spata-artemidaΣτις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με επικεφαλής το Δήμαρχο Χρήστο Μαρκου, με τη διοίκηση της Υ.Π.Α. και παραγόντων του Δ.Α.Α. στα γραφεία της Υ.Π.Α. στον παλαιό Ανατολικό Αερολιμένα.

Στη συνάντηση, όπως μας πληροφορει το δελτίο τύπου του Δήμου, που διεξήχθη σε καλό κλίμα επαναδιατυπώθηκαν όλες οι απαιτήσεις του Δήμου, καθώς και οι δεσμεύσεις από πλευράς Υ.Π.Α., ώστε οι πολίτες του Δήμου να υφίστανται τις λιγότερες δυνατές συνέπειες από την λειτουργία του αεροδρομίου με συνεχή έλεγχο για το αν τηρούνται αυτά που συμφωνούνται.

Στη συζήτηση εστίασαν σε θέματα όπως:

Α) ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα θεσμοθετήσει όρια αεροπορικού θορύβου για να ενσωματωθούν στην κοινή Ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτή η αδυναμία έχει οδηγήσει τους πολίτες του δήμου μας σε απόγνωση και τους έχει αναγκάσει να κάνουν οι ίδιοι μετρήσεις, εγκαθιστώντας σταθμούς με ηχόμετρα, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, για να αποδείξουν ότι υφίστανται καθημερινή ηχορύπανση πέραν από τα διεθνώς ισχύοντα όρια θορύβου.

Απαιτείται λοιπόν χαρτογράφηση του αεροπορικού θορύβου και θέσπιση ορίων. Προτείναμε να προκηρυχτεί μελέτη με ανοιχτό διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος και οι μελετητές να αξιολογηθούν από τον αρμόδιο κρατικό φορέα, ώστε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα.

Β) ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥ

Η δεκάχρονη και πλέον πρακτική μας απέδειξε ότι την ηχορύπανση προκαλούν κυρίως οι πτήσεις από τον Ανατολικό Διάδρομο.

Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα ώστε η μεγάλη πλειονότητα των πτήσεων (προσγειώσεις και απογειώσεις) να γίνονται από τον Δυτικό Διάδρομο και να περιορισθεί στο ελάχιστο η χρήση του Ανατολικού.

Προτείναμε την σύσταση κοινής επιτροπής από το Δήμο μας, την Υ.Π.Α. και τον Δ.Α.Α. για να διερευνήσει τον τρόπο διαχείρισης των Διαδρόμων και των πτήσεων.

Γ) ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΤΗΣΕΩΝ

Είναι αμέτρητες οι φορές και το αποδεικνύουν οι τηλεφωνικές και γραπτές καταγγελίες των συμπολιτών μας που αεροσκάφη παραβιάζουν κατάφωρα και το ύψος και την πορεία.

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο γι’ αυτές τις περιπτώσεις να δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου των παραβάσεων και να καταλογίζονται τα σχετικά πρόστιμα, προς όφελος του Δήμου μας.

Δ) ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

Επιστημονικές μετρήσεις (μελέτη Τριχοπούλου) απέδειξαν ότι ο αεροπορικός θόρυβος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά ακόμα και τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ισχυρισμοί του Δ.Α.Α. ότι τηρείται το νυχτερινό ωράριο (από 23:00 έως 07:00) δεν ευσταθούν. Οι παραβιάσεις είναι πολλές και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Θα πρέπει λοιπόν να τηρείται αυστηρά το νυχτερινό ωράριο.

Θεωρούμε ότι αποτελεί στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού και ένδειξη καλής γειτονίας προς τους πολίτες του Δήμου μας και δε θα πρέπει να παραλείψουμε μια ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση, την οποία για να αφομοιώσουν και να κατακτήσουν χρειάζονται συνθήκες καθημερινής ησυχίας και ηρεμίας.

Ε) ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ

Από την σύμβαση προκύπτει ως καταστατική υποχρέωση για τον Δ.Α.Α. η δημιουργία φυσικών ηχοπετασμάτων, όπως χώροι πρασίνου, πάρκα, χώροι χαμηλής θαμνώδους βλάστησης, χώροι δεντροφύτευσης, κ.λ.π.

Στο συγκεκριμένο θέμα, παρ’ ότι συμπληρώθηκαν πάνω από δέκα χρόνια λειτουργίας θεωρούμε ότι υπάρχει υστέρηση και πρέπει να δοθεί από πλευράς Δ.Α.Α. ιδιαίτερη βαρύτητα.

Για όλα τα παραπάνω η Διοίκηση της Υ.Π.Α. δεσμεύτηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσει συνολική πρόταση.

 

30 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ καταθέτουν πολίτες του Δήμου

Οι πολίτες με τίτλο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ+ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΠΑΤΑ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ερωτούν πάνω στο δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής με 30 ερωτήματα γιατι δεν ενημερώθηκε η υπάρχουσα επιτροπή και οι δημότες. Γράφουν μεταξύ άλλων:

― Γιατί από τις 10 Φεβρουαρίου που έγινε η συνάντηση, το Δελτίο Τύπου βγήκε στις 06 Μαρτίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα μετά και γιατί το κρατούσατε κρυφό; Μήπως η ανάρτηση του μπλογκ σας το θύμισε;

― Γιατί στη συνάντηση συμμετείχαν παράγοντες του ΔΑΑ και ποιοι ήταν αυτοί;

Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργήθηκε επιτροπή για θέματα αεροδρομίου. Υπήρχε ενημέρωση της επιτροπής πριν την συνάντηση; Συμμετείχαν εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι αυτής στην συνάντηση και ποιοι; Είχαν τις κατάλληλες γνώσεις;

― Γιατί το Δελτίο Τύπου βγήκε από το γραφείο του Δημάρχου και όχι από την επιτροπή;

―Η ΥΠΑ δεσμεύτηκε σήμερα όπως λέτε, υπάρχει δηλαδή κάποιο μνημόνιο που υπογράφηκε; Γιατί λοιπόν την δεσμεύσατε εσείς σήμερα και δεν δεσμευότανε τόσα χρόνια; Τι τους είπατε και τους πείσατε;

http://spata-artemida.blogspot.com

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 203 guests και κανένα μέλος