kolpos-vouliagmenisΟι δύο ιδιοκτήτες, η Εθνική Τράπεζα σε συμφωνία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξαν διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» Βουλιαγμένης.

Η ίδια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει στην έκταση τουριστικές βίλες συνολικής επιφάνειας περί τα 11.500 τ.μ.

Οσον αφορά στο αντικείμενο του διαγωνισμού, τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ («Αστήρ») και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, του οποίου δρομολογείται η αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Αστήρ θα πάψει να είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής, ενώ η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ και απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του ομίλου. Με βάση τη συμφωνία Εθνικής - ΤΑΙΠΕΔ και βάσει του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης, η ΕΤΕ θα λάβει το 80% των συνολικών εσόδων από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και το ελληνικό Δημόσιο το 20%.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το ακίνητο του Αστέρα (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα εξής ξενοδοχεία:

- Το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια (έχουν ανακαινισθεί το 2004), 58 bungalows, spa και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.ά.

- Το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κτλ., που έχουν ανακαινισθεί επίσης το 2004.

Οσον αφορά στο όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο Αστέρας μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην «Aphrodite Hotel», με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί.

 

vouliagmeni-5-kavouriΤο εν λόγω ξενοδοχείο είναι αυτή την στιγμή μη λειτουργήσιμο και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης, ωστόσο στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια. Πρόσφατο σχέδιο για την αξιοποίησή του έκανε λόγο για δυναμικότητα 148 δωματίων.

Επιπλέον, η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012).

Σύμφωνα με την πρόσκληση:

Για τις ιδιοκτησίες του Αστέρα, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική μετατροπή των bungalows και την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε τουριστικές κατοικίες, με τον Αστέρα να έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, αν υλοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο, 5.300 τ.μ. κατοικιών μπορούν να κτισθούν.

 

Επιπλέον, αν το «Arion Resort and Spa» κατεδαφιζόταν, οι κατοικίες που θα κατασκευάζονταν θα αυξάνονταν στα 8.600 τ.μ.

Για την ιδιοκτησία του ΕΟΤ, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική κατεδάφιση του «Aphrodite Hotel» για την κατασκευή κατοικιών συνολικής επιφάνειας 2.880 τ.μ..

Ηδη έχουν εγκριθεί η ανακαίνιση και η μερική μετατροπή του εστιατορίου «9 Mούσες» σε club δυναμικότητας 350 ατόμων, καθώς και η ανάπτυξη ενός συνεδριακού κέντρου 3.000 τ.μ. με 9.000 τ.μ. πάρκινγκ και βοηθητικών χώρων.

 

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ίδια κεφάλαια 150 εκατ. € την 3τριετία, ενώ έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για διευκρινίσεις στην ΕΤΕ το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 19 Μαρτίου.

Πηγή: Κέρδος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 296 guests και κανένα μέλος