antipyrikiΥπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθης Κισκήρα πραγματοποιήθηκε (Τετάρτη 28 Μαρτίου), η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με θέματα: α) τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών β) την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και γ) τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση σεισμού.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν ο Δ/ντης και η Προϊσταμένη της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Αττικής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι από τα τοπικά πυροσβεστικά τμήματα, εκπρόσωποι από τα Δασαρχεία με χωρική αρμοδιότητα την Ανατ. Αττική, εκπρόσωποι από τις Αστυνομικές Δ/νσεις, εκπρόσωποι από την Τροχαία, το Λιμεναρχείο Ραφήνας, εκπρόσωποι της Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, ΕΥΔΑΠ, Αττικές Διαδρομές, την ΥΠΑ, Αντιδήμαρχοι και προσωπικό Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Ανατολικής Αττικής.

Η Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγηση της ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το περσινό καλοκαίρι δουλέψαμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση,  σαν μία ομάδα και οπωσδήποτε βαδίσαμε με συντονισμένο σχέδιο. Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βαδίσουμε με οργανωμένο σχέδιο και για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών και φέτος. Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρξει καμία πυρκαγιά, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Γι΄ αυτό κι εμείς θα προχωρήσουμε βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη καταρχάς και φυσικά και την καταστολή των πυρκαγιών, όπου θα υπάρξει πρόβλημα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ξεκινήσαμε έγκαιρα  την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Βεβαίως, το γενικό πρόσταγμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει η Πυροσβεστική υπηρεσία, συνεπικουρούμενη όμως από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Σ.Ο.Π.Π. Με τη  στενή συνεργασία όλων και καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και φέτος τους κινδύνους από την εκδήλωση  των δασικών πυρκαγιών.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πρόληψη. Έτσι,  θα πρέπει και οι πολίτες από τη μεριά τους να ευαισθητοποιηθούν, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να μην προχωρούν στην καύση ξερών χόρτων καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Όλοι οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα, να θεωρούν τα δημόσια δάση δική τους περιουσία και σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί, όλοι να τρέξουμε να βοηθήσουμε και εθελοντές και υπηρεσίες.»

Η Χρ. Κισκήρα ανέφερε τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων:

  • Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς.

  • Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων

  • Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.

  • Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.

  • Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.

  • Επιτήρηση δασών – Μικτές Περιπολίες.

  • Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.

  • Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.

  • Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων - Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων.

Η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που έχει υποφέρει και έχει θρηνήσει θύματα από σεισμό αλλά σε κάθε περίπτωση, όπου και να εκδηλωθεί σεισμός, θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από το φαινόμενο αυτό. Κατά τη συνεδρίαση, έγινε εκτενής συζήτηση και για τις απαιτούμενες ενέργειες λόγω σεισμού, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια και κοινωφελούς χρήσης κτίρια

  • Ενημέρωση - εκπαίδευση πληθυσμού, υπηρεσιών και ειδικών ομάδων ( εθελοντές, παιδιά, ΑΜΕΑ)

  • Καθορισμός και έλεγχος ασφαλών χώρων συγκέντρωσης και καταφυγής των πολιτών

  • Προγραμματισμός της μεταβατικής στέγασης των πληγέντων (άμεση και προσωρινή στέγαση)

  • Προγραμματισμός ασκήσεων επί χάρτου ή επί πεδίου με τις οποίες επιτυγχάνεται η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, η εκπαίδευση εμπλεκομένων και η αποτελεσματικότητα των σχεδίων έκτακτης ανάγκης

  • Σχεδιασμός σταδίων επιχειρήσεων (αναγγελία σεισμού, εκτίμηση συνεπειών, κινητοποίηση δυνάμεων έρευνα και διάσωση, περίθαλψη)

Ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ανατολικής Αττικής ανέφερε το σύνολο των ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς (Δήμοι – Τροχαία – Εθελοντές – ΔΕΗ - ΟΣΕ) για την προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και επισήμανε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ Εθελοντών και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους κινδύνους από σεισμούς και τόνισε ότι το μεγαλύτερο βάρος της άμεσης επέμβασης έχουν οι Δήμοι, οι οποίοι και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να έχουν άμεση ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα σε περίπτωση σεισμού.

«Είμαι αισιόδοξη, ότι και κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τυχόν πυρκαγιές. Είμαστε σε ετοιμότητα, ξεκινήσαμε έγκαιρα και ευελπιστούμε ότι μέσα από την καλή συνεργασία όλων των φορέων θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ και πάλι με την ευχή για μια ήπια καλοκαιρινή περίοδο» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στο Συντονιστικό Όργανο, αλλά και για την ετοιμότητα που έδειξαν να διαθέτουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 guests και κανένα μέλος