Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (11/6) ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γ. Σουφλιάς παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την κτηματογράφηση 3,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων, 6.700.000 ιδιοκτησιών...

  • Πού υποβάλλονται αποκλειστικά

Κτηματολόγιο προ των πυλών

για 107 περιοχές 27 της Ανατολικής Αττικής

Από 17 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου

 

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (11/6) ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γ. Σουφλιάς παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την κτηματογράφηση 3,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων, 6.700.000 ιδιοκτησιών.

«Από την επόμενη Τρίτη 17 Ιουνίου 2008 περίπου 3 εκατ. Έλληνες καλούνται να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε 107 νέες περιοχές, των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και τις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, που δεν είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο» δήλωσε ο Υπουργός.

Το “κτηματολόγιο”, πρώτον «καταγράφει με βάση το ακίνητο όλες τις πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν έννομα δικαιώματα επί των ακινήτων».


Δεύτερον, εγγυάται τις νομικές πληροφορίες που καταγράφει. Στο σύστημα του κτηματολογίου, η καταχώριση κάθε πράξης γίνεται μόνο μετά από ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή καμία πράξη δεν καταχωρίζεται αν ο μεταβιβάζων δεν είναι ο φερόμενος στο κτηματολόγιο ως δικαιούχος.

Τρίτον, καταγράφει και την γεωγραφική περιγραφή (μορφή, θέση και μέγεθος) του ακινήτου.

Τέταρτον, αποκαλύπτει και καταγράφει συστηματικά τη Δημόσια ακίνητη περιουσία, για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελλάδα.

Πέμπτον, καταγράφει τα δικαιώματα από χρησικτησία».

Για τη διαδικασία αυτή, λειτουργούν σήμερα 94 κτηματολογικά γραφεία, τα οποία, σε πρώτη φάση, θα κτηματογραφήσουν 107 νέες περιοχές. «Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την υποβολή των δηλώσεων, τον καταρχήν εντοπισμό των ακινήτων και την καταχώρησή τους σε ψηφιακή βάση δεδομένων». 

«Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», συνέχισε ο Υπουργός, «έχουμε απλοποιήσει το έντυπο της δήλωσης για να μην χρειάζεται να προσφεύγουν οι πολίτες σε «ειδικούς» και έχουμε περιορίσει και απλοποιήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά». […] «Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε.» περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων επιτυχίας του εγχειρήματος.


Το κόστος βέβαια, αυτού του εγχειρήματος, που ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ (πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δραχμές), όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός, θα το επωμιστούν οι ιδιοκτήτες.

Νέο χαράτσι στην ιδιοκτησία


Το μέτρο αυτό, το θεωρεί ο Υπουργός «ρεαλιστικό και δίκαιο». Το «τέλος κτηματογράφησης» έχει δύο σκέλη: Το πάγιο που είναι 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία, και το αναλογικό που ανέρχεται στο 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας.

Δηλαδή για ένα σπίτι, ας πούμε 300 χιλιάδων ευρώ, το τέλος κτηματολογίου ανέρχεται σε 315 ευρώ!

Οι δηλώσεις, όπως είπαμε αρχίζουν στις 17 Ιουνίου και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μην το αφήσετε την τελευταία στιγμή… μετά τις διακοπές!

Η κτηματολόγιο Α.Ε. μας ενημερώνει ότι: «Σε κάθε γραφείο κτηματογράφησης:

1. Διατίθενται (δωρεάν) τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπο της δήλωσης του Ν.2308/1995, έντυπο πληρωμής παγίου τέλους κτηματογράφησης) και οδηγίες για τη συμπλήρωσή τους.

2. Παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης, τις προθεσμίες, τον υπολογισμό του παγίου τέλους κτηματογράφησης και συμπλήρωση των εντύπων.

3. Παραλαμβάνονται η δήλωση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά» και «υπάρχει η δυνατότητα συστημένης ταχυδρομικής αποστολής μέσω ΕΛΤΑ ή courier στο αρμόδιο γραφείο Κτημτολόγησης. Στην περίπτωση αυτή πέραν του εντύπου της δήλωσης και των συνυποβαλλομένων κατά περίπτωση, επισυνάπτονται υποχρεωτικά: α) απλή φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου β) απλή φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λ.π.) γ) το αποδεικτικό καταβολής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης».

 

Πού υποβάλλονται αποκλειστικά


Πίνακας κτηματολογικών γραφείων κατά περιοχή:

Για τους Δήμους και τις Κοινότητες της Ν.Α. Ανατολικής Αττικής που κτηματογραφούνται.

- Δήμος Αχαρνών, Εσπερίδων 18, Αχαρνές

- Δήμος Θρακομακεδόνων, Εσπερίδων 18, Αχαρνές

- Κοινότητα Κρυονερίου, Κοινοτικό κατάστημα Κρυονερίου, Κρυονέρι

- Δήμος Αγίου Στεφάνου και Δήμος Διονυσίου, Πίνδου & Σωκράτους 1, Άγιος Στέφανος

- Δήμος Παλλήνης, Κοινότητα Ανθούσας και Πικερμίου, Υψηλάντου 10α, 2ος όρ., Παλλήνη

- Δήμος Ραφήνας, Μακασίη Τζιβάνη 1 & Φιλίας 5, Ραφήνα

- Δήμος Μαραθώνος, Εγκαταστάσεις αφετηρίας Μαραθώνιου δρόμου (Στάδιο Μαραθώνος).

- Κοινότητα Σταμάτας, και Ροδοπόλεως, Μαραθώνος 10, Σταμάτα

Δήμοι Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού, Ελληνικό.

- Κοινότητα Αγίου Κων/νου και Δήμος Λαυρεωτικής, Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου & Αγίας Παρασκευής 1, Παλαιό Δημαρχείο Λαυρίου - Λαύριο

- Δήμος Καλυβίων Θορυκού, Λ. Σουνίου 4 και Π. Γκίνη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλυβίων.

- Δήμος Κερατέας, Ανθ. Παναγιωταράκου 3

- Κοινότητα Κουβαρά, Αγ. Δημητρίου 20, Κοινοτικό κατάστημα, Κουβαράς.

- Δήμος Κρωπίας, Σπύρου Δάβαρη 77, Κορωπί.

- Δήμος Μαρκοπούλου, Ολυμπιακό Ιππικό κέντρο, 1ος όροφος.

- Κοινότητας παλαιάς Φώκαιας, και Σαρωνίδος, Αγ. Ειρήνης 8 & 28ης Οκτωβρίου 7, Π. Φώκαια.

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Βούλας στην αρχική σελίδα, στις προκυρήξεις - ανακοινώσεις

 


Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 175 guests και κανένα μέλος