Στην συνεδρίαση της 28/1 το Νομαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε προ ημερησίας - ωmap-an-at.gifς έκτακτο θέμα - τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Νομάρχης Λεων. Κουρής και το είχε ζητήσει επίσης η νομαρχιακή σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου...

 

Ανεξέλεγκτες οι λειτουργίες του Αεροδρομίου

τρελαμένοι οι κάτοικοι από την περιβαλλοντική επιβάρυνση


Στην συνεδρίαση της 28/1 το Νομαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε προ ημερησίας - ως έκτακτο θέμα - τα προβλήματα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Νομάρχης Λεων. Κουρής και το είχε ζητήσει επίσης η νομαρχιακή σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου.


Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Αεροδρόμιο στην περιοχή, γίνονται ορατά εδώ και πολύ καιρό. Ηδη οργανώνονται πολίτες και προσπαθούν να βρουν τρόπους παρέμβασης.

aerodomio-2.jpg Ομως ένα τέτοιο θέμα, δεν θα πρέπει να εισάγεται και να συζητείται ως έκτακτο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Και γιατί δεν έχει τη μορφή του επείγοντος και γιατί δεν είναι ενημερωμένοι όλοι οι σύμβουλοι και γιατί υπάρχει ένα ακροατήριο που περιμένει - πολλές φορές - να συζητηθούν θέματά του.

Η συνεδρίαση μόνο για το Αεροδρόμιο διήρκησε μιάμιση ώρα και άλλη μία ώρα περίπου η συζήτηση για τις μετρήσεις των υδάτων, με αφορμή μετρήσεις ενός εργαστηρίου μη διαπιστευμένου.


Το αεροδρόμιο είναι στο απυρόβλητο βάσει του Ν. 1975. Δεν είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις!


Η μελέτη αναφέρεται μόνο στο 1992, η οποία είναι ξεπερασμένη και δεν ανταποκρίενται στη σημερινή μορφή του Αεροδρομίου. Εχουν αρχίσει να μπαίνουν δραστηριότητες που δεν προβλέπονται, δήλωσε ο Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής.

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το Αεροδρόμιο. Σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και αυτά που επιβαρύνουν την ζωή των τοπικών κοινωνιών, υπάρχει μία τριμερής σχέση, που αποτελείται από την Κρατική εξουσία, το φορέα διαχείρισης του Αεροδρομίου και εκπροσώπους των τοπικών φορέων σαν τρίτο πόλο.

Εδώ δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Με τη Διοίκηση του Αεροδρομίου, παρά τις επανειλημένες προσπάθειες που έχουμε κάνει δεν έχουμε βρει ούτε ένα σημείο σύγκλισης, γιατί είναι οχυρωμένοι πίσω από τον ειδικό Νόμο του 1992.


Περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανεξέλεγκτες λειτουργίες


Η Ιωάννα Στεργίου μίλησε για την ανεξέλεγκτη λειτουργία του Αεροδρομίου, για τη σκόπιμη “αλλαγή πορείας” των αεροσκαφών, περνώντας έτσι πάνω από κατοικημένες περιοχές σε χαμηλό ύψος, για τις νυχτερινές πτήσεις.

Μίλησε για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διοχέτευση αποβλήτων προς τον κάμπο των Μεσογείων, όσο και προς τη θάλασσα του Ν. Ευβοϊκού.


Ελεγκτής είναι ο ελεγχόμενος


Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Ριζάκος, τόνισε ότι με βάση τη σύμβαση το ίδιο το αεροδρόμιο ελέγχει τη ρύπανση. Ο ελέγχων δηλαδή είναι και ελεγχόμενος. Είναι υπεράνω νόμων. Αλλά ευτυχώς υπερισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο κατέληξε ο Ριζάκος.


Δεν μπορεί ένα αεροδρόμιο να ρίχνει τα απόβλητά του στα χωράφια που καλλιεργούνται και να καταναλώνουμε τα προϊόντα.


Κ. Πολυχρονίου: Ακούσαμε λοιπόν ότι όλα αυτά που θα πάρουμε ψήφισμα προέρχονται από πληροφορίες ενός αερολιμενάρχη από την Κέρκυρα - και όχι από αποδείξεις -. Οταν ήμουν στο Δήμο Παιανίας είχα ασχοληθεί και μας είχε πει η Χόχτιφ ότι έχει τα τελειότερα μηχανήματα και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

23.000 στρέμματα είναι ζώνη προστασίας του αεροδρομίου, που πλήττει τους κατοίκους, αφού μέσα σ’ αυτή τη ζώνη οι κάτοικοι δεν μπορούν να φτιάξουν τίποτα· ούτε έναν οικίσκο.

Μίλησε και για τις πολυεθνικές που φτιάχνουν μέσα από το συρματόπλεγμα μαγαζιά και που γι’ αυτό δεν έχουμε κάνει τίποτα...

Ο Δ. Κωνσταντινίδης έριξε το βάρος της ρύπανσης στους πολλούς αεροδιαδρόμους που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων και ...έμειναν.

Χρ. Φράγκου: Είμαι απογοητευμένη με το Αεροδρόμιο. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα καλό έργο για τον τόπο, ειδικά όταν έχει γίνει όπως πολλά μεγάλα έργα - χωρίς την απαραίτητη υποδομή. Κανένα αντιπλημμυρικό έργο, καμία μελέτη για τα νερά του.

Η καταγγελία μου το 2003, στο τότε Τμήμα Περιβάλλοντος “κίνησε τα νερά” και μπορώ να πω ότι αν δεν υπήρχε ο Συνήγορος του Πολίτη να αναδείξει αυτά τα προβλήματα, δεν θα είχε γίνει τίποτα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ (ο Σουφλιάς) τότε έβαλε ένα μεγάλο πρόστιμο, αλλά η εταιρία έκανε ένσταση (Σ.Σ. η γνωστή τακτική).

Είχαμε συζητήσει τότε πολλά...

Αναφέρθηκε στα λιμνάζοντα νερά, στα νερά που βγάζει το αεροδρόμιο έξω από το συρματόπλεγμα και καταλήγουν μέσα στις αγροτικές καλλιέργειες και πολλά άλλα, ως γνώστης του προβλήματος που το βιώνει από τη στιγμή που εμφανίστηκε.


Γ. Πάντζας: Καθαρά αποικιοκρατική σύμβαση σε βάρος των κατοίκων της Ανατ. Αττικής. Δεν εφαρμόζεται το Κοινοτικό Δίκαιο.


Π. Ασπραδάκης: Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο Ν.Σ. χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι από τη νομοθεσία.

Ν.Στεφανίδης: Ενας φίλος πριν δύο χρόνια από τον Αγιο Στέφανο μου είπε ότι τον παροτρύνουν οι κάτοικοι να κάνει κάτι γιατί έχουν τρελαθεί και τους χλεύασα γιατί όταν φωνάζαμε να μη γίνει το αεροδρόμιο...


Θ. Μπαλής: Ολοι μας έχουμε την αγωνία ότι είναι πέραν των νομίμων ορίων.

Η διεύθυνση Περιβάλλοντος και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες να προβούμε σε ελέγχους εκτός Αεροδρομίου σε όλα τα σημεία που θα τους υποδείξουμε εμείς, για να μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα, αν υπάρχει μόλυνση· και αν υπάρχει σε ποιο μέγεθος είναι.


Η συνεδρίαση κατέληξε με ένα ομόφωνο ψήφισμα που περιείχε τις τρεις προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής.


Ψήφισμα

- Καλεί τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την λεπτομερή και αντικειμενική αποτύπωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να λάβουν μέτρα ελέγχου του αεροδρομίου και προστασίας των κατοίκων, όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.

- Δηλώνει ότι η Νομαρχία θα προβεί σε διαβήματα προς όλες τι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να υλοποιήσουν τις ανωτέρω ενέργειες και θα παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος.

- Δηλώνει ότι η Νομαρχία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της θα συμβάλει και με δικά της μέσα στον συνεχή έλεγχο των επιπτώσεων από την λειτουργία του αεροδρομίου (θόρυβος, ρύπανση ατμόσφαιρας, λύματα κλπ.) και θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.




Μια άλλη διάσταση για τη συνεδρίαση του Ν.Σ. όσον αφορά το Αεροδρόμιο δίνει μία “αυτόπτης μάρτυρας”, σκληρή αλλά και πικάντινη.

 

Αγαπητοί Συμπολίτες,


Θα ‘θελα να σας ενημερώσω για μια τελευταία θεατρική παράσταση που παραβρέθηκα.


Το όνομα της παράστασης ήταν:

ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ

Η παράσταση έλαβε χώρα στο κτιριο του Νομαρχιακού Μεγάρου (η είσοδος ελεύθερη)


Πρωταγωνιστές:

O ΝΟΜΑΡΧΗΣ, η ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Συμμετέχοντες οι ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Guest star: Δημοτικός Σύμβουλος πρόεδρος επιτροπής περιβάλλοντος ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (ρόλος ΒΟΥΒΟ ΠΡΟΣΩΠΟ)

Σενάριο: ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παραγωγή: HOCHTIEF


Περίληψη έργου:

Κανείς δεν ήξερε για το έγκλημα του αεροδρομίου, κανείς δεν άκουσε τα αεροπλάνα να περνάνε πάνω από τα κεφάλια μας, κανείς δεν μύρισε την κηροζίνη. 7 χρόνια άγνοιας

ΚΑΙ ΝΑΙ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ!!! Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια επιτροπή, να δούμε τους διεθνείς κανονισμούς, να δούμε αν μπορούμε να ελέγξουμε, να δούμε αν μπορούμε να βάλουμε κανένα μηχάνημα, να ρωτήσουμε να μάθουμε, να μυρίσουμε τα σκατά του αεροδρομίου...


ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ.....


Κριτική έργου:

Πόσο λύπηση προκαλεί ένα θεατρικό έργο χιλιοπαιγμένο χωρίς ηθικό δίδαγμα χωρίς τέλος και αρχή. Με τόσο κακή σκηνοθεσία ηθοποιία και παραγωγή.


Θετική εξαίρεση στην κακόγουστη παράσταση, ήταν μια περίεργη τύπισσα με βραχνή φωνή που έλεγε για έρευνες και με πολλές αγωνίες η Χριστιάννα Φράγκου.


Οι θεατές λιγοστοί απογοητευμένοι γιατί είδαν επανάληψη μια κακόγουστης παράστασης.

 

Η θεατής

Μαρία Ζήση

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 257 guests και κανένα μέλος