school1.jpgΤην κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προοπτική παράδοσης των νέων σχολικών κτιριακών υποδομών στους ιδιώτες, εκφράσανε οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ενώσεων Συλλόγων Γονέων της περιφέρειας Αττικής, στον Υφυπουργό Παιδείας Ανδρ. Λυκουρέντζο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, παρουσία και του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ο.Σ.Κ. Α.Ε.(!)...

Ιδιωτικοποίηση Σχολικών Κτιρίων

Κάθετα αντίθετες οι Ομοσπονδίες Γονέων


Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην προοπτική παράδοσης των νέων σχολικών κτιριακών υποδομών στους ιδιώτες, εκφράσανε οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ενώσεων Συλλόγων Γονέων της περιφέρειας Αττικής, στον Υφυπουργό Παιδείας Ανδρ. Λυκουρέντζο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, παρουσία και του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ο.Σ.Κ. Α.Ε.(!).

Σ.Σ. Το θαυμαστικό (!) αφορά το παράθεμα «Α.Ε.» (Ανώνυμος Εταιρεία) στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Του λοιπού θα πρέπει ίσως να διερευνούμε τα παραθέματα των Υπουργείων, των Δημαρχείων ή της …Βουλής!

«Η αποκατάσταση των ζημιών, που γίνεται μετά από κάθε σεισμό στα σχολικά κτίρια, τα επαναφέρει στην προ του σεισμού κατάσταση. Καμία επιπλέον δυνατή ενίσχυση του κτιρίου δεν γίνεται, με κίνδυνο έτσι σε επόμενο ισχυρό σεισμό και με δεδομένη την καταπόνηση, να έχουμε πιθανά τις ίδιες ή και μεγαλύτερες ζημιές».

Κι αφού εξέφρασαν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους και την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των υποδομών, κατέληξαν με την παράθεση 15 αιτημάτων (απαιτήσεων, τις χαρακτηρίζουν και ορθώς, οι ίδιοι οι γονείς) που συνοψίζονται στην επάρκεια και την ασφάλεια των δημόσιων σχολικών κτιρίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Τον χαρακτηρισμό και αγορά των αναγκαίων (με προοπτική, προφανώς) οικοπέδων για την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

- Τη θέσπιση «μητρώου επισκευής και συντήρησης» των σχολείων, άμεσα.

- «Διαφωνούμε ριζικά, τονίζουν, με τη σχεδιαζόμενη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή σχολείων. Τα σχολικά κτίρια είναι δημόσια περιουσία.

- Να παραμείνει η χρηματοδότηση αγοράς οικοπέδων, ανέγερσης και επισκευής των σχολείων στην αρμοδιότητα της πολιτείας. “Θέλουμε δημόσια σχολεία στην υπηρεσία του κοινωνικού αγαθού της παιδείας και της εκπαίδευσης και όχι υποταγμένα στη λογική του κέρδους της αγοράς”, καταλήγουν.

 

Νέο «φρούτο» οι Σ.Δ.Ι.Τ.

(Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)


Σε δελτίο Τύπου που έξέδωσε στις 11 Απριλίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλ. Γονέων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας χαρακτηρίζεται «παρωδία», η συνάντηση της αντιπροσωπείας των Ομοσπονδιών Γονέων της Αττικής με τον Υφυπουργό Παιδείας Ανδρ. Λυκουρέντζο και καταγγέλλει:

«Ο Υφυπουργός δεν άντεξε τα αμείλικτα στοιχεία που καταθέσαμε, για το πόσο αυξάνει το κόστος κατασκευής των σχολείων με Σ.Δ.Ι.Τ., για το πόσο ωφελούνται οι μεγαλοεργολάβοι σε βάρος της δικής μας τσέπης».

Όπου με στοιχεία κατέδειξαν ότι το κόστος κατασκευής με τη συμμετοχή ιδιώτη, σχεδόν τριπλασιάζεται, προς όφελος προφανώς κάποιων θυλακίων…

Από τα αναλυτικά στοιχεία που επικαλεστήκαν «προκύπτει ότι για ένα 12θέσιο σχολείο ο ΟΣΚ δαπανά 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη Σύμπραξη το κόστος εκτινάσσεται σε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ».

Κι ακόμα για τη Σ.Δ.Ι.Τ.-2 της Περιφέρειας Μακεδονίας που περιλαμβάνει 31 σχολεία συνολικού κόστους 116 εκατομμύρια ευρώ, με μέσω κόστος πάνω από 3.740.000 ευρώ κ.ο.κ.

Για την Αττική ιδιαίτερα, 27 σχολικές μονάδες με τη Σύμπραξη ιδιωτών (Σ.Δ.Ι.Τ.) θα κοστίσουν 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΣΚ θα τα κατασκεύαζε, με δημοπρασίες βεβαίως, με 45 εκατομμύρια ευρώ μόλις.

Και βέβαια, στη σύμπραξη, οι ιδιώτες θα έχουν τον έλεγχο επισκευής και συντήρησης καθώς και την εκμετάλλευση των κυλικείων κλπ. και θα εισπράττουν, όπως μας είπαν, ενοίκιο για 27 χρόνια!

Δεν μας εκπλήσσει βέβαια το γεγονός, όταν το δημόσιο, με την επιφύτηση μεγαλοφυούς οικονομικού πνεύματος, έχει αποφασίσει να πουλήσει δημόσια κτίρια, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το νεόδμητο Υπουργείο Τύπου (Γ.Γ.Ε. – Γ.Ε.Ε.) και κάμποσα άλλα και μετά θα πληρώνει νοίκι στους αγοραστές!!!

Ομολογώ πως αδυνατώ να κατανοήσω το σκεπτικό, ώστε να πουλήσω κι εγώ το σπίτι μου – να το συστήσω και στους αναγνώστες μας – ώστε μετά να πληρώνω νοίκι στον «χαζό» αγοραστή – νέο ιδιοκτήτη και να ‘μαι πανευτυχής που τον έπιασα «κορόιδο». Εγώ εκείνο που ξέρω από την πείρα κι όχι από τα οικονομικά που διδάχθηκα, είναι ότι με τα ενοίκια που πλήρωσα σε 30 χρόνια ενοικιαζόμενης κατοικίας, θα είχα αγοράσει δύο διαμερίσματα.

Καταγγέλλουν ακόμη ότι η συντήρηση των 27 νέων σχολικών κτιρίων θα κοστίσει 1,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Και επιπλέον, «το κόστος για τη δαπάνη αμοιβής Συμβούλων (χρηματοοικονομικών, νομικών και τεχνικών), θα ανέλθει σε 1,5 εκατ. ευρώ».

Απορία Συντάκτου: Μήπως εισήλθαμε στον αστερισμό της «μεγάλης αρπαχτής»; Αν αληθεύουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Γονέων, βεβαίως, που καταλήγουν:

«Ο Υφυπουργός αφού δεν μπόρεσε να διαψεύσει τους αριθμούς έγινε απαράδεκτα για τη θέση του προκλητικός και υβριστής. Δεν αντέχει την αλήθεια. Ο αυταρχισμός του και η αγενής συμπεριφορά του μας θύμισαν άλλες εποχές… Του κάναμε, είπε, ερωτήσεις σαν «δημοσιογραφίσκοι» γι’ αυτό δεν μας απαντά».

Αδυνατώ και πάλι να πιστέψω την τελευταία παράγραφο ιδίως, διότι ένας Υπουργός της Κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να σέβεται τις γενικές οδηγίες του Πρωθυπουργού περί «σεμνότητας και ταπηνότητας».

Τέλος, αν άσκοπες ερωτήσεις χαρακτηρίζουν τους «δημοσιογραφίσκους», παρακαλούμε τον κύριο Υφυπουργό να μας απαντήσει αν αληθεύουν οι καταγγελίες των γονέων. Των εντολέων του δηλαδή. Τον παρακαλούμε μόνο να μας δώσει μία σαφή απάντηση εκτός και θεωρεί την ερώτησή μας “άσκοπη”, αποδεχόμενος τις καταγγελίες των γονέων. Μη φοβάται. Δεν πρόκειται να τον χαρακτηρίσουμε “Υπουργίσκο”, σεβόμενοι ακριβώς και τον ίδιο και πρωτίστως τους θεσμούς!

 

 


Αφήστε σχόλιο...

Διαφήμιση (2)

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Διαφήμιση (1a)

ebdomi-dimosiefseis

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 184 guests και κανένα μέλος