simvoulia-neon.jpgΟι Δήμοι όλης της Ελλάδας και της Ανατολικής Αττικής, ενεργοποιήθηκαν - αν και καθυστερημένα - για τη στήριξη και την προώθηση του θεσμού των τοπικών Συμβουλίων νέων.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία των Δήμων Παιανίας και Κερατέας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παιανίας Κώστας Μπουλμέτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κερατέας Σωτήρης Ιατρού διοργάνωσαν...

 

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ


Προσπάθεια σύστασής τους από

τους Δήμους της Ανατ. Αττικής

 

Οι Δήμοι όλης της Ελλάδας και της Ανατολικής Αττικής, ενεργοποιήθηκαν - αν και καθυστερημένα - για τη στήριξη και την προώθηση του θεσμού των τοπικών Συμβουλίων νέων.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία των Δήμων Παιανίας και Κερατέας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παιανίας Κώστας Μπουλμέτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κερατέας Σωτήρης Ιατρού διοργάνωσαν συνάντηση, στις 19 Φεβρουαρίου, των εκπροσώπων των Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής στην Παιανία, όπου αποφασίσθηκε να συμμετάσχουν όλοι μαζί, σε μία κοινή προσπάθεια ενημέρωσης για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, και τις εκλογές τους που θα διενεργηθούν στις 30 Μαρτίου.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Παιανίας, Κερατέας, Μαραθώνα, Καλυβίων, Κορωπίου και των Κοινοτήτων Κουβαρά και Σαρωνίδας ενώ εκλήθηκαν όλοι οι Δήμοι, και αποφάσισαν η διεξαγωγή των εκλογών να πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ενημέρωση.

Να προωθηθεί η ιδέα της έκδοσης επιπλέον ενημερωτικού εντύπου, κοινού για όλους τους Δήμους και Κοινότητες.

Να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης στους Δήμους Κερατέας, Παιανίας, και Μαραθώνα. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν και οι Δήμοι Αναβύσσου, Ραφήνας και οι Κοινότητες Παλαιάς Φώκαιας και Γραμματικού.


Η πρώτη ενημερωτική γίνεται στην Κερατέα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρασκευή, 29/2).

Ακολουθούν στο Μαραθώνα το Σάββατο, 1 Μαρτίου (Κεντρική Πλατεία), στις 18:00 όπου περίπτερο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, θα διαθέτει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις εκλογές των τοπικών συμβουλίων νέων και παράλληλα θα ενημερώνει για προγράμματα και δράσεις του Ε.ΣΥ.Ν (Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ) και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Το λόγο θα πάρουν μέλη και εκπρόσωποι του Ε.ΣΥ.Ν. και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.


Τέλος στην Παιανία την Κυριακή, 2 Μαρτίου (Κεντρική Πλατεία), ώρα 13:00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία, και οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

simvoulia-neon.jpg Στην Παλλήνη, ο Δήμαρχος Σπ. Κωνσταντάς και το Δημοτικό Συμβούλιο, προσκαλούν τους νέους και τις νέες να εγγραφούν στο Μητρώο και να συμμετάσχουν στις εκλογές. Πληροφορίες στην Βάνα Παπακώστα (Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, τηλ. Επικοινωνίας: 210 6600764.)

Στη Βάρη υπεύθυνη είναι η Κ.Μποζιάρη.

Στην Παλλήνη έχει αναλάβει η Αγνή Παύλου.

Στη Βουλιαγμένη ο Ι. Κυριακόπουλος (ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος) και οι εκλογές θα γίνουν 29 & 30/3.

Στη Βούλα υπεύθυνος είναι ο Ανδρέας Κάσδαγλης. Δεν έχουν συνεδριάσει για ημερομηνία εκλογών.


Στο Δήμο Κερατέας υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Σωτήρης Ιατρού.

Στο Κορωπί, αρμόδιοι για τις αιτήσεις, είναι οι Στ. Μπότου και Μαρία Κατσίκη 210-6026275-6628403
Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν και αογευματινές ώρες 6μμ έως 8μμ στο ΚΕΠ Κορωπίου.

Ενώ στο Δήμο Παιανίας έχει αναλάβει ο Κώστας Μπουλμέτης.


Για γενικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνo 1528, στον δικτυακό τόπο www. tosyn.gr αλλά και στο τηλέφωνο του Δημαρχείου της περιοχής τους.

 

Αναρωτιέμαι αν θα υπάρξει ανταπόκριση απ’ την νεολαία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που άφησαν οι Δημοτικοί άρχοντες για την ενημέρωση και κινητοποίηση της νεολαίας.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό το τόσο καινούργιο εγχείρημα που δίνει την δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οτιδήποτε καινούργιο απαιτεί χρόνο για να αφομοιωθεί και να συνειδητοποιηθεί όταν μάλιστα όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα γκάλοπ «φωνάζουν» ότι η νεολαία απομακρύνεται από την πολιτική.

Η πρωτοβουλία είναι πολύ καλή, το μόνο που μένει είναι να δούμε πώς θα προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα.

Ένα άλλο σημείο που παρατηρώ, είναι τα όρια ηλικίας. Δικαίωμα έχουν, λέει η νομοθετική ρύθμιση, όσοι είναι από 15 έως 28 ετών. Μα ένας 26άρης, 27άρης, 28άρης, δεν μπορεί να έχει δυναμική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο ενός Δήμου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένας 27άρης θα ήταν πιο παραγωγικός και αξιοποιήσιμος στο Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής παρά στο συμβούλιο των νέων.

 

Απαραίτητες ενέργειες για τη συμμετοχή

στη διαδικασία εκλογής

 

Η διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στα τοπικά Συμβούλια νέων, είναι απλή και έχει ξεκινήσει σχεδόν σε όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Στο Δήμο που είναι εγγεγραμμένος. ως δημότης, ο εκάστοτε νέος ηλικίας 15 έως 28 ετών, μπορεί να καταθέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου αίτηση για να συμπεριληφθεί στο μητρώο των νέων. Απ’ αυτούς όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν μέχρι και 5 ημέρες πριν τις εκλογές με ενυπόγραφη γραπτή δήλωση.

Γίνεται η ανάρτηση των υποψηφίων στο Δημαρχείο και προς το τέλος του Μάρτη (σε άλλους δήμους 29/3 σε άλλους 30/3) θα γίνουν οι εκλογές με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η εκλογή των μελών του Τοπικού Συμβουλίου γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς δηλαδή διάσπαση με ξεχωριστές παρατάξεις. Τα Τοπικά Συμβούλια (ΤΟΣΥΝ) έρχονται για να εκφράσουν όλους τους νέους και όχι τα κόμματα και τις παρατάξεις.

 

Σύντομο Ιστορικό για τη θεσμοθέτηση

των τοπικών Συμβουλίων Νέων


Τα πρώτα Τοπικά Συμβούλια Νέων (Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νέων) συστάθηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για πρώτη φορά το 1997 σε κάποιους δήμους και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα. Η χρονική περίοδος που μεσολάβησε μέχρι σήμερα έδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και θεσμοθέτησης αυτής της πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση (Φεβρουάριος 2006) για τη σύσταση και λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (Δημοτικών, Κοινοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νέων) σε όλους τους Δήμους, Κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας.

Ο θεσμός αυτός εξασφαλίζει στους νέους, ηλικίας από 15 - 28 ετών, που είναι

εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του οικείου δήμου ή κοινότητας,

τη δραστηριοποίησή τους στα τοπικά κοινά.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δημιουργήσθηκαν για να παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της, ενώ συντελούν και στην αντιμετώπιση του χάσματος των γενεών, αφού φερνουν σε επαφή και διάλογο τους νέους με τις τοπικές - εκλεγμένες αρχές και τους

επίσημους τοπικούς φορείς.

Όλα τα Τοπικά Συμβούλια Νέων θα συνεργάζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση Νομαρχιακών Συμβουλίων Νέων, καθώς και η εκπροσώπηση των Δημοτικών, Κοινοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νέων σε πανελλήνιο επίπεδο από την Εθνική Επιτροπή Τοπικών Συμβουλίων νέων.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 123 guests και κανένα μέλος