12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή - προς τους αρμόδιους Υπουργούς - όσον αφορά την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «οδιαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) σε “καλή” και “κακή” τράπεζα, η μεταβίβαση της πρώτης στην Τράπεζα Πειραιώς και η εκκαθάριση της δεύτερης συνιστούν κορυφαίο έγκλημα σε βάρος του τόπου και της οικονομίας και πάνω από όλα σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού της χώρας».
Η πώληση σημειώνουν συνιστά «μέγα σκάνδαλο» και «χαριστική για την Τράπεζα Πειραιώς, με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου».
Αναφέρουν μεταξύ άλλων: «το ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Πειραιώς στην ουσία εκχωρεί το βασικότερο εργαλείο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής σε ιδιώτες, μαζί με τα δικαιώματα επί της υποθηκευμένης αγροτικής γης, απειλώντας άμεσα χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά και πλήθος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, στην αλιεία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες».
[...] Μιλούν για «αδιαφάνεια» και “προνομιακή μεταχείριση υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς”.
«Οχι απλώς το κόστος που καταβάλει η Τράπεζα Πειραιώς για να απορροφήσει την ‘καλή’ ΑΤΕ είναι ανύπαρκτο, αλλά αντιθέτως προικοδοτείται αδρά από το ΤΧΣ –δηλαδή με χρήματα που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι- για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό που προκύπτει στην “καλή ΑΤΕ” από την αναντιστοιχία ενεργητικού και παθητικού, αλλά και για να ανακεφαλαιοποιηθεί το νέο σχήμα! Την ίδια στιγμή στην “κακή ΑΤΕ” μεταβιβάζονται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η “Δωδώνη”, η ΣΕΚΑΠ και άλλες θυγατρικές, το ξεπούλημα των οποίων πλήττει άμεσα την περιφεριακή ανάπτυξη της χώρας και την αγροτική παραγωγή».
 
Τέλος ερωτούν μεταξύ άλλων τους υπουργούς:
1. Ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το «καλό» τμήμα της ΑΤΕ;
2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που θα καταβάλει το ΤΧΣ για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ (funding gap); Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα έχει καταβάλει το ΤΧΣ για την αρχική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος την κάλυψη του κενού στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο λόγο; Ποιο προβλέπεται να είναι το κόστος της «κακής» ΑΤΕ για το Δημόσιο; Αντίστοιχα, ποιο θα ήταν το ποσό που θα δαπανούσε το ΤΧΣ, αν απλώς ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ;
3. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, όπως είχε δεσμευτεί μετά τις απώλειες από τη συμμετοχή της τράπεζας στο PSI, όπως έγινε με τις ιδιωτικές τράπεζες;
4. Ποιες ήταν οι δεσμεύσεις απέναντι στην τροϊκα σχετικά με την ΑΤΕ;
5. Έχετε λάβει υπόψιν τις σοβαρές καταγγελίες στο έγκριτο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σχετικά με παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς; Θεωρείτε ότι η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διερεύνηση των κατηγοριών αυτών διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον;
6. Τί θα ισχύσει για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στην ΑΤΕ μετά τη δημιουργία του νέου σχήματος;
7. Πως θα προστατευτεί η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη με ευνοϊκούς όρους στην ΑΤΕ;[...]
 Παράλληλα ζητούν να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η ΑΤΕ, την έκθεση της Blackrock για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business και capital plans των τραπεζών και τις εκθέσεις των εταιρειών συμβούλων για την ΑΤΕ και την ιδιωτικοποίησή της.
 Οι ερωτώντες βουλευτές είναι: Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Γελαλής, Μαρία Διακάκη, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Κατερίνα Ιγγλέζη, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ζειμπέκ Χουσεϊν,

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 guests και κανένα μέλος