Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας για τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού και την έλλειψη μέριμνας για την υγεία του πληθυσμού εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για αγωγές αποζημιώσεων των κατοίκων asopos-potamosτης ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι χρόνια αγωνίζονται με κινητοποιήσεις και υπομνήματα, αλλά χτυπούν πόρτες κλειστές... Απλά η κεντρική ηγεσία έβγαζε ανακοινώσεις να μη χρησιμοποιείται το νερό...

Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για να παρουσιαστεί η δικαστική απόφαση, τονίστηκε ότι η Επιτροπή αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ασθενειών στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού εξαιτίας της έλλειψης εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αποβλήτων, των προβληματικών ελέγχων για τις βιομηχανικές εκπομπές και της έλλειψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Επίσης κατηγορεί τις ελληνικές Αρχές ότι δεν πληροφόρησαν τους κατοίκους της περιοχής για τους κινδύνους που διατρέχουν από τη ρύπανση και δεν προάσπισε την υγεία του ενδιαφερόμενου πληθυσμού.

“Για πρώτη φορά έχουμε έγγραφο πως το κράτος παραβαίνει τους νόμους σχετικά με τα βιομηχανικά απόβλητα στην περιοχή του Ασωπού και μπορούν να ξεκινήσουν οι αγωγές αποζημιώσεων των κατοίκων”, υποστήριξε ο Γ. Κτιστάκις, δικηγόρος και συντάκτης της προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέχρι τώρα δεν έχει πληρωθεί κανένα πρόστιμο απ’ αυτά που επιβάλλονταν για τη μόλυνση της περιοχής.

 

Το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού είχε αναγνωρίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο εξέδωσε οδηγία για τη μη χρήση του νερού με εξασθενές χρώμιο στην περιοχή, αλλά και δικαστήρια της χώρας με αποφάσεις τους σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των κατοίκων.

πηγη: aftodioikisi.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 176 guests και κανένα μέλος