Στοιχεία σε δικαστικές υποθέσεις μπορεί να αποτελέσουν τα όσα γράφετε σε σελίδες τύπου facebook και twitter.

Ο Μανχάταν Μάθιου Σκιαρίνο, δικαστής της Νέας Υόρκης ζήτησε απ’ το  Twitter να του διαβιβάσει τα στοιχεία ενός από τους χρήστες του που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του κινήματος Occupy Wall Street, καθώς κατά την άποψή του, τα μηνύματα δεν συνιστούν προσωπικά δεδομένα και ότι, κατά συνέπεια, δεν καλύπτονται από τη συνταγματική εγγύηση που προστατεύει την ιδιωτική ζωή.
«Όταν αναρτάς ένα tweet, είναι σαν να φωνάζεις από το παράθυρο, ο στόχος δεν είναι να το κρατήσεις μυστικό» δηλώνει ο δικαστής σε μία 11σέλιδη απόφαση.
«Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα ανάρτησης tweet, αλλά καθώς πολλοί άνθρωποι το διαβάζουν για λογαριασμό τους, υπάρχουν παρά ταύτα συνέπειες αυτών των απόψεων που εκφράζονται δημόσια. Αυτό που εκφράζετε δημόσια ανήκει σε όλον τον κόσμο, ό,τι κρατάτε για τον εαυτό σας σάς ανήκει» γράφει στην επιχειρηματολογία του.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, πως ότι δημοσιεύουμε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι ακριβώς δημόσιο, δηλαδή ανοιχτό προς όλους, καθώς μπορούν και το βλέπουν όσοι είναι φίλοι σου. Δεν βγαίνεις στο παράθυρο να το φωνάξεις, το δηλώνεις στους “φίλους” σου.
Παρ’ όλα αυτά το twitter, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την περίπτωση και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει. Σύμφωνα πάντως με τους κανόνες λειτουργίας του Twitter, “οι χρήστες είναι ιδιοκτήτες του περιεχομένου των μηνυμάτων που αναρτούν”. Και διαβεβαίωσαν πως σαν εταιρία υπερασπίζονται αποφασιστικά τους χρήστες τους και τα δικαιώματά τους.

Να σημειωθεί ότι μία τέτοια απόφαση γνωστοποίησης των προσωπικών γραπτών του κατηγορουμένου μπορεί να δημιουργήσει νομολογία για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 224 επισκέπτες και κανένα μέλος