ΧΥΤΑ τέλος!
Διημερίδα, για άλλη μια φορά, με το ίδιο αντικείμενο πραγματοποίησε η ΤΕΔΚΝΑ στο Κάραβελ την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη 5-6/2. Θέμα η διαχείριση αποριμμάτων – Λύση τώρα
Όπως είπε ο πρόεδρός της Δημήτρης Καλογερόπουλος «ήταν μια ρητή δέσμευσή μας, στο πρόσφατο Συνέδριο που διοργανώσαμε».
Tην πρώτη ημέρα χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και μίλησε ο πρόεδρός της Δ. Καλογερόπουλος.
Από το ΥΠΕΣΔΑ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Μπαλτάς, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης και ο Δήμαρχος Αθηνών Ν. Κακλαμάνης.
Τη δεύτερη ημέρα μίλησαν η Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς Ν. Μπέη, οι Νομάρχες Αθηνών Ι. Σγουρός, Πειραιά Ι. Μίχας, Ανατ. Αττικής Λεωνίδας Κουρής, Δυτ. Αττικής Αρ. Αρκουδάρης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκπρόσωποι φορέων και στη συνέχεια έκαναν εισηγήσεις οι Δήμαρχοι Γραμματικού, Φυλής, Κερατέας, Ανω Λιοσίων και Ασπροπύργου.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «πέρασαν 31 ολόκληρα χρόνια και το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ. Το ζούμε εμείς καθημερινά, το ζουν και θα το ζήσουν και τα παιδιά μας, ολοένα και πιο έντονα».
…Και η επωδός είναι, ότι δεν πάει άλλο. Επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις, που πέρασαν, επιχείρησαν να δώσουν λύση, χωρίς αποτέλεσμα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σύγχρονες μεθόδους το έχουν αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα αποδείχτηκε φτωχός συγγενής μιας ευρωπαϊκής οικογένειας που προοδεύει και εξελίσσεται.
…Είναι ντροπή! Το μερίδιο ευθύνης αναλογεί σε όλους. Εχουμε φτάσει στο 2008 και στην Ελλάδα ουσιαστικά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Όχι μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για την ίδια την προστασία του περιβάλλοντος.
…Ας μη γελιόμαστε. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό. Είναι πολιτικό.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύση σήμερα! Χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και σε αυτό τον αγώνα βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι να απαιτήσουμε να δοθεί λύση εδώ και τώρα. «Και να ξέρετε ότι είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε να υλοποιηθούν όσα θα αποφασίσουμε αυτό το διήμερο εδώ», κατέληξε ο πρόεδρος.
ΧΥΤΑ τέλος! Η προστασία του περιβάλλοντος το απαιτεί και η Ευρώπη τα καταργεί
O πρόεδρος αναφερόμενος στην Ανατολική Αττική, είπε ότι οι δύο Οργανωμένοι χώροι Διαχείρισης Απορριμμάτων θα αφορούν τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται στην περιοχή της και μόνο αυτά.
Να βελτιώσουμε αυτό το σχεδιασμό, να μειωθούν κατά 70-80% οι σημερινές ποσότητες απορριμμάτων, και τα ελάχιστα υπολείμματα να οδηγούνται στους ΧΥΤΥ, ή σε όποια άλλη μορφή διαχείρισης από την ανακύκλωση προκύψει. Απαιτείται άμεση δημοπράτηση των εργοστασίων, των σταθμών μεταφόρτωσης, των ΚΔΑΥ. Και κατέληξε ο πρόεδρος: «δεν μιλάμε για νέους σκουπιδότοπους, όπως τους έχουμε συνηθίσει και μας πληγώνουν»,
Ο Δήμαρχος Αθηνών και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι η μελέτη την οποία ως ΚΕΔΚΕ καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο, μας έδειξε ότι στις μεθόδους κατεργασίας αποβλήτων που εξετάζουμε πρέπει να συμπεριλάβουμε τη μηχανικη-βιολογική επεξεργασία και την καύση (φυσικά, σε περιβαλλοντικές συμβατές σύγχρονες μονάδες). Οι μελετητές μας επισημαίνουν, ότι σύμφωνα με όλα τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία, η καύση αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων και μείωσης της ποσότητας ταφής.
Επιπλέον τονίζουν την αυξανόμενη σημασία που αποκτά η αξιοποίηση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Πολιτεία πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, προωθώντας τάχιστα το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Και έκλεισε λέγοντας «ότι σ’ αυτό το πλαίσιο εμμένουμε στον εγκεκριμένο Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, σχεδιάζουμε την υλοποίηση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων και λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τα αποτελέσματα της μελέτης του ΕΣΔΚΝΑ που αφορά την επιλογή τεχνολογίας για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων».
Ο Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής στην περιεκτική ομιλία του συμπυκνώνοντας τις θέσεις των Δημάρχων της περιοχής και της ΤΕΔΚΝΑ, τα είπε “έξω απ’ τα δόντια”, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως λειτουργεί ως Νομάρχης και όχι ως κομματικό εξάρτημα. Η οικονομία του χώρου και του χρόνου των αναγνωστών, μας επιβάλλει τη δημοσίευση αποσπασμάτων της ομιλίας του.
Χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΤΕΔΚΝΑ που αποδεικνύει ότι “τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) ξαναβρίσκουν τα αντανακλαστικά τους”.
Η λύση - είπε - που θα επιλεγεί πρέπει:
− να έχει μακροχρόνια προοπτική
− να έχει ανταγωνιστικό κόστος, ούτως ώστε η επιβάρυνση του κάθε οικογενειακού προϋπολογισμού για την διαχείριση των απορριμμάτων να είναι η μικρότερη δυνατή
− να είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές προδιαγραφές, φιλική στο περιβάλλον, με έμφαση στην ανακύκλωση.
Κατήγγειλε εύλογα, θαρραλέα και ...διπλωματικά «την απουσία της Περιφέρειας Αττικής από την διημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ, όταν μάλιστα είναι ο κύριος και καίριος πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας Κυβέρνησης-Περιφέρειας-ΕΣΔΚΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Αττική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ».
Αναφερόμενος αποσπασματικά στο “ιστορικό” μίλησε και για τα λεφτά που έχουν πεταχτεί (Σ.Σ. και που πετιούνται από διάφορους χάριν ιδιοτελών σκοπών... ασκόπως και αντιπαραγωγικά).
Εξαγγελίες και μηδενικότητα
Θα αναφέρω χαρακτηρίστηκα τις αναποτελεσματικές πολυέξοδες διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΣΔΚΝΑ για την ανακύκλωση, την αντίστοιχη του “Λάμπη” στην Αθήνα και πολλές άλλες που δεν βοηθούν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά μόνο στον πλουτισμό των διαφημιστικών εταιριών. Και βέβαια την εξαγγελία του Ιουνίου του 1995 του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για δημοπράτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) στον Ελαιώνα τον Αύγουστο του 1995 και την λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 1996. Τίποτα δεν έγινε και στη νομοθετική ρύθμιση του 2003 επαναλαμβάνονται οι εξαγγελίες για Κεντρικό πλέον Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα και μάλιστα με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από τον Οργανισμό Αθήνας από τον Νοέμβριο του 2000. Και βέβαια μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς δόξαν του περίφημου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Αττική…
“Θα τονίσω όμως για μία ακόμη φορά ότι οι χαμένες ευκαιρίες δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για την αυταρχική επιβολή αποφάσεων, όταν μάλιστα στηρίχθηκαν σε μελέτες αμφισβητούμενης εγκυρότητας, που στόχευαν όχι σε επίλυση του προβλήματος αλλά στην επιστημονικοφανή επένδυση προειλημμένων αποφάσεων».
Γι’ αυτό αρνήθηκαν και αρνούνται μέχρι σήμερα το διάλογο για τις εναλλακτικές προτάσεις.
Οι επιβαρύνσεις της Αττικής
Ο Νομάρχης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις επιβαρύνσεις που έχει δεχθεί δυσανάλογα η Ανατολική Αττική και στην μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, που αν και την έχει χρηματοδοτήσει η ΕΣΔΚΝΑ την είχε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων.
Και κατέληξε κλείνοντας: “είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι η δέσμευση του Υφυπουργού Εσωτερικών Αθ. Νάκου ότι ¨είναι ανοιχτός για συζήτηση ουσίας¨ είναι βέβαιο ότι ανοίγει ένα πρώτο πεδίο διαλόγου στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
...Πληροφορήθηκα με λύπη ότι σε κάποιες «συνάξεις» προτάθηκαν τρόποι συμμορφώσεως του ομιλούντος στις επιταγές του περιφερειακού σχεδιασμού του 2003, για να ¨τελειώνουμε με το θέμα¨, όπως ελέχθη. Τους νεόκοπους αυτούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης τους πληροφορώ ότι ματαιοπονούν. Αντί να αναλίσκονται σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες καλό θα ήταν να ασχοληθούν με την λύση του προβλήματος αντί να προσπαθούν να το κάνουν ¨πάσα¨ ή να το κρύψουν κάτω από το χαλί».