Σε δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να υποβληθούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, ηλικίας 55-70 ετών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου....

 

Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Δωρεάν προληπτική εξέταση


Σε δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να υποβληθούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, ηλικίας 55-70 ετών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, όπως έχει οριστεί παγκοσμίως ο Μάρτιος. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) «ΑγκαλιάΖΩ» και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού. 


Επιτακτική κρίθηκε η ανάγκη ενημέρωσης και διενέργειας προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τον τρίτο στις γυναίκες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου υπολογίζεται σε 6% στο γενικό πληθυσμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου με προληπτικές εξετάσεις, μπορεί να μειώσει κατά 16% τη θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας.


Οι επισημάνσεις αυτές παρουσιάστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την οργάνωση της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.


Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 70 ετών που επιθυμούν να κάνουν τη δωρεάν προληπτική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης (αίματος) στα κόπρανα μπορούν να προσέρχονται στα υποκαταστήματα της «Βιοιατρικής» στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η εξέταση θα γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορούν να καλούν στην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, στην τηλεφωνική γραμμή 210 6984482.

Ο Καθηγητής επισήμανε επίσης, ότι 2 από τα 3 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στη διατροφή, με αποφυγή του καπνίσματος και με φυσική άσκηση. «Οι διατροφικές μας συνήθειες, είπε ο καθηγητής Γ. Τούντας, ευθύνονται για το 30% των περιστατικών καρκίνου στις δυτικές κοινωνίες, καθιστώντας τη διατροφή το δεύτερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο μετά το κάπνισμα. Οι λιπαρές τροφές, τα τηγανιτά, οι τροφές με συντηρητικά και το πολύ ψημένο κρέας, ευνοούν  την ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία συνδέεται θετικά με τον καρκίνο παχέος εντέρου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, ο Καθηγητής σημείωσε ότι οι καπνιστές διατρέχουν έως και τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο παχέος εντέρου.


Ο Άρης Πολύζος, Αν. Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» επισήμανε ότι τα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου κυμαίνονται από 85% έως και 90% αν η διάγνωση γίνει στα αρχικά στάδια, μειώνονται στο 70-80% στις περιπτώσεις που η νόσος εντοπιστεί στο στάδιο ΙΙ, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια το ποσοστό κατεβαίνει στο 25-60%, για να φτάσει στο 5-30% στο τελικό στάδιο.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 guests και κανένα μέλος