elliniko-dentrofytefsi-01Σε αυτό τον ρυθμικό παλμό αντίστασης και αισιόδοξης επιμονής κινήθηκε το χθεσινό (04/03/2012) κάλεσμα για διεκδίκηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η ανοιχτή κοινωνική πρόσκληση - του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» και πολλούς άλλους κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες – για δημιουργία ελαιώνα στο Ελληνικό και κατ’ επέκταση Μητροπολιτικού πάρκου, ως ποιοτική αντιπρόταση στα σχέδια ξεπουλήματος της τραπεζικά ορκισμένης κυβέρνησης, στέφθηκε με την αμέριστη και μαζική ανταπόκριση του κόσμου.

   Περισσότεροι από 3.000 πολίτες πλημμύρισαν με χαμόγελα σιγουριάς προς αυτήν την προσπάθεια, ενώ φυτεύτηκαν στο χώρο 1.250 δέντρα ελιάς, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι “στολισμένα” με τα καρτελάκια των “καλλιεργητών” τους. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, παρόλο που το κάλεσμα ήταν για τις 11 το πρωί, ήδη από τις 10:30 πολλά από τα δέντρα βρίσκονταν στις ρίζες τους. Παράλληλα, στο ζωογόνο αυτό κλίμα συνέβαλαν σημαντικά η μουσική που ακουγόταν από ηχητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, καθώς και η συλλογική κουζίνα – με προσφερόμενα προϊόντα από τους βιοκαλλιεργητές – που στηρίχτηκε από εθελοντές του «Μίτου Πολιτών» (Δίκτυο Αλληλεγγύης Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης), αλλά και το άφθονο κρασί που μαζί με φρέσκους καρπούς από τα “γεννήματα” του αγρού προσέφερε η «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό».

elliniko-dentrofytefsi-02Οι όμορφες εικόνες που αδιαμφισβήτητα “ριζώθηκαν” στις συνειδήσεις όλων μας αποδεικνύουν ότι πηγάζουν από την αδιαπραγμάτευτη προσωπική και συλλογική ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση και δημιουργικές χρήσεις στους δημόσιους χώρους, ανάγκη η οποία πλέον αποκτά χαρακτήρα επιτακτικού κοινωνικού αιτήματος για την μη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κι αυτές οι 1.250 ρίζες ελιάς ταυτόχρονα με την διαμόρφωση ενός υπέροχου φυσικού ελαιώνα για όλους, συνιστούν και ρίζες αντίστασης και αγώνα ενάντια στα αγοραία βουλιμικά σχέδια των υποτακτικών υπαλλήλων της Τρόικας.

 

«Με τόσα φύλλα σου γνέφει ο ήλιος καλημέρα,

με τόσα φλάμπουρα λάμπει, λάμπει ο ουρανός…»

Γιάννης Ρίτσος

 

  

γράφει η: Εβελίνα Σταύρου

Δίκτυο Αλληλεγγύης Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης «Ο ΜΙΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 412 guests και κανένα μέλος