Eίναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Η οδηγική συμπεριφορά και οι ακατάλληλοι δρόμοι είναι δύο απ’ τις κυριότερες αιτίες.

Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα ατύχημα, που ρόλο έπαιξαν και οι δύο παραπάνω συνιστώσες.

atyxima-podilatisΣτον παράδρομο του ΣΕΦ οδηγός αυτοκινήτου κινούμενος επικίνδυνα (κολπάκια), τράβηξε χειρόφρενο, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και παρέσυρε ομάδα ποδηλατιστών που έκαναν την προπόνησή τους!

Ο απολογισμός ήταν 4 τραυματίες, ένας εξ’ αυτών με πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα στην κνήμη.

Η αλαζονεία ορισμένων οδηγών και η έλλειψη σωστών ποδηλατοδρόμων μπορεί να αποβούν μοιραία. Δυστυχώς οι ποδηλάτες στην Ελλάδα, δεν χαίρουν της προσοχής και του σεβασμού των οδηγών, με αποτέλεσμα τα πολύ συχνά ατυχήματα και τους σχεδόν καθημερινούς διαξιφισμούς.

Οι δύο αυτές αιτίες που ευθύνονται για πολλά απ’ τα ατυχήματα χρήζουν ανάλυσης.

Οι νέοι - σε ηλικία - κυρίως οδηγοί, νιώθουν το τιμόνι προέκταση του ανδρισμού τους και οδηγούν με μεγάλες ταχύτητες, ή κάνοντας “κόλπα” είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης κυκλοφοριακής αγωγής, που θα έπρεπε να διδάσκονται από μικρά παιδιά.

Το ότι μπορούν ανενόχλητοι να οδηγούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, παραβαίνοντας δηλαδή πολλούς κανόνες, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αστυνόμευσης και εφαρμογής των νόμων.

Απ’ την άλλη στο μεγαλύτερο οδικό δίκτυο οι ποδηλατόδρομοι είναι ανύπαρκτοι αναγκάζοντας έτσι τους ποδηλάτες να κυκλοφορούν με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους στις λωρίδες των αυτοκινήτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Και στις “προνομιακές” περιπτώσεις που κάποιος Δήμος έχει φτιάξει ποδηλατόδρομο - λόγω έλλειψης εμπειρίας θες; λόγω διαπλοκής; - στην πλειοψηφία τους είναι ακατάλληλοι έως επικίνδυνοι για ποδήλατο(!), εμφανίζοντας έτσι το φαινόμενο δίπλα να είναι ο ποδηλατόδρομος και στο δρόμο οι ποδηλάτες.

Με αφορμή λοιπόν το ατύχημα που συνέβη στον παράδρομο του ΣΕΦ, ποδηλάτες από όλες τις ομάδες της Αθήνας θα συγκεντρωθούν σήμερα Σάββατο 26/5 στις 17:00 στον παράδρομο του Σ.Ε.Φ. και θα αποκλείσουν την είσοδο στα αυτοκίνητα, εκεί.

 

Οι δρόμοι είναι Δημόσιοι Χώροι, στους οποίους όλοι έχουμε δικαίωμα χρήσης. Αντιστεκόμαστε στην κατάχρηση του αυτοκινήτου και ζητάμε να υπάρξουν συνθήκες βιώσιμης μετακίνησης (για όλους).

Διεκδικούμε την απαγόρευση κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων στον παράδρομο της παραλιακής, και όλων των πεζόδρομων της πόλης τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση ικανοποιητικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, που να καλύπτει όλες τις διαδρομές εντός του αστικού ιστού.

Ζητάμε την άμεση δημιουργία ζωνών με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30km/h στις περιοχές κατοικιών, σχολείων και γενικώς αυξημένης συγκέντρωσης ανθρώπων, γεγονός που θα μειώσει δραστικά τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματά τους, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία των ευρωπαϊκών πόλεων και όπως συστήνουν διεθνείς οργανισμοί (Π.Ο.Υ., Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Οι δρόμοι ανήκουν σε όλους μας - ας τους μοιραστούμε!” έτσι κλείνουν το κάλεσμά τους ελπίζοντας σε μια νέα πραγματικότητα όπου αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζοί θα συνυπάρχουν αρμονικά.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 172 επισκέπτες και κανένα μέλος