ΓΕΝΕΥΗ / ΑΘΗΝΑ (21 Νοεμβρίου 2012) - Ο Φρανσουά Κρεπό*, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2012. Η επίσκεψη αποτελεί μέρος της δωδεκάμηνης έρευνάς του σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τον έχει ήδη οδηγήσει στις Βρυξέλλες, την Τυνησία, την Τουρκία και την Ιταλία.

«Δεδομένης της στρατηγικής της θέσης στη Μεσόγειο και έχοντας κοινά χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει γίνει ένα βασικό σημείο εισόδου για πολλούς μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Φρ. Κρεπό.

Κατά τη διάρκεια της εννιαήμερης αποστολής του στην Ελλάδα, ο εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συναντηθεί με μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για τους συνοριακούς ελέγχους και τη μετανάστευση, μετην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, διεθνείς οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και με τους ίδιους τους μετανάστες, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της σύνθετης διαχείρισης των ελληνικών συνόρων. Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα επισκεφθεί επίσης έναν αριθμό κέντρων κράτησης μεταναστών.

Η επίσκεψη του Fr. Κρεπό στην Ελλάδα είναι η πέμπτη και τελευταία φάση της έρευνάς του για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ειδικός Εισηγητής επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες τον Μάιο, την Τυνησία και την Τουρκία τον Ιούνιο, και την Ιταλία τον Οκτώβριο.

Στο τέλος της αποστολής του, ο Φρ. Κρεπό θα ανακοινώσει τα αρχικά του συμπεράσματα σε συνέντευξη Τύπου, στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 14.00, στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis, στην Αθήνα (Παρθενώνος 19-25).

Η έρευνα, θα καταλήξει σε μια ειδική έκθεση που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2013.

* Ο Καναδός Φρανσουά Κρεπό ορίστηκε τον Ιούνιο του 2011 και για μια περίοδο τριών ετών, Ειδικός Εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών. Ως ειδικός εισηγητής, είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό, και υπηρετεί υπό την ατομική του ιδιότητα. Ο Φρανσουά Κρεπό είναι επίσης τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill, του Μόντρεαλ.

http://www2.ohchr.org/english/issues/migration/rapporteur/index.htm

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 119 guests και κανένα μέλος