xeroma-6.9-2Τα αυθαίρετα στην πρώτη γραμμή για νέες εισπράξεις από τις τρόικες

Ο νόμος “σκούπα” για τα αυθαίρετα 4014/11, κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικός. Επομένως κάθε πολίτης που έχει νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του με αυτό το νόμο είναι άκυρη η νομιμοποίηση.

Ετσι λοιπόν η εσωτερική τρόικα (Υπ. Περιβάλλοντος) έβγαλε νέο νόμο τον 4178/13, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσφύγουν και πάλι (ορθώς) ενδιαφερόμενοι κατά της συνταγματικότητας του νέου νόμου, η εκδίκαση του οποίου θα τραβήξει άλλα δύο περίπου χρόνια!

Πάντως η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επεσήμανε κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου ότι «οριστική εξαίρεση αυθαιρέτου από την κατεδάφιση επιτρέπεται κατά τρόπο συνταγματικώς ανεκτό, κατ’ αρχήν μόνο για τα παλαιά αυθαίρετα, δηλαδή όσα ανεγέρθηκαν μέχρι την 31-1-1983, ημερομηνία που ορίσθηκε από τον ν. 1337/1983. Τα μεταγενεστέρως ανεγερθέντα αυθαίρετα κτίσματα δεν επιτρέπεται, κατά κανόνα, να εξαιρούνται της κατεδάφισης».

[…] «Η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι επιτρεπτή μόνο εάν προηγηθεί ένταξη της περιοχής αυτής σε πολεοδομικό σχέδιο, διότι διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν η γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων».

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση προχωράει και καλεί γύρω στα 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που δεν έχουν ενταχθεί στους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων και σ’ αυτό ποντάρει η εσωτερική τρόικα, να εισπράξει κοντά στα 5 δις ευρώ. Δίνει μάλιστα πάρα πολλές δόσεις στους ιδιοκτήτες που θα σπεύσουν να ενταχθούν. Η προθεσμία που δίνει είναι μέχρι το Φεβρουάριο του 2015 και υπόσχεται οριστική παύση της κατεδάφισης!

Στην υπαγωγή του νέου νόμου όμως πρέπει να ενταχθούν και όσοι ιδιοκτήτες είχαν νομιμοπιήσει με τον 4014/11, αφού κρίθηκε αντισυνταγματικός. Οι 562.263 ιδιοκτήτες που δήλωσαν αυθαίρετα με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/2011) καλούνται να ενταχθούν στο νέο νόμο 4178/2013: Το ΥΠΕΚΑ καλεί και τους 562.263 ιδιοκτήτες να δηλώσουν υπαγωγή στο νέο νόμο, ώστε να είναι «θωρακισμένοι» σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής κατά της τακτοποίησης του αυθαιρέτου τους.

Οι νέες δηλώσεις, θα υποβάλλονται από μηχανικό, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων αυθαιρέτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και συνδυάζονται με καταγραφή των αυθαιρέτων σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, των υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών, του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ.

Η αλλαγή διαμερισμάτωσης δεν θεωρείται, πλέον, αυθαιρεσία. β) Μεσαίες παραβάσεις: Αφορά υπέρβαση που δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που ορίζει η οικοδομική άδεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι.

Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση την αξία και την επιφάνεια του αυθαιρέτου.

Οι δόσεις των προστίμων είναι έως 102, δηλαδή εξόφληση σε 8,5 χρόνια για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους.

Προβλέπεται συμψηφισμός προστίμων (μεταξύ των ν. 4014/2011 και ν. 4178/13) και ευνοϊκή ασφαλιστική και φορολογική αντιμετώπιση για όσους δηλώσουν.

 

Στο Νόμο 4178/13 και το Χέρωμα

 

Το Χέρωμα της Βάρης, που είναι όλο κτισμένο αυθαίρετα, είχε “εγκλωβιστεί” με το Προεδρικό Διάταγμα του 1978 για την προστασία του Υμηττού και δεν μπορούσε να υπαχθεί στις προηγούμενες νομιμοποιήσεις, όπως άλλωστε και άλλες περιοχές στο Κορωπί, στην Παιανία κ.α.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βάρης (1986) το ενέταξη ως ενιαία πολεοδομική ενότητα με μετατόπιση της Β’ Ζώνης Υμηττού προκειμένου να απελευθερωθεί το Χέρωμα, αλλά δεν έγινε. Απεναντίας το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 2011 το Χέρωμα παραμένει εντός των ορίων προστασίας του Υμηττού και εντάσσεται στη (νέα) Ζώνη Β΄. Περιφερειακή ζώνη προστασίας, η οποία καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με αρτιότητα 40 στρέμματα.   Αυτό άφηνε και πάλι το Χέρωμα έξω, αφού οι ιδιοκτησίες είναι πολύ μικρότερες.

Σήμερα πλέον με το νέο νόμο 4178 και κάποιες ειδικές διατάξεις ανοίγει παράθυρο νομιμοποίησης του οικισμού Χέρωμα Βάρης.

Εξ’ αυτού, του γεγονότος, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος της περιοχής “Νυμφόληπτος” κάλεσε το Δ.Σ., τους ενδιαφερόμενους κατοίκους, τη Δημοτική Αρχή των 3Β και φορείς προκειμένου να γίνει μία σφαιρική ενημέρωση.

xeroma-6.9-2Παρευρέθη ο Δήμαρχος των 3Β Σπ. Πανάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γρ. Κωνσταντέλλος, πάρα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και πολύς κόσμος.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φώτης Κούτρας αφού πρώτα καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν μέχρι σήμερα την περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλους τους προηγούμενους Δημάρχους του πρώην Δήμου Βάρης, καθώς και το Δήμαρχο Β.Β.Β., Σπ. Πανά, τη Βουλευτή της περιοχής Γεωργία Μαρτίνου για την συμβολή της στο νέο νόμο και στο Βουλευτή Γεώργιο Βλάχο για την συνδρομή του στην επαφή με τον Υπουργό του ΥΠΕΚΑ.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο έργο και στις ενέργειες του συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε την ανάγκη πολύπλευρης συνεργασίας με όλους τους φορείς για τελική και αίσια έκβαση της υπόθεσης, ανέγνωσε το άρθρο του νόμου που έχει σχέση με την περιοχή και κατόπιν ανέφερε τη θέση του Συλλόγου σημειώνοντας ότι «όσοι δικαιούνται και έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο να το πράξουν, αφού πρώτα συμβουλευτούν μηχανικό, γιατί πέρα από την κατοχύρωση των περιουσιών τους αποτελεί μια ευκαιρία και μια απαρχή για να ενταχθεί η περιοχή, κάποια στιγμή, στο σχέδιο πόλης και να μπει σε μια τάξη και ένα νοικοκύρεμα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δράσουμε οργανωμένα και πάντα σε απόλυτη συνεργασία με το Δήμο, γιατί μετά τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής στο νόμο θα πρέπει να απευθυνθούμε στο ΥΠΕΚΑ με στοιχεία της περιοχής μας που εννοείται ότι θα έχουμε συλλέξει και να απαιτήσουμε την υλοποίηση των διατάξεων του νόμου σε σχέση με την ένταξη της περιοχής μας στο σχέδιο πόλης, επειδή έχει τη μορφή οικισμού. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όποιος προβαίνει σε κάποια σχετική με το θέμα ενέργεια να ενημερώνει το σύλλογο και το Δήμο», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Δήμαρχος Σ. Πανάς, ο οποίος αφού χαιρέτισε το ακροατήριο, τόνισε στους κατοίκους ότι:

«Η ψήφιση του Ν. 4178/2013 και οι ειδικές διατάξεις που περιλαμβάνει και αφορούν τους ιδιοκτήτες του Χερώματος αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που έχει ταλαιπωρήσει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες εκατοντάδες οικογένειες. Πλέον οι ιδιοκτήτες τοxeroma-6-9υ Χερώματος έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το άγχος της κατεδάφισης των κατοικιών τους και της πληρωμής υπέρογκων προστίμων μέσω της ένταξης στο νέο Νόμο. Και όχι μόνον αυτό.

Για πρώτη φορά υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο Νόμο για το τι πρέπει να γίνει στο Χέρωμα το συντομότερο δυνατό για το μέλλον, ώστε να μπορέσει επιτέλους η περιοχή να ενταχθεί στον οικιστικό ιστό της πόλης.»

Ο Γρ. Κωνσταντέλλος, αναφέρθηκε στον παραλογισμό της πολιτείας που τόσα χρόνια αγνοεί την πραγματικότητα και κρατά σε ομηρία έναν ολόκληρο οικισμό.

Μίλησαν ακόμη επί της ουσίας ο μηχανικός Ν. Ζυγούρης και δημοτικός σύμβουλος των 3Β, σημειώνοντας στοιχεία από το νόμο που πρέπει να προσεχθούν, ο νομικός Αν. Ρήγας αναλύοντας διεξοδικά τις νομικές πτυχές του θέματος, ο προϊστάμενος της πολεοδομίας Ευάγγ. Δημητρίου, δίνοντας αρκετές διευκρινίσεις για το θέμα, ο μηχανικός Π. Μπαντέκας φέρνοντας διάφορα παραδείγματα.

 

Επιστολή για το θέμα ελάβαμε και από τον επί δεκαετίες ασχολούμενο Σύλλογο ΙΔΙΟΚΤHTΩΝ ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΡΗΣ «Ανάπτυξη - Δημιουργία ο οποίος την απευθύνει στο Δήμαρχο και την κοινοποίησε στην ΕΒΔΟΜΗ, στην οποία επικρίνει το Δήμαρχο των 3Β, Σπύρο Πανά, ότι «υπέπεσε σε τεράστιο, απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό ατόπημα   όταν κυκλοφορήσατε στην περιοχή μας το γνωστό “προεκλογικού τύπου” φυλλάδιο, εξ’αφορμής του οποίου και η επιστολή αυτή.

Πολλά και σημαντικά έγγραφα που έχετε στα χέρια σας (που αφορούν την περιοχή Χερώματος) σας τα χορήγησε ο Σύλλογός μας ο οποίος ενήργησε, πίεσε και τελικά κατάφερε να τα προμηθευτεί» και απαρριθμεί 27 περιπτώσεις αναλυτικά.

 

Είναι γεγονός ότι για την ένταξη του Χερώματος, έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον 3 γενιές, θα μπορούσαμε να πούμε. Και δεν μπορεί κανένας, μεμονωμένα, να θριαμβολογεί ότι το έλυσε, κάτι που το επεσήμαναν πολλοί.

 

Πως έχουν τα παράβολα υπέρ του Δημοσίου:

― 500€ για αυθαίρετη κατασκευή 50τ.μ. ή κτήριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τ.μ.

― 1.000€ για πάνω από 50τ.μ. και μέχρι 100 ή ή κτήριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 200 τ.μ.

― 2.000 € για κτήριο/χρήση άνω των 100τ.μ. και μέχρι 1000τ.μ.

― 4.000 € για κτήριο άνω των 1000τ.μ.

― 8.000 € για κτήριο πάνω από 2000τ.μ. και έως 5000τ.μ.

10.000 € για κτήριο μεγαλύτερο των 5000 τ.μ.

 

Διαβάστε την Ανοιχτή επιστολή Διαμαρτυρίας που έστειλαν από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Χερώματος Βάρης στον Δήμαρχο εδώ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 173 guests και κανένα μέλος