Καθημερινά ακούμε για τα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών, που κατά πως βολεύει έκαστον το διαχειρίζεται. Και ενώ μας βγάζουν ουσιαστικά όλα μας τα δεδομένα στη φόρα, είτε μέσω των τραπεζών, είτε μέσω των πιστωτικών καρτών, είτε μέσα από τις μηχανές αναζήτησης του ίντερνετ, μόλις ζητήσουμε κάτι, ως πολίτες, για να ελέγξουμε είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε την κρατική διοίκηση “σκοντάφτουμε” στα προσωπικά δεδομένα.

Οσον αφορά λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη λύση έδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), που σημειώνει ότι ο δημοτικός σύμβουλος δικαιούται να έχει πρόσβαση στα αρχεία του δήμου, προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του. Την απόφαση αυτή εξέδωσε, μετά από ερώτημα του Δήμου Σκοπέλου και πολλών άλλων, όπως σημειώνεται σε έγγραφό της, που απευθύνεται προς το δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Μαρκοπούλου Γ. Αδάμο.

Ο Γ. Αδάμος προσέφυγε στην ΑΠΠΔ, προκειμένου να του εγχειρίσει ο Δήμος τα δικαιολογητικά των αιτήσεων για προσλήψεις 35 συμβασιούχων.

dikaioma-dim-symboylou

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) με την υπ. αρ. 90/2009 απόφασή της, ξεκαθαρίζει ότι: «οι δημοτικοί σύμβουλοι, ως μέλη της διοίκησης και εκφραστές της βούλησης του νομικού προσώπου του πρωτοβάθμιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, επέχουν θέση υπευθύνου επεξεργασίας κατά το άρθρο 2 στοιχ. ζ’ του Ν. 2472/1997 και όχι τρίτου, οπότε προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικά και με επιμέλεια τα εκ του νόμου καθήκοντά τους, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες (απλά προσωπικά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και που βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου.

Αυτό ας το κρατήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να το χρησιμοποιούν κάθε φορά που ο Δήμαρχος ή ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αρνείται να δώσει στοιχεία του Δήμου.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 167 guests και κανένα μέλος