλίσουν ότι η προμήθεια τροφίμων είναι ασφαλής».

Σ.Σ. Αναρρωτιέμαι γιατί άραγε να κάνει ελέγχους η ΔΟΥ και να μην κάνουμε ελέγχουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, ακολουθώντας την παραπάνω τακτική; 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 65 guests και κανένα μέλος