ds-marko-20-4-2013Η δημοτική συνεδρίαση της Τετάρτης 17/4 στο Δήμο Μαρκοπούλου, προμήνυε εντάσεις. Και προμήνυε εντάσεις γιατί το θέμα που θα εσυζητείτο είχε δημιουργήσει τριβές στο Δήμο πριν καλά καλά φθάσει σ’ αυτόν.
Αιτία η κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στο Μαρκόπουλο, όπου η εταιρεία Dos Group ζήτησε να φτιάξει 6 εργοστάσια παραγωγής βιομάζας στην Ανατολική Αττική και ειδικότερα στο  Μαρκόπουλο, όπως γράφαμε στην “7η” αρ. φ.776 & 778. Είχε πάει και στο Κορωπί αλλά το Δ.Σ. το απέρριψε.
Το θέμα “τρέχει” από το Φεβρουάριο. Την 1η Μαρτίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε συζήτηση και αναβλήθηκε ομόφωνα προκειμένου να προσκομιστούν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία.
Το θέμα είχε φθάσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου αναβλήθηκε. Αλλωστε δεν είχε γνωμοδοτήσει ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου.
Στη δημοτική συνεδρίαση της 15/3 η Επιτροπή Αγώνα Μαρκοπούλου & Πόρτο Ράφτη ζήτησαν να συζητηθεί προ ημερησίας. Κι αυτό γιατί επίκειτο σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για το ίδιο θέμα.
Ο Δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης ζήτησε, τότε, από την επιστημονική κοινότητα του Μαρκοπούλου να αποφανθεί εντός 15 ημερών προκειμένου να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Παράλληλα κάλεσε διαβούλευση για το θέμα και μετά τη γνωμοδότηση της διαβούλευσης κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές Τετάρτη 17/4 να αποφασίσει.
Ωστόσο στο ενδιάμεσο, η εταιρεία βλέποντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, απέσυρε την αίτηση με επιστολή της προς τον Τύπο και στο Δήμο Μαρκοπούλου. Είχαμε δημοσιεύσει σχετικά στο φύλλο “7ης” αρ. 778.
Η γνωμοδότηση της διαβούλευσης, την οποία διάβασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν αρνητική.
krhtikosΣήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, ως ανώτερο όργανο του Δήμου, κλήθηκε να επικυρώσει την απόφαση της διαβούλευσης ή να πάρει κάποια άλλη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Μπέης, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της παράταξης Παναγιώτα Κατσίκη, χρίζεται εκπρόσωπος της παράταξης εφεξής, τόνισε ότι είχαν ζητήσει να γνωμοδοτήσει ο Δήμος πριν φθάσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Εμείς ήμασταν στο Π.Συμβούλιο και ζητήσαμε να δοθεί μια αναβολή για να αποφασίσουμε ως Δημ. Συμβούλιο. Μιλάνε για 6 μονάδες σε όλη την Αττική. Το Κορωπί ομόφωνα είπε όχι. Το έργο πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, γιατί η εταιρεία κάνει μια κατάτμηση ενέργειας 6 από 1 Μw για να αποφύγει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η Βιομηχανική περιοχή Μαρκοπούλου είναι προς εξυγίανση και δεν μπορεί να δεχθεί, παρά μόνο επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης.
Οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα είναι στο όριο για τη μία μονάδα. Αν συνυπολογίσουμε τις 6 μονάδες που γίνονται γύρω - γύρω και τη μια του Μαρκόπουλου η οποία γειτνιάζει με σχολεία, είναι πολλαπλάσια η ρύπανση.
Η εταιρεία στη μελέτη της δεν εξετάζει πουθενά πού θα βρει την πρώτη ύλη. Δεν είμαστε αρνητικοί σε νέες επενδύσεις, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Είμαστε αρνητικοί», κατέληξε ο Λ. Μπέης.
Ο Αντιδήμαρχος Βασ. Μεθενίτης, ο οποίος παρεπιπτόντως παραβρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζήτησε την αντικατάσταση μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης τα οποία συστηματικά δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η νόμιμη απαρτία για να συνεδριάσει. Ηταν κι αυτό μία αιτία καθυστέρησης.
behsΗ αίθουσα του Δ.Σ. όταν άρχισε να συζητιέται το θέμα είχε γεμίσει από δημότες, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα δύσπιστοι σε ό,τι άκουγαν από τους συμβούλους, με αποτέλεσμα να κάνουν συχνές παρεμβολές.
Ο Πρόεδρος, τους επεσήμανε ότι θα τους δοθεί ο λόγος, μετά τους συμβούλους, αλλά ως συνήθως οι πολίτες είναι ανυπόμονοι...
Ο Δήμαρχος Σωτ. Μεθενίτης τόνισε «η εισήγησή μας ήταν ότι δεν πρέπει να παρθεί απόφαση και να εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις. Να υπάρξει συγκεκριμένη ανάλυση για την κάθε μονάδα και μετά να έρθει στην Επιτροπή Διαβούλευσης και ακολούθως στο Δ.Σ.» Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «Η έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας δίνει το έναυσμα για να κλείσει οριστικά το θέμα για το Δήμο. Αλλά πάντα πρέπει να ενεργούμε με θεσμικά κριτήρια».
Μίλησαν από τους πολίτες, ο Λεων.  Κρητικός (από το Σύλλογο Πρ. Ηλία) ο οποίος κατήγγειλε ότι “πιάστηκε” από συγκεκριμένο θεσμικό όργανο (το κατονόμασε αλλά για λόγους δεοντολογίας και εξακρίβωσης δικής μας δεν το δημοσιεύουμε) για να του επισημάνει ότι πρέπει να τοποθετηθεί θετικά στην επένδυση, ο οποίος του τόνισε ότι: «τους φέρνω καλοπροαίρετα για το καλό του Δήμου».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Τουλγαρίδης, θεωρεί ότι κωλυσιέργησε η Δημοτική Αρχή και ότι ήταν καταλυτική η παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα.

Τέλος ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία έξι (6) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας ισχύος 1MW η κάθε μία, της εταιρείας «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ» και «Η. ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΟΣ» του ομίλου DOS GROUP στο ΒΙΟΠΑ Δήμου Μαρκοπούλου.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες και κανένα μέλος