Τιμήθηκε η 68η μαύρη επέτειος του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου (9-10-1944) στην ομώνυμη πλατεία απέναντι από το 1ο Δημοτικό Κοιμητήριο Κορωπίου. Την ίδια ημέρα 9.10.2012, συμπτωματικά η χώρα δεχόταν την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελας Μέρκελ.

Η πυρπόληση της πόλης του Κορωπίου (400 σπίτια και κοινοτικά καταστήματα κατεστραμμένα) και η εκτέλεση 47 αμάχων πολιτών από τους ναζιστικούς μηχανισμούς της Γερμανικής Κατοχής είναι ακόμα μια άγνωστη σε πολλούς πολίτες της Αττικής και της Αθήνας ιστορική σελίδα της κατοχής, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Μόλις πέρσι, το 2011 με την υπ’ αριθμόν 275/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η επίσημη αναγνώριση από το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας και ανακηρύχθηκε ως Μαρτυρική Πόλη. Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης εκφώνησε στο Μνημείο της Τραγωδίας του Κορωπίου, μια σύντομη ομιλία που επικέντρωσε στην εφαρμογή της περσινής απόφασης του Δ.Σ. και στην μεγάλη κρίση που περνάει η χώρα μας.

koropi_dimarxuΟ Δημ. Κιούσης είπε χαρακτηριστικά: Θέλουμε την επίσημη αναγνώριση και από το ελληνικό κράτος. Για να το κάνουμε πράξη πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ανάδειξη και περαιτέρω ιστορική διερεύνηση της μαύρης εκείνης ημέρας. Θέλουμε να διασώσουμε τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές, όλες τις μαρτυρίες προφορικές και γραπτές, που δεν έχουν ακόμα, μετά από 68 χρόνια, περιέλθει στις δημοτικές υπηρεσίες και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε συγκροτήσει ανοιχτή Επιτροπή Έργου με τίτλο «Κορωπί, Μαρτυρική Πόλη», μαζί με τους δημότες και φίλους του Κορωπίου, με το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου μας, τους συγγραφείς και ερευνητές του Κορωπίου, που έχουν εκπονήσει εργασίες και βιβλία για το θέμα.

Στη συνέχεια επισήμανε με έμφαση ότι αυτή η Δημοτική Αρχή, αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, βρίσκονται σήμερα μπροστά σε μια μεγάλη και χρόνια κρίση, που βαθαίνει μέρα με την μέρα και υποστήριξε ότι τέτοιας φύσεως κρίση σε μια ειρηνική περίοδο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας δεν έχει προηγούμενο. Ο Δήμος μας αγωνίζεται να κρατήσει όρθια την κοινωνία και το φρόνημα των πολιτών του. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος αλλά άνισος. Γι’ αυτό κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο, που οδηγεί μέρα με τη μέρα σε κοινωνική αποσύνθεση.

 

Ο Δήμαρχος Κρωπίας έκλεισε την ομιλία του ως εξής: Ο πόνος μας εδώ στο Κορωπί γίνεται Όρκος Μνήμης και ο Όρκος γίνεται Έμπνευση και Συνείδηση της Ευθύνης! Συνείδηση της ευθύνης να υπηρετούμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Στέκομαι για άλλη μια φορά με δέος μπροστά στη θυσία αυτή και λέω : Θεέ μου βοήθησε μας να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με ιστορική γνώση και σεβασμό τους συμπολίτες μας και την πατρίδα μας. Έχει νόημα για όλους εμάς αυτή η επέτειος και κάθε επέτειος που έχει γραφτεί με αίμα για την ελευθερία μας! Αιωνία η μνήμη τους ! Δύναμη σε όλους μας!

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ Σφηττός υπό τη διεύθυνση του Ηλία Σοφρώνη. Στεφάνι, εκτός του Δημάρχου Κρωπίας, κατέθεσε εκ μέρους της αιρετής Περιφέρειας Αττικής, ο Γεώργιος Σμέρος.

 

 

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους προσκεκλημένους είχαν: ο Γεώργιος Ε. Γεωργάκης που κρατούσε την ιστορική σημαία της «Ενωσις Θυμάτων & Τραυματιώkoropi-mathitesν Πολέμου και Κατοχής» Κορωπίου (που έφτιαξε ένα χρόνο μετά τα δραματικά γεγονότα η αείμνηστη Κούλα Βλάχου-Καπαηδώνη και που πρόσφερε πέρσι η Μαίρη Κοτζιά, πρώην δημοτική σύμβουλος, για τη δημιουργία του Αρχείου της Τραγωδίας Κορωπίου), η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) Γιάννα Λεμπέση, σύζυγος του αείμνηστου Ευβοιώτη αντιστασιακού πολιτικού της ΕΔΑ Λευτέρη Λεμπέση, η Παν.Θεοδωροπούλου, επίσης εκπρόσωπος της ΠΟΑΕΑ ενώ χαιρετισμό τιμής και μνήμης έστειλε ο καπετάν Ερμής- Βασίλης Πριόβολος, ως Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης «Άρης Βελουχιώτης».

---------------------

Το Σωματείο «Ενωσις Θυμάτων & Τραυματιών Πολέμου και Κατοχής» Κορωπίου (1944-1952) ιδρύθηκε από τον θείο της Μαίρης Κοτζιά, αείμνηστο Αντώνη Καπαηδώνη. Ο Αντώνης Καπαηδώνης συνέταξε το αυθεντικό τετράδιο της καταγραφής των νεκρών και των καμένων ιδιοκτησιών ( στο δύσκολο έργο της καταγραφής είχε συνεργάτες τους, Γεώργιο Τρυπαρόλη, Ξενοφώντα Σουρλαντζή, Κωνσταντίνα Γεωργίτση, Δημοσθένη Θεοχάρη, Κωνσταντίνα Ανδρέου) και το οποίο έχει επίσης προσφερθεί πέρσι στον Δήμο Κρωπίας.

 

 

Ο Αντώνης Καπαηδώνης κατάγεται από την Αθήνα. Το 1922 παντρεύτηκε την Κούλα Βλάχου από το Κορωπί. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Κορωπί το 1930. Είναι ιδρυτής του σωματείου της «Ένωσης Θυμάτων και Τραυματιών Πολέμου και Κατοχής». Άσκησε το επάγγελμα του κουρέα στο κατάστημα ιδιοκτησίας Καμπέρη που κάηκε στο ολοκαύτωμα της 9ης Οκτωβρίου 1944. Διετέλεσε πρόεδρος και σε άλλους συλλόγους (Πανεπαγγελματικός Σύλλογος Κορωπίου) ενώ ήταν και γνώστης της αραβικής, γαλλικής και ιταλικής γλώσσας.

 

Ποιοι συμμετείχαν από τις κρατικές υπηρεσίες,

τους θεσμούς εκπροσώπησης και τους συλλόγους

 

Διακρίναμε, τον Βουλευτή Αττικής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες Παύλο Χαικάλη, τους περιφερειακούς συμβούλους Αττικής Γεώργιο Σμέρο και Αθανάσιο Αυγερινό, τον πρώην Δήμαρχο Κρωπίας Κωνσταντίνο Γκίκα, τον Πρόεδρο του ΔΣ Κρωπίας Γεώργιο Σπέλλα, τους Αντιδημάρχους Εμμ. Γρινιεζάκη, Αθ. Πουλάκη, Ανδρέα Ντούνη, Θ. Γρίβα, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αριστείδη Γκίκα, τους δημοτικούς συμβούλους Σωτήρη Λάμπρου, Ιωάννη Σταύρου, Κωνσταντίνο Δήμου, Ελένη Αδάμ, Αθηνά Ψιλάκη-Σωφρόνη, Δημήτρη Παπανικολάου, την αντιπρόεδρο του ΔΣ Σφηττός Αγγελική Γκιόκα, πολλοί συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, εκπροσώπους της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ( Ταξίαρχος Χρ. Καρυώτης), του ΚΕΦΣΚΥ Πολ. Αεροπορίας, της Π.Υ. Κορωπίου ( Αθ. Τζοίτης) και του Α.Τ. Κορωπίου.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 173 guests και κανένα μέλος