Μεταρρύθμιση φεουδαρχικής δομής
"Νομαρχιακά Διαμερίσματα" οι Νομαρχίες - "Νομαρχιακός Προϊστάμενος" ο Νομάρχης...

Αυτοχειριάστηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Μεταρρύθμιση φεουδαρχικής δομής

«Νομαρχιακά Διαμερίσματα» οι Νομαρχίες - Νομαρχιακός Προϊστάμενος ο Νομάρχης

 

Έληξε το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας (Ε.Ν.Α.Ε.) την περασμένη Παρασκευή, με… «τη θυσία της Ιφιγένειας».

Επί της ουσίας έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία, βεβαίως, όπως αναμενόταν, με μικρές διορθώσεις, η εισήγηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ – που πρόσκειται στη Ν.Δ.

Διασώθηκαν τα προσχήματα των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαβούλευσης, αφού η Κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει την διοικητική μεταρρύθμιση φεουδαρχικής δομής που επιθυμεί, «σύμφωνα με όσα αποφάσισαν στο συνέδριό τους οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις». Δηλαδή την κατάργησή τους!…

Στη σχετική πολυσέλιδη απόφαση της ΕΝΑΕ δεν αποφασίστηκε η αναβάθμιση, όπως θα περίμενε καθένας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, (Ν.Α.) ή της Νομαρχίας ως «παλαιοτέρας, παγιοτέρας και σπουδαιοτέρας διοικητικής διαίρεσης της χώρας»1, αλλά η υποβάθμιση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), σε «Νομαρχιακά Διαμερίσματα»:

«Στις Ν.Α. που διατηρούνται ως αποκεντρωμένες Διοικητικές Μονάδες, προΐσταται αιρετό πρόσωπο», λέει η απόφαση και δεν τον ονομάζει καν, Νομάρχη. (Θα ταίριαζε επομένως το «Νομαρχιακός Προϊστάμενος») που δεν θα εκλέγεται προφανώς προς τούτο, αλλά θα «διορίζεται» από τον «Πρόεδρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης)» (Π.Α.) και κατ’ επίφαση, θα εκλέγεται ίσως από το «Περιφερειακό Συμβούλιο».

Τα προσχήματα διασώθηκαν, γιατί δεν αποφασίστηκε ευτυχώς, να υιοθετηθεί η κραυγαλέα εκ των προτάσεων της εισήγησης, ν’ αποκαλείται ο περιφερειάρχης… “Κυβερνήτης”, αλλά «Πρόεδρος της Π.Α.».

Ευτυχώς ακόμη, δεν διεπράχθη το ατόπημα κατά των πολιτειακών θεσμών και της πολιτικής επιστήμης, να αναγορευθεί η τοπική Αυτοδιοίκηση ως «τέταρτη εξουσία», κατά την εισήγηση.

Κατά τα άλλα έγιναν δεκτά, όπως είπαμε, κατά πλειοψηφία, όσα ήθελε η Κυβέρνηση κι έφερε στην εισήγησή της η πλειοψηφία.

Εν κατακλείδι, γιγαντισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με καμιά δεκαπενταριά περιφέρειες και καμιά τρακοσαριά Δήμους, ώστε να έχουμε “ισχυρή” Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποξενωμένη από το Λαό και πλήρως ελεγχόμενη από τον κομματικό μηχανισμό, για τη διαχείριση των δισεκατομμυρίων Ευρώ του Τέταρτου και τελευταίου πακέτου οικονομικής σύγτκλισης και παρεπιπτόντως αποθάρρυνση των «ανταρτών».

Όποιος θα ‘ναι «έξω απ’ το μαντρί», απλά ΔΕΝ θα τον ξέρουμε.

–––––––––––––

1. Μιχ. Στασινόπουλος, πρ. Πόρεδρος Δημοκρατίας, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου (Διοικητικό Δίκαιο 1957 σελ.211)

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 199 guests και κανένα μέλος