Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012 θα κληθούν να καταβάλλουν περισσότεροι από 650.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 €.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου συγκριτικά με το 2010 θα επιβαρύνει την εκκαθάριση των νέων σημειωμάτων με επιπλέον 500,00 ξεχωριστά για κάθε σύζυγο.

H έκδοση και την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ για το έτος 2011 η οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία έσοδα 600 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2013. Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί από τον κάθε υπόχρεο σε 3 ίσες μη μηνιαίες δόσεις, ενώ εάν το ποσό του φόρου είναι μέχρι 250 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ.

Από τον Μάιο του 2013 θα ξεκινήσει η έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ για το 2012, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα συνολικού ύψους 500 εκατ. € τουλάχιστον.  

 

Επίσης πολλά είναι τα σενάρια για την θεσμοθέτηση του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το ΕΕΤΗΔΕ – (χαράτσι) και τον ΦΑΠ.

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών είναι το αφορολόγητο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερον ίσως στα όρια των 50.000,00 ή και ανύπαρκτο ακόμη με πολλούς φορ.συντελεστές.

Επίσης υπάρχει διχογνωμία και στο θέμα της ενναίας φορολόγησης των αγροτεμάχιων, καθώς υπάρχει το σενάριο της φορολόγησης τους με αυτοτελή κλίμακα.

Αυτά τα σενάρια θα συζητηθούν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στη σύσκεψη της διακομματικής φορολογικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις .

Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα προβλέπει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,15% και να φθάνουν μέχρι 2,5% για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου· ήτοι άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως για αυτούς αναμένεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία πλέον έχουν ξεπεράσει τα 55 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδα του προϋπολογισμού.

Είναι συνέπεια του φοροστραγγαλισμού (τα μέτρα του οποίου έχουμε αναλύσει πολλές φορές) μιας αποτελματωμένης αγοράς και κοινωνίας γενικότερα.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Kapa Research σχετικά με τους φόρους στα ακίνητα :

― Το 54% δεν θα μπορέσει την επόμενη χρονιά να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, φόρο εισοδήματος), ενώ άλλο ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθεί. Ειδικά για το "χαράτσι" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το πλήρωσαν, αλλά με δυσκολία.

― Το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους.

― Ενας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

― Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7% έχουν κενά/ελεύθερα ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12%.

― Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80%) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25%, ενώ πάνω από 50% διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.

― Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου, ενώ το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους στο μέλλον διαμορφώνεται στο 48%.

Τα παραπάνω ποσοστά αδυναμίας πληρωμής θα αυξηθούν στο μέλλον όσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη και όσο αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση. Γιατί έτσι η ύφεση όχι μόνο ανατροφοδοτείται, αλλά παίρνει και την μορφή χιονόμπαλας που όσο κατεβαίνει την βουνοπλαγιά ολοένα μεγαλώνει.

Θα πρέπει να σκεφτούμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από την αδυναμία πληρωμής για τους οποίους αγωνίζεται και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει η Επιτροπή Πολιτών 3Β – Δεν Πληρώνω, και να αναλογιστούμε όλοι την στάση μας.

Σε επόμενα άρθρα και με σκοπό να αντιμετωπίσουμε την ενδεχόμενη άγνοια - επειδή η άγνοια τροφοδοτεί τον φόβο, θα αναφερθούμε στα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, συμψηφισμοί, προσωποκράτηση) και μεταγενέστερα στην ερμηνεία του μίνι φορολογικού νόμου καθώς και στην εξέλιξη του φόρου της ακίνητης περιουσίας.

Μέχρι τότε καλή δύναμη!


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 1748 επισκέπτες και κανένα μέλος