nomos4014Αντισυνταγματικό στο σύνολό του έκρινε, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το νόμο 4014/2011 περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων και τακτοποίησης των αυθαιρέτων, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο επίμαχος νόμος – στον οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η τακτοποίηση αυθαιρέτων «νέας γενιάς» με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια-παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο και απαγορεύει τη δόμηση χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό. Επίσης κρίθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να επιβαρυνθεί περαιτέρω το οικιστικό περιβάλλον.

Ωστόσο, “το καλό το παλλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι”, και όπως έχει δείξει η εσωτερική τρόικα που μας κυβερνάει, έχει ξεχάσει και το Σύνταγμα και τη δικαιοσύνη.

Ετσι, πληροφορίες λένε ότι η κρίση περί αντισυνταγματικότητας δεν βασίστηκε σε ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας και της αρχής του κράτους δικαίου, άρα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση για υποβολή νέου, διορθωμένου νόμου!!

Το “μπαλάκι” της ...κατάδοσης στον πολίτη

H απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτE) επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, «την αντίθεση του Ν. 4014/2011 στο άρθρο 24 του Συντάγματος και την επιβάρυνση των φυσικών οικοσυστημάτων από την αυθαίρετη δόμηση, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος», επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Επισημαίνουν δε ότι «σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των δικαστικών κύκλων για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρητικά «βάζει φρένο» στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, καλούνται οι πολίτες και οι οικολογικοί σύλλογοι να καταγγείλουν τα αυθαίρετα κτίσματα, διαφορετικά αυτά παραμένουν νομιμοποιημένα εφόσον είχαν ως τέτοια χαρακτηρισθεί από το Νόμο Παπακωνσταντίνου».

Μια τέτοια εξέλιξη στην ερμηνεία της απόφασης επιβεβαιώνει αυτό που μόλις πριν λίγες μέρες οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωναν, ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χρήση της φυσικής αδόμητης γης και οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου αποτελεί ενέργεια εκ του πονηρού, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι η διατήρηση των αυθαιρέτων με πρόστιμα και παρατάσεις ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις κυβερνήσεων - καταπατητών σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».

Μάλιστα, τονίζουν ότι το θέμα γίνεται ακόμη χειρότερο, αφού η Πολιτεία παραιτείται από τις υποχρεώσεις της και αφήνει το δύσκολο έργο της καταγγελίας των αυθαιρετούχων και των καταπατητών σε πολίτες, γείτονές τους, αλλά και οικολογικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους. Έτσι, όχι μόνο αποσύρει από τις υπηρεσίες της την υποχρέωση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους υπερασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, αλλά στοχοποιεί τους νομοταγείς πολίτες και τις οικολογικές οργανώσεις, που θα βρεθούν στο στόχαστρο των καταπατητών και των οργανωμένων συμφερόντων τους.

Τέλος, η διαδικασία που προωθείται κοστίζει σε χρήμα, σε αντίθεση με την υλοποίησή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που προοικονομεί την αποτυχία της και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αφού δεν καταγγέλθηκαν.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 guests και κανένα μέλος