Με εντυπωσιακές κινητοποιήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις υλοποίησαν οι Δήμοι δράσεις την ημέρα που είχε αφιερωθεί στον καθαρισμό με τίτλο: Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια ημέρα. Let’s do it Greece 2013.
Ολοι σχεδόν οι Δήμοι της Ανατ. Αττικής και η Αντιπεριφέρεια κινητοποιήθηκαν και παρακίνησαν πολίτες και φορείς, δημιουργώντας ένα τεράστιο δίχτυ καθαρισμού, παραλιών, οδών, σχολείων ακόμη και βυθών θαλάσσης.


Επιγραμματικά παρουσιάζουμε ορισμένες δράσεις από τους Δήμους Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παλλήνης, Γλυφάδας, αλλά και φορεών   που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν.


O Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή πολυάριθμων τοπικών φορέων και στις 3 ενότητες

O Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (ΟΑΠΠΑ) και τοπικούς φορείς, έδωσε το παρών στην εθελοντική εκστρατεία Let’s do it Greece – Καθαρίζουμε την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα την Κυριακή 14 Απριλίου.

Η δράση υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολυάριθμων πολιτών κάθε ηλικίας, οι οποίοι βοήθησαν στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και ακτών.  

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση των παιδιών και των εφήβων, αφού βασικός στόχος  της διεθνούς αυτής εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα της νεολαίας στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάγκης για πρόοδο και ποιότητα ζωής, αλλά και της ατομικής ευθύνης κάθε πολίτη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Στη δράση συμμετείχαν οι φορείς, ανά Δημοτική Ενότητα, πλαισιωμένοι από εθελοντές πολίτες:


•    Στη Δημοτική Ενότητα Βάρης:

3b-varkizaΣτη ελεύθερη Ανατολική Παραλία της Βάρκιζας: το Δημοτικό Σχολείο Βάρκιζας, το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, το 1ο Γυμνάσιο Βάρης, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βάρκιζας, ο  Ν.Α.Ο. Βάρης Βάρκιζας, ο  Αθλητικός Κολυμβητικός Όμιλος  Βάρης Βάρκιζας Α.Κ.Ο.Β.Β., ο Α.Ο. Βάρης «ΑΝΑΓΥΡΟΣ» και η  Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας –  Πυρασφάλειας Βάρης

Στη Δυτική Παραλία Βάρκιζας: ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βάρκιζας καθάρισε την περιοχή από το  «Latini» μέχρι το «Island»

Στο Κόρμπι: ο Σύλλογος του Κόρμπι καθάρισε τον Μπαράκο και άλλα σημεία της περιοχής.

Στη Μηλαδέζα: ο  Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μηλαδέζας καθάρισε την Πλατεία Ναυαρίνου

Στο Δίλοφο: ο  Επιμορφωτικός Σύλλογος Βάρης καθάρισε τον ακάλυπτο χώρο πίσω από τον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου


•    Στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΑΣ:

Στην Παραλία Βούλας: ο Όμιλος Φίλων Βουνού & Θάλασσας, το  Σ.Ε.Ο. Βούλας και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βούλας

Στο πρώην Κάμπινγκ Βούλας: οι εθελοντές Κάμπινγκ Βούλας

Στο Πανόραμα στα 124 στρέμματα:  Το Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σωματείο «Πανόραμα Βούλας»

Στο Βάραθρο Συκιάς (πίσω από το νεκροταφείο Βούλας): οι Σύλλογοι ΣΠΕΛΕΟ, ΕΝΔΥ και ΑΝΙΜΑ

Στο Ασκληπιείο (περιμετρικά): το Τοπικό Συμβούλιο Βούλας


•    Στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ:

Στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου:  το Νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο  Βουλιαγμένης

Στην παραλία μεταξύ «Εν Πλω» και «Αγνάντι»: το SCUBA DIVING Βουλιαγμένης – Πέτρος Κουτρουμπής, οι οποίοι παράλληλα με την ακτή καθάρισαν και το βυθό

Επίσης, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης έχουν αναλάβει τον καθαρισμό του προαύλιου χώρου του σχολείου

Τον καθαρισμό συνέδραμαν και τα συνεργεία του Δήμου, τα οποία μέσω του κέντρου συντονισμού παρείχαν σακούλες στους εθελοντές και οργάνωσαν την αποκομιδή.

Τον συντονισμό της δράσης είχαν αναλάβει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Λευτέρης Αργυρουδάκης και η Δημοτική Σύμβουλος Λυδία Αργυροπούλου, Υπεύθυνη Πολιτισμού του ΟΑΠΠΑ
Ό Δήμος ευχαριστεί όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της εθελοντικής εκστρατείας.


Kαταδυτικός καθαρισμός στον όρμο Βουλιαγμένης

Εντυπωσιακή η δράση των δυτών στον όρμο Βουλιαγμένης από τη Σχολή Καταδύσεων του Πέτρου Κουτρουμπή  (κατω απ’ το Αγναντι). Δύτες και εθελοντές βούτηξαν με πλήρη εξοπλισμό στο βυθό και ανέβαζαν τις σακούλες με τα σκουπίδια στην επιφάνεια, όπου τις παραλάμβανε άλλη ομάδα.
Καθ' ολη την διάρκεια της δράσης συμμετείχαν και οι συντονιστές,  Αντιδημαρχος Καθαριοτητας Ελ.Αργυρουδακης και ο αντιπροεδρος Δημήτρης Κακογιαννάκος. Συντονιστης των δυτών ήταν ο εκπαιδευτής Αντώνης Τσαούσης. Μετά το τέλος του καθαρισμού ακολούθησε ένα δροσερό κέρασμα από το Ψητοπωλείο Ζάχος. Οι δύτες που πήραν μέρος είναι: Αντώνης Τσαούσης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Μαρίνος, Χρήστος Μοντες, Θωμάς Ζουρνατζής, Βούλα Παπαευθυμίου, Πέτρος Κουτρουμπής, Ανναμπέλλα Στέγκου, Αικατερίνη Στέγκου, Πόπη Λέτση, Μαρία Αντωνίου, Νικόλας Μοριάς, Στέλιος Λώης, Ανδρέας Τσιάμης, Τάσος Λουράντος, Μπάμπης Παπανικολάου, Γιάννης Παγώνης, Τούλα Παυλίδη + Παύλος + Γιάννης


Πρωτότυπες δράσεις και  μηνύματα στο Δήμο Κρωπίας

koropi-ag-marinaΟι δράσεις που αναπτύχθηκαν από τους διοργανωτές (ΝΠΔΔ Σφηττός Δήμου Κρωπίας και σύλλογοι)  ήταν πολλές και διαφορετικές με αποτέλεσμα  να ικανοποιηθούν όλες οι ηλικιακές ομάδες δημοτών που συμμετείχαν. Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή των πολιτών και των συλλόγων στην περιφέρεια του Δήμου Κρωπίας ( Καρελλάς σε 3 τοποθεσίες, Κίτσι σε δύο τοποθεσίες, Αγία Μαρίνα σε 3 τοποθεσίες και Αλθέα, Άγιος Δημήτριος).

Aθλητικές εγκαταστάσεις Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ)–Καρελλά

Με επικεφαλής τους Χουά Ραμόν Ρότσα και τον Σπ.Κωστελέτο, εκπρόσωπο του ΠΑΟ,  oμάδα νέων των ακαδημιών της ΠΑΕ Παναθηναικού και παρόντα τον πρόεδρο του ΔΣ του Σφηττός Νίκο Γιαννάκο ξεκίνησε  η δράση καθαρισμού και αποψίλωσης των δρόμων που περιβάλλουν το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού στον Καρελλά του Δήμου Κρωπίας.
Την ίδια ώρα οι αυτοοργανωμένοι κάτοικοι της οδού Ι. Μεταξά στον Καρελλά καθάριζαν την περιοχή τους. Η δράση τους είχε  ήδη αρχίσει από το Σάββατο 13 Απριλίου από 13.00 έως 16.00. Το ίδιο έγινε το Σάββατο 13/4   με καθαρισμό στον περίγυρο του Ιερού Ναού Αγ.Φανουρίου, στη Λεωφόρο Καρελά, και στην παιδική χαρά από τα παιδιά του Κατηχητικού σχολείου Ι.Ν.Αγ.Φανουρίου.
Ο εξωραϊστικός και εκπολιτιστικός σύλλογος Αγία Παρασκευή Καρελλά και  ο  Φιλοκτήτης Α.Ε,  με εκκίνηση από τον χώρο των γραμματοθυρίδων της οδούς Χαλιδώνος & Προφήτη Ηλία έκαναν τη δική τους δράση καθαρισμού.

Δημοτικό Στάδιο Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη»
Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου
Καθαρίστηκε το Φιλιάτι

Στις 10.30 άρχισαν να συγκεντρώνονται εθελοντές και μέλη των συμμετεχόντων συλλόγων στο δημοτικό Στάδιο Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη για την κεντρική εκδήλωση της δράσης. Η κεντρική δράση περιελάμβανε  έκθεση με έργα ζωγραφικής του 1ου και 2ου Γυμνασίου Κορωπίου στον προαύλιο χώρο του Σταδίου, ποδηλατοπορεία με συμμετοχή στον καθαρισμό και καθαρισμός κατά μήκος της αρχαίας διαδρομής της Σφηττίας Οδού. Τα έργα ήταν ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά των εμπνεύσεων  των μαθητών και των «παραστάσεων» που έχουν για το περιβάλλον και την καθαριότητά του. Την ευθύνη ανάπτυξης της πρωτοβουλίας αυτής είχε το  Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. Οι ποδηλάτες μπορεί αυτή τη φορά να μην ήταν πολλοί  αλλά οι Κρήτες του Κορωπίου ( Ο Ψηλορείτης) καθώς και τα μικρά παιδιά με τους γονείς τους «έκλεψαν» την παράσταση με τη δυναμική παρουσία τους. Ο συνδυασμός καθαρισμού και ποδηλασίας άλλωστε ήταν εκ των πραγμάτων πολύ φιλόδοξος στόχος. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ανδρέας Ντούνης, δήλωσε ότι η διαδρομή αυτή είναι από τις ωραιότερες για ποδηλασία και την επόμενη φορά όταν θα είναι μόνο ποδηλατοπορεία η ανταπόκριση θα είναι σίγουρα πολύ μεγάλη. Εύγε σε αυτούς που ήρθαν ενώ ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου που με τα έργα τους λάμπρυναν τις δράσεις μας.
O Δήμος Κρωπίας είχε καλή οργάνωση στην ασφάλεια των συμμετεχόντων στις δράσεις καθαρισμού. Η αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και εδώ έχει βάλει την σφραγίδα της. Τρία οχήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Κρωπίας υπό τον αντιδήμαρχο Θοδωρή Γρίβα και τρία οχήματα του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος ήταν εκεί για την επιτήρηση της ασφάλειας της ποδηλατοπορείας προς το δάσος Γραμματικού στον Καρελά και της δράσης καθαρισμού. Πολλοί πρόσκοποι –λυκόπουλα, του ΣΕΠ Κορωπίου και κοπέλες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Κορωπίου, ο Διαλεκτικός όμιλος Κορωπίου με επικεφαλής την κΜαίρη Κοτζιά, οι κρήτες Κορωπίου συνέδραμαν στη δράση καθώς και πολλοί εθελοντές από όλους τους συμμετέχοντες φορείς και ιδιαίτερα από το ΝΠΔΔ Σφηττός όπου πολλά μέλη του διοικητικού του συμβουλίου θεάθηκαν να μετέχουν με ιδιαίτερο ζήλο! Το αποτέλεσμα επετεύχθη και η δράση καθαρισμού επικεντρώθηκε στη περιοχή Φιλιάτι (στα εξωκλήσια Αγ.Δημητρίου και Αγ.Ιωάννου) μέρος του οποίου ανήκει στη διαδρομή της αρχαίας Σφηττίας οδού.

Καρελλάς -Δάσος Γραμματικού
Γιορτή της δράσης και του δάσους Γραμματικού και ανακοίνωση «υιοθεσίας» του από τον σύλλογο «Αγία Παρασκευή Καρελλά»
προκειμένου να υπάρχει διαρκής καθαρισμός και επιτήρηση
Οι  χορωδίες ΚΑΠΗ Κορωπίου και Κατηχητικού Αγ. Φανουρίου ενώθηκαν!
Στις 13.00 στο δάσος Γραμματικού  πραγματοποιήθηκε η γιορτή της δράσης με  ανάδειξη της περσινής «ιστορικής» ημέρας της απομάκρυνσης μπαζοσκουπιδιών δεκαετιών που είχαν συσσωρευτεί στο δάσος Γραμματικού. Σε ένα ξέφωτο αυτού του πανέμορφου δάσους-μέρος του μεγάλου δασικού αγροκτήματος Καρελλά, οι τοπικοί σύλλογοι ( Φιλία, Αγία Παρασκευή) και φορείς (Φιλοκτήτης ΑΕ), τα μέλη του Κατηχητικού Σχολείου Αγ.Φανουρίου, το ΝΠΔΔ Σφηττός και οι  εθελοντές, είχαν δημιουργήσει μια ζεστή παρέα γύρω από δέματα σανό που είχαν μετατραπεί σε καθίσματα. Στην γιορτή αυτή έσμιξαν πολλές γενιές του Κορωπίου και πολλοί συμμετέχοντες σύλλογοι και φορείς από όλο το Κορωπί (Αγ. Γεώργιος, Πανόραμα, Κρήτες, Γυμναστικός σύλλογος, Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, ποδηλατική ομάδα κα.) ενώ εντυπωσιακή ήταν η συνύπαρξη των χορωδιών των παιδιών του Κατηχητικού Σχολείου Ι.Ν.Αγίου Φανουρίου και του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Κορωπίου υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση της Σταυρούλας Εφραιμίδου. Ο σύλλογος «Αγία Παρασκευή» του Kαρελλά  ανακοίνωσε την «υιοθεσία» του δάσους ως προς την ευθύνη της συνεχούς επιτήρησης της καθαριότητας και της προστασίας του, στο πλαίσιο του Let’s Do it Greece 2013.
koropi-dimarxosΟ δήμαρχος Κρωπίας  Δημήτρης Κιούσης στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία αυτής της κίνησης υιοθεσίας που θέτει κάθε οργανωμένο φορέα (κράτος, περιφέρεια, σύλλογο και Δήμο) υπό των ευθυνών του προκειμένου να προστατευτούν οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου στην Αττική. Είναι αξιέπαινη αυτή η πρωτοβουλία και ευχαρίστησε το προεδρείο του συλλόγου. Προς το κοινό και τους εθελοντές όλων των δράσεων απηύθυνε ένα μεγάλο μπράβο που βρήκαν χρόνο, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, με  τόσα προβλήματα συσσωρευμένα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, να οργανωθούν σε μια αλυσίδα δράσεων που απλώθηκε σε όλο το Κορωπί.
 Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός Νίκος Γιαννάκος ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους τους συμμετέχοντες και επανέλαβε την πολιτική βούληση για συνεχείς πρωτοβουλίες που θα συνδέουν τις δημοτικές δομές τους ανθρώπους, τους εθελοντές του Σφηττός, του Δήμου και των συλλόγων σε ειλικρινείς πρωτοβουλίες  δράσεων πολιτισμού, προστασίας περιβάλλοντος και κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Κίτσι, η περιοχή σχολείων και του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου
Καθαρισμούς στην ευρύτερη περιοχή και στο δασικό θύλακα Κίτσι έκαναν  οι τοπικοί σύλλογοι,  Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός σύλλογος Κίτσι «Η Άνοιξη» και ο σύλλογος Ποντίων Κορωπίου «Ο Εύξεινος Πόντος». Τα προεδρεία των Δ.Σ δύο συλλόγων και πλήθος πολιτών μαζί με την οργανωτική επιτροπή του Σφηττός, τον αντιδήμαρχο Ε.Γρινιεζάκη και άλλους εθελοντές ξεκίνησαν τη δράση από την περιοχή σχολεία και μετά ανηφόρισαν στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, μια όμορφη εκκλησία που ιδρύθηκε το 1984.

Παραλιακό μέτωπο Κορωπίου
ypobryxia-katharismaΆλλη μια πρωτότυπη δράση αναπτύχθηκε στην κεντρική παραλία της Αγίας Μαρίνας με τόπο εκκίνησης την έδρα του ναυταθλητικού συλλόγου Κέκροψ. Ομάδες επαγγελματιών αυτοδυτών με τη συνδρομή της σχολής καταδύσεων Αγίας Μαρίνας και το ΝΑΟ Κέκροψ έκαναν καθαρισμούς στον βυθό της περιοχής. Να θυμίσουμε ότι φέτος ξεβράστηκαν δεκάδες σκουπίδια στην παραλία από τις επίμονες «θαλασσοκακοκαιρίες» νοτίου ρεύματος λόγω και υποθαλάσσιου ρεύματος που μεταφέρει πολλά απορρίμματα από τον Σαρωνικό. Σημαντική ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της ποδηλατικής λέσχης Αγ.Μαρίνας στη δράση let’s Do it με καθαρισμούς στην περιοχή προς την παραλία, μετά το Νησί Ντούνη και τα «σκαλάκια» της   Αλθέας.

Κριεζή -Αγία Μαρίνα ( παιδική χαρά)
Ο Προοδευτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας πρωτοτύπησε και έκανε καθαρισμό στη  περιοχή Κριεζή, στην παιδική χαρά. Την δράση επισκέφτηκε κλιμάκιο  δήμου Κρωπίας με όχημα της διεύθυνσης περιβάλλοντος με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κρωπίας και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Σφηττός. Το χώρο επισκέφτηκε  και ο δημοτικός σύμβουλος   Κωνσταντίνος Δήμου.

Παραλία Αγίου Δημητρίου και λόφος της Αλθέας
 Οι σύλλογοι της Αλθέας και του Αγίου Δημητρίου προέβησαν σε καθαρισμούς σε συγκεκριμένα σημεία: Σαρωνικού και Κύπρου  ενώ ο σύλλογος Άγιος Δημήτριου  στην παραλιακή περιοχή, το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Απριλίου.
                                         
Η Διεύθυνση περιβάλλοντος Δήμου Κρωπίας και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Γρινιεζάκης είχαν μεριμνήσει για οχήματα και προσωπικό για την περισυλλογή των σκουπιδιών από όλα τα σημεία των δράσεων. Ο M. Γρινιεζάκης σε δηλώσεις του στο Κίτσι,  είπε ότι νιώθει υπερήφανος που συμπολίτες του παίρνουν την υπόθεση «καθαριότητα»  στα σοβαρά και παρακινούν και άλλους σε μια άλλη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Ο τομέας καθαριότητας του δήμου έχει πλέον γρήγορα αντανακλαστικά και στην περιφέρεια του Δήμου. Αυτό ήταν ένα στοίχημά μας από την ημέρα που αναλάβαμε τη δημοτική ευθύνη και χαίρομαι που πλέον αυτό αναγνωρίζεται και γίνεται υπόθεση κάθε δημότη που βοηθάει και κατανοεί τις δυσκολίες. Όλοι προσπαθούμε κάθε μέρα να γίνεται αυτό πραγματικότητα. Με κόπο φυσικά και με ελάχιστα μέσα σε σχέση με την έκταση του δήμου μας θα έλεγα, κατέληξε.

Στο κλιμάκιο επισκέψεων στα σημεία των δράσεων επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Πόλυ Ντούνη, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός Νίκος Γιαννάκος και το Γραφείο Τύπου Δήμου Κρωπίας.


Στο “Πεδίο Αρεως”  ο Δήμος Παλλήνης

O Δήμος Παλλήνης διοργάνωσε τον καθαρισμό ενός εκ των σημαντικότερων χώρων πρασίνου του Δήμου, το πάρκο «Πεδίον Άρεως» στη Δημοτική Ενότητα Παλλήνης.
Η δράση ολοκληρώθηκε με επιτυχία χάρη στη συμμετοχή εθελοντών όλων των ηλικιών που από νωρίς το πρωί βρίσκονταν στο χώρο έτοιμοι να προσφέρουν.
Ο Δήμος Παλλήνης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους εθελοντές, που για μια ακόμη φορά, χάρη σε αυτούς μια σημαντική δράση στέφεται με επιτυχία.


Πανστρατιά στο Δήμο Μαρκοπούλου

marko-lets-doΚαι τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, ξεπέρασε η ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Δήμο Μαρκοπούλου, αποδεικνύοντας πως «Όλοι μαζί, μπορούμε»!
Το δυναμικό παρών, έδωσε η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου, οι Εθελοντές Πόρτο Ράφτη, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Μαρκοπούλου-Κουβαρά, οι Συνταξιούχοι Εν Δράσει, ο ΝΑΣΠΟΡ (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Πόρτο Ράφτη), ο ΙΟΠΟΡ (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πόρτο Ράφτη ) και ο ΙΟΑ (Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Αιγαίου).
Tο  παραλιακό μέτωπο του Αγίου Σπυρίδωνα, με μια εντυπωσιακή συμμετοχή, καθάρισε συλλέγοντας 400 κιλά απορρίμματα, εκ των οποίων τα 160 κιλά ήταν ανακυκλώσιμα!
Ευχάριστη νότα, πρόσθεσαν στο χώρο, οι ζωγραφιές των μαθητών με θέμα marko-porto-raftiτο Περιβάλλον, που κόσμησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημείο εκκίνησης της δράσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Ο Δήμος, διέθεσε απορριμματοφόρα και φορτηγάκια για την αποκομιδή των απορριμμάτων, σακούλες, ελαστικά γάντια, κ.ά.
Ευχαρίστησε τους χορηγούς και υποστηρικτές της δράσης, που ο καθένας από την πλευρά του βοήθησε να στηθεί μια πολύ καλή εκδήλωση με πολύ θετικά αποτελέσματα.


Δράση στην παραλία Ζούμπερι

H «Εναλλακτική  Δράση» συμμετείχε στον καθαρισμό τονίζοντας ότι  «οι πολίτες είμαστε πρόθυμοι  να καθαρίζουμε  εθελοντικά τις παραλίες γιατί τις θεωρούμε δικές μας, γιατί βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό που μπορούμε  όχι μόνο να τις καθαρίζουμε, αλλά και να τις διαχειριζόμαστε εμείς  οι ίδιοι.  Nα μείνουν ελεύθερες για όλους τους πολίτες και να μη γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από ξένους  ή ντόπιους “επενδυτές”».
Τον εθελοντικό καθαρισμό οργάνωσαν ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζούμπερι και η Επιτροπή Μαραθώνα- Νέας Μάκρης της Εναλλακτικής Δράσης.
Συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Μαραθώνα Πόπη Πατεράκη, ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Σωτηρίου, ο πρόεδρος της Εναλλακτικής Δράσης Μάκης Σταύρου και εθελοντές κάθε ηλικίας.


200 κιλά μπαταρίες αυτοκινήτων και σκαφών από το βυθό στη Γλυφάδα!

glyfada1Το μήνυμα «Όλοι μαζί καθαρίζουμε την παραλία Γλυφάδας» έκαναν πράξη όλοι όσοι συμμετείχαν στον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο της εθελοντικής περιβαλλοντικής δράσης Let’s do it Greece 2013 «Καθαρίζουμε όλη την Ελλάδα σε μια Μέρα». Πολίτες, Περιφέρεια, Δήμος, εθελοντικές οργανώσεις, αθλητικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία.

 Για την αποτελεσματικότητα της δράσης το παραλιακό μέτωπο χωρίστηκε σε πέντε τμήματα όπου μοιράστηκαν αντίστοιχα οι ομάδες των εθελοντών ενώ παράλληλα καθαρίστηκε και ο βυθός κατά μήκος της παραλίας στη θέση «Ζέρβα». Στη δράση συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 600 εθελοντές ενώ συγκεντρώθηκαν 300 σακούλες απορριμμάτων. Επίσης από το βυθό οι 30 δύτες εθελοντές μέλη της «ΜΚΟ Υδροναύτες» ανέλκυσαν μπαταρίες αυτοκινήτων και σκαφών συνολικού βάρους  άνω των 200 κιλών οι οποίες παραδόθηκαν στο «Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥΔΕΣΙΣ).

Με την ολοκλήρωση της δράσης οι αντιδήμαρχοι, Πόλης Νατάσσα Αργυροπούλου, Καθαριότητας Δημήτρης Τσαμπίρας,  Διοικητικού και Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Μαρία Βουγιουκλή, Οικονομικού Στ. Γεωργούλας μαζί με το συντονιστή της πανελλαδικής δράσης και εκπρόσωπο του Let’s Do it Greece Νίκο Κιούση που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της απένειμαν αναμνηστικές βεβαιώσεις  ευχαριστώντας τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους. 

glyfada2Ο Δήμος Γλυφάδας ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που έλαβαν μέρος στη δράση καθώς επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις, πολιτιστικούς, αθλητικοί συλλόγους και φορείς της πόλης : Σώμα Προσκόπων, Σ.Ε. Οδηγών, 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Γλυφάδας, Μedasset, Ώρα για Δραση, Εθελοντές Δασοπροστασίας- Πυρόσβεσης, Yδροναύτες, Ένωση Γονέων, Εμπορικός Σύλλογος, ΤΟ.ΣΥ.Ν, ΕΝΕΟΝ Α.Μ.Ε.Α., Σύνδεσμος Φίλων Βουνού και Παράδοσης, Ορειβατικός Όμιλος, Antipollution, Σύλλογος Εργαζομένων, Ορειβατικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Γλυφάδας Σύλλογος Ευρυάλης, Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ΣΠΑΖ, Σύλλογος Ποντίων, Σύλλογος Ηπειρωτών, Σύλλογος Αρκάδων, Σύλλογος Λακώνων Γλυφάδας, Σύλλογος Κρητών, Σύλλογος Μικρασιατών,  Σύλλογος περί Αυλών και Οργάνων, 1ο Γυμνάσιο,1ο Λύκειο, 4ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 8ο  Γυμνάσιο, 5ο Λύκειο Γλυφάδας, Ι.Ε.Κ. ΞΥΝΗ, Holmes Place, Φωτοκύκλωση, Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας. Την Ένωση Ελλήνων Ολυμπιονικών εκπροσώπησαν οι ολυμπιονίκες  Κοσμόπουλος Α., Ελληνάκη Γ., Πολύμερος Β. Μπισπίκη Χρ., Πολυχρονόπουλος Α.

Στο πλαίσιο της δράσης την προηγούμενη μέρα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του Υμηττού με τη συμμετοχή εθελοντών και την υποστήριξη της Δ/νσης καθαριότητας από σκουπίδια, μπάζα, γυαλιά, λάστιχα και ογκώδη αντικείμενα σε μια προσπάθεια να έχουμε το βουνό και τις αναδασωμένες εκτάσεις καθαρές στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου εθελοντές για την καταγραφή και τη συνεχή παρουσία τους στο βουνό, καθώς επίσης και το Δήμο Γλυφάδας για τη συνεργασία και την παροχή μηχανημάτων.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 επισκέπτες και κανένα μέλος