![]() |
|||
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 |
|
|
Ειδήσεις
“Εκθεση ιδών” χαρακτηρίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) το σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού (σ.Σ.Σ.), που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. Βούλας κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων του Πέτρου Θανόπουλου και Ιωάννη Σκουμπούρη, οι οποίοι το κατέκριναν, με ισχυρή επιχειρηματολογία... Συνέντευξη της Ηλ. Τσιριγώτη “Εκθεση Ιδεών” ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Βούλας
Η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π.) για τους Δήμους προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 185), που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε προηγηθεί εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών Δ.Δ.Α. ένα χρόνο πριν, το 2006 (Α.Πρ.58939/14.9.06) και ακολούθησαν άλλες δύο, μετά την έκδοση του Π.Δ. (Αρ. Πρωτ. 50873/14.9.07 & Αρ. Πρ. 8910/14.2.08). Η τελευταία εγκύκλιος έθετε προθεσμία μέχρι 30 Απριλίου τ.έ. (σ.Σ. στις 27 Απριλίου έχουμε Πάσχα). Λάχα - λάχα λοιπόν η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση το εν λόγω Σ.Σ. για να μη χάσει τις χρηματοδοτήσεις, ενώ είχε ολιγωρήσει από το 2006.
Αξιολόγηση του Σχεδίου Σ.Σ.
Βέβαια το Προεδρικό Διάταγμα και οι εγκύκλοι του ΥΠΕΣΔΔΑ, μιλούν “για κάθε πρόσφορο μέσο”, “ημερίδα, θεματικές συναντήσεις, δημόσια συζήτηση και όποια άλλη ενέργεια διαβούλευσης κρίνεται αναγκαία...” για να γίνει “διαβούλευση” και να υπάρξουν “προτάσεις”, μεταξύ των άλλων και “από πολίτες και τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς”. Και όχι από επιλεγμένα φίλια και κατευθυνόμενα, εν πολλοίς, πρόσωπα.
Υπ’ όψιν ότι για την κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου προβλέπεται δαπάνη 53.550 ευρώ. Η δική μας “αυθαίρετη” επιχειρηματική αξιολόγηση δεν της δίνει πάνω από το 10%. Για τη διασπάθιση όμως του δημοτικού και δημόσιου χρήματος από τους ΟΤΑ θ’ ασχοληθούμε ειδικώς. Τώρα ας δώσουμε το λόγο στην Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αρχηγό του συνδυασμού “Οραμα 2010” Ηλέκτρα Τσιριγώτη, που είχε την προθυμία να μας εκφράσει τις απόψεις της. (Εχουμε ζητήσει και του Γιάννη Σκουμπούρη και τις αναμένουμε, όπως και κάθε αξιόλογη τοποθέτηση).
«Μη στρατηγικός, μη σχεδιασμός ο “Στρατηγικός Σχεδιασμός”»
Ηλέκτρα Τσιριγώτη: Εδώ μιλάμε για «μη στρατηγικό», «μη σχεδιασμό». Το σχέδιο που ήρθε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα κείμενο ελλιπές και αποσπασματικό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Δήμο μας είναι αναγκαίο. Είναι το εργαλείο για να προχωρήσουμε σε χρηματοδοτήσεις από το 4ο ΚΠΣ, από το ΕΣΠΑ, και κατ’ επέκταση σε έργα. Το θέμα είναι πολιτικό, δηλαδή τι είδους Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θέλουμε, ένα κοντόφθαλμο και μικρονοϊκό ή μήπως αξίζει τον κόπο να κάνουμε ένα σχεδιασμό με ΟΡΑΜΑ και προοπτικές.
Το κείμενο που ήρθε προς ψήφιση είναι αποσπασματικό και τι εννοώ με αυτό; Αποτελείται από ένα πρώτο μέρος καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης και ποσοτικοποίησης της, η οποία όμως αντλεί στοιχεία αποκλειστικά από τα αρχεία του Δήμου και όχι από το σύνολο των αναγκών της πόλης. Και γίνομαι πιο σαφής. Στην αρχή αυτής της προσπάθειας ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα διανείμει ερωτηματολόγια τόσο στους φορείς της πόλης, τους κατοίκους, αλλά και τους δημοτικούς σύμβουλους της αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρχει πραγματική καταγραφή των προβλημάτων. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι κανένας εξωραϊστικός σύλλογος δεν έλαβε ποτέ ερωτηματολόγιο, ούτε και κλήθηκε ποτέ να πει τις απόψεις του, δεν συζητώ δε για εμάς, τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, που στην πραγματικότητα εκφράζουμε το 60% των πολιτών της Βούλας. Από εμάς όχι μόνο δεν ζητήθηκε η γνώμη μας και η συμμετοχή μας, αλλά δεν κρίθηκε αναγκαία για μας ούτε μια στοιχειώδης παρουσίαση της μελέτης και των μεθόδων με τις οποίες έγινε η έρευνα και η επεξεργασία των στοιχείων και των αποτελεσμάτων.
Στο δεύτερο τμήμα αυτού του «στρατηγικού σχεδιασμού», στην αξιολόγηση της υφισταμένης κατάστασης, και ενώ στην καταγραφή των προβλημάτων γίνεται μνεία για την τριχοτόμηση της πόλης και την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού, στα θέματα που προκύπτουν από την χρήση του παραλιακού μας μετώπου από επισκέπτες του υπόλοιπου λεκανοπέδιου, για τις πλαζ και τα νυχτερινά κέντρα, για το Ασκληπιείο, για το ΠΙκπα, για το Τραμ. Για τις χρήσεις γης και τον ορεινό όγκο του Υμηττού και ενώ οι αναφορές για τις ανάγκες αθλητικών και πολιτιστικών χώρων περιορίζονται στην ανάγκη δημιουργίας ενός κολυμβητήριου, το οποίο, μάλιστα, ανάλογα με την διάθεση των συντακτών της μελέτης, μετακομίζει από την Β’ Πλαζ στον εκτός σχεδίου χώρο δίπλα από το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο, και ενώ ελάχιστα αναφέρονται για την άμεση ανάγκη αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος του δήμου, όλη η προσπάθεια καταλήγει σε έναν πίνακα δυνατών και αδύνατων σημείων που αντί να αξιολογεί και να προτείνει λύσεις, καταφέρνει να μπερδέψει ακόμα και τους πιο θετικά προς αυτό σκεπτόμενους αναγνώστες. Με άλλα λόγια, η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης δεν καταλήγει πουθενά.
– η προώθηση οικιστικών αναπλάσεων – τα έργα οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας – η συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας – η βελτίωση των προνοιακών και σχολικών υποδομών – η βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας – η λειτουργία του γηροκομείου – η μείωση της ανεργίας – η ενίσχυση του αθλητισμού – η ενίσχυση της πνευματικής εστίας και των πολιτιστικών συλλόγων – η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη – ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών λειτουργίας κλπ
Και βέβαια, ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά και ο πιο καλόπιστος και καλοπροαίρετος δημότης μένει με την απορία ποιό από τα παραπάνω αφορά πραγματικά την πόλη μας. Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά ένα γενικό μοντέλο που θα μπορούσε να αναφέρεται στη Γλυφάδα, τη Βάρη, τα Αμπελάκια, τον Προμαχώνα ή όποια άλλη Ευρωπαϊκή πόλη. Στους στόχους και τον σχεδιασμό μας δεν αναφέρονται καν τα θέματα της παραλίας, της ενοποίησης του Πολεοδομικού Ιστού της υπογειοποίησης της παραλιακής λεωφόρου και της λεωφόρου Βουλιαγμένης, των χρήσεων γης και της δέσμευσης χώρων αθλητισμού και πολιτισμού. Δεν αναφέρεται καθόλου το θέμα της προστασίας και της αναδάσωσης του ορεινού όγκου του Υμηττού. Μας λείπει δηλαδή ο πραγματικός και ουσιαστικός σχεδιασμός, με γνώμονα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της πόλης μας. Αντ’ αυτού μας προσφέρεται ένας πρόχειρος, ρουτινιάρικος προγραμματισμός, που λες και έγινε από ένα κουρασμένο και βαριεστημένο επιτελείο.
|
Προσεχή ΓεγονόταΠροτεινόμενο VideoΔιαφήμισηΕπισκέπτες σε σύνδεσηΑυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 259 guests και κανένα μέλος
|
ΝέαΗμερολόγιοVideos |
Άρθρα & ΣτήλεςΤέχνες & Αθλητισμός |
Δήμοι |
Προκηρύξεις & ΙσολογισμοίΆλλα |