Είχαμε γράψει και παρουσιάσει στοιχεία της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σε ότι αφορα την απουσία του Δημάρχου Γρ. Κασιδόκωστα και την αναπλήρωσή του στο Δήμο 3Β.
Το θέμα αυτό ταλανίζει εδώ και έξη μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσα από την πλειοψηφια υπάρχουν δύο διαφορετικές φωνές. Η μια που ζητούσε έγκαιρα να δοθεί άδεια στο Δημαρχο, κάτι που και η εφημερίδα μας υποστήριζε, μελετώντας τον “Καλλικράτη”,  και η άλλη που αρνείτο μετά βδελυγμίας να ψηφίσει κάτι τέτοιο!
Ετσι διαιωνίζεται μία κατάσταση που μόνο ζημιά κάνει στο Δήμο, αφού δεν υπάρχει κεφαλη για να δώσει τις κατευθύνσεις με το βάρος που απαιτεί η θέση.
Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 28/2 συζητήθηκε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ και η παραπέρα πορεία του Δήμου. Η εισήγηση της πλειοψηφίας ήταν να ευθυγραμμιστούν με τη γνωμοδότηση. Να δοθεί αναδρομικα η 1η άδεια, να δοθεί και η 2η άδεια και μετά να πάνε σε Υγειονομική Επιτροπή.
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, πολλά εκ των οποίων θα κρατήσουμε για την ...επόμενη ημέρα του Δήμου.
Με δύο λέξεις η πλειοψηφία του Δ.Σ.  συμφώνησε να δοθεί τώρα αναδρομικά, άδεια στο Δήμαρχο για το 2011, να δοθει και νέα το 2012. Από 4 μήνες εκάστη. Παράλληλα να προχωρήσει εντολή για εξέταση, από  υγειονομική επιτροπή,  του ασθενούς για το πόσο θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του την 1η Μαϊου 2012.

“Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλι”, δηλαδή που λέει ο σοφός λαός.
Δεν αποκλείεται, τον Δεκέμβριο του 2012 να ξαναλέμε τα ίδια...

Αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση
η παραταξη Κωνσταντέλλου

3b-genikiΟ επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γρ. Κωνσταντέλλος, στην εισηγησή του, αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχει προκαλέσει η μακροχρόνια απουσία του Δημάρχου, ιδιαίτερα στην Οικονομική Επίτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. «Είναι σχήμα οξύμωρο, τόνισε,  οι αντιπρόεδροι των οργάνων που προέρχονται από την αντιπολίτευση να είναι εισηγητές των θεμάτων, που εκπορεύονται από την Δημοτική πλειοψηφία, κάτι που δεν είναι δεοντολογικά σωστό.
Αυτό το εξάμηνο ίσως και εμείς να έχουμε βγεί από το ρόλο που μας έχει δώσει ο νομοθέτης εδώ, και να έχουμε έρθει προς τα εκεί για τα μάτια του Δήμου.
Το ζητούμενο είναι ο Δήμος να αποκτήσει ξανά κεφαλή».
Αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. (Οκτώβριο/11), όπου υιοθετηθηκε η πρόταση της παράταξής του για γνωμοδότηση από ανώτερο όργανο. Και συνεχιζει:
«Ετσι προωθήθηκαν ερωτησεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και με μεγάλη καθυστέρηση ήρθε μια γνωμοδότηση η οποία δεν έμεινε στο θέμα της γνωμοδότησης και μόνο, αλλά υιοθετήθηκε και από το Υπ. Εσωτερικών και διαβιβάστηκε στο Δ.Σ. η οποία περιέχει  διάφορα ενδιαφέροντα και μη, ακραία και μη, εξισοροπιστικά και μη. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί ένα ενιαίο κείμενο το οποίο έχει και ένα ενιαίο δια ταύτα».
Ψήφισε η παράταξή του την αναδρομική άδεια του Δημάρχου και τη νέα άδεια μέχρι τέλος Απριλίου, με την προϋπόθεση παράλληλα να τρεξει και η εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή της παραπέρα υγείας του Δημάρχου.

Μας παραπλανήσατε σκόπιμα ή με δόλο,
αντέταξε ο Παν. Καπετανέας

«Εμείς για ανθρώπινους λόγους κατανοήσαμε και περιμέναμε και οι οικείοι του και ο υπεύθυνος αναληρωτής,  μας έλεγαν ότι πάει καλά,  ότι βγαίνει και λοιπά.
Λέγαμε ας μη πιέσουμε την κατάσταση, να τον ξηλώσουμε, αφού μπορεί να επανέλθει.
Φαίνεται όμως ότι κακώς πιστέψαμε αυτές τις πληροφορίες.  Δεν ξέρω αν αυτές οι πληροφορίες ήταν σκόπιμες ή είχαν δόλο, ή κάτι γινόταν αποπίσω.
Στην προκειμένη περίπτωση, ή αυτοί οι άνθρωποι για άλλους λόγους, ανεξάρτητους, θέλοντας να κερδίσουν χρόνο ή δεν γνώριζαν την κατάσταση του δημάρχου, μας παραπλάνησαν», τόνισε ο δημ. σύμβουλος Παν. Καπετανέας και συνέχισε:  «Δεν μπορείς να παραπληροφορείς, τον κόσμο. Οταν ξέρεις και τον παραπληροφορείς τον έχεις απατήσει.
Οι ευθύνες των ανθρώπων αυτών και του Παντελη του Κασιδόκωστα και του αναπληρωτή, είναι μεγάλες και σε λίγο θα φανεί αν ήταν μοιραίες.
Εγώ νιώθω απατημένος. Κάποιοι μεθόδευαν να πάρουν τη γνωμοδότηση τον Απρίλιο, να απαντήσει το Σεπτέμβριο και να έχει λήξει η θητεία τους.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοτικό συμβούλιο».
Καταλήγοντας ο Παν. Καπετανέας είπε ότι αν «δεχθούμε τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. νομιμοποιούμε όλη τη διαδικασία και θα τραβήξει σε μάκρος. Αρα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην άδεια του δημάρχου έχει σημασία.
Μπορούσε να έχει γίνει τροπολογία και να έχουμε νομοθετική ρύθμιση».

«Εμείς πάντα αντιμετωπίζουμε τα θέματα πολιτικά. Είτε έτσι είτε αλλιώς η ίδια πολιτικό θα ασκείτο. Προτιμήσαμε να παρακολουθουμε τις εξελίξεις και είδαμε το θέμα ανθρωπιστικά», εξήγησε ο Κώστας Πασακυριάκος.

«Απραξία θεωρώ αυτό που είπατε κύριε Πασακυριάκο. Εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Μεσοβέζικη λύση η γνωμοδότηση, έχει επιμηκύνει τους 3 σε 4 μήνες, μιλάει για κενά νόμου», τόνισε η Λυδία Αργυροπούλου και δήλωσε ότι αρνείται να νομιμοποιήσει εκ των υστερων την άδεια του 2011 που δεν έδωσαν τότε.

Δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια χωρίς προηγούμενη εξέταση από υγειονομική επιτροπή

«Στο μέτρο που δεν είχε χορηγηθεί άδεια για το 2011,   η ενεργοποίηση της διαδικασιας που περιγράφει η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. “εξέταση του ζητήματος από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή” είναι πλέον επιβεβλημένη και δεν μπορεί να του χορηγηθεί άδεια σήμερα», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δαβάκης.

«Για να μη φαλκιδευθεί η συνταγματικώς προστατευομένη (αρθ. 102 Σύνταγμα) βούληση των δημοτών του Δήμου, που κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόσωπο επιβάλλεται να μη χορηγηθεί νέα άδεια στο Δήμαρχο έως και τις 30/4/12 αλλά να ζητηθεί άμεσα η εξέταση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, η οποια είναι η πλέον αρμόδια  να κρίνει, για το κατά πόσον η υγεία του Δημάρχου είναι αναστρέψιμη ή όχι. Αν όντως ο δήμαρχος βρίσκεται σε μακροχρόνια αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του», κατέληξε ο Δημ. Δαβάκης.

Χωρίς νόημα η περαιτέρω άδεια του Δημάρχου
επισημαινει η Ηλ.Τσιριγώτη

«Με έγγραφο που είχαμε υπογράψει τέσσερις σύμβουλοι, πριν από μήνες, είχαμε ζητήσει την αυτεπάγγελτη από το Δ.Σ. παραχώρηση άδειας στο δήμαρχο. Ερχόμαστε σήμερα 6 μήνες μετά να συζητήσουμε τα προφανή. Ο νόμος είναι σαφής. Οριζε ότι ο δήμαρχος μπορεί να λείψει 30 ημέρες. Μπορούσαμε να του είχαμε δώσει άλλες 60 ημέρες», εξηγησε η αντιδήμαρχος Ηλέκτρα Τσιριγώτη και επεσήμανε ότι: «Η γνωμοδότηση, δεν λέει ότι τα κάνατε όλα καλά.
Την απόφαση πρέπει να την πάρουμε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης. Η πόλη οφείλει να έχει δημοκρατικά εκλεγμένο δήμαρχο. Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι, φανταζόμενοι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά.
Δεν έχει κανένα νόημα η περαιτέρω άδεια του Δημάρχου, παρ’ ότι εύχομαι να μπορούσε αύριο να ήταν κοντά μας, γιατί θα έλυνε πολλά προβλήματα, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Γνώμη μου είναι ότι η γνωμοδότηση θα μπορούσε να έχει  μετασχηματιστεί σε νομοθετική ρύθμιση. Υπάρχει ένα ερώτημα για μένα γιατί δεν έγινε».

Εγώ σας τα έλεγα, αλλά...

Ο Δ. Κοντονής, τους θύμισε ότι τα έλεγε. «Να δοθεί τρίμηνη άδεια στο δήμαρχο και να προχωρησει η Υγειονομική Επιτροπή», αλλά καταψηφίστηκε από το Δ.Σ. (πρακτικά 10/10/11).
«Ερχομαστε τώρα για να δεχθούμε αυτά που δεν θέλαμε να διαβάσουμε», κατέληξε.

«Καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια ανθρώπων για λόγους ματαιοδοξίας ορισμενων. Δεν μπορώ να καταλάβω όταν βλέπουμε το άσπρο και το μαύρο, να πρέπει να βάλουμε γυαλιά», τόνισε ο Κικίλιας αρνούμενος να ψηφίσει τη 2η άδεια.

«Να δούμε την ουσία. Να αφησουμε τα νομικίστικα και να προχωρήσουμε γιατι όλα αυτά είναι εις βάρος της κοινωνίας», επεσήμανε ο Γ. Γκολφινόπουλος.

«Η εισήγηση προσβάλλει τη νοημοσύνη μας κύριε προεδρε, για μια φορά ακόμη. Ενώ θα μπορούσατε να παίξετε αποφασιστικό ρόλο διαλέξατε το ρόλο του κομπάρσου. Διαφωνώ έτσι όπως διαχειρίστηκαν την κατάσταση το στενό περιβάλλον του Δημάρχου. Δεν θα κρύψω την απογοήτευσή μου και από την αντιπολίτευση. Σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε πρωταγωνιστικό ρόλο, προσπερνώντας αγκυλώσεις, αλλά...», ήταν η διαπίστωση του  Γιάννη Νιτερόπουλου καταψηφιζοντας την πρόταση να δοθούν και οι δύο άδειες, προτεινοντας άμεση εκλογή δημάρχου.
 Ο Σπ. Πανάς τόνισε διαπιστώνοντας ότι «τον μόνο που αδίκησε αυτή η διαδικασία είμαι εγώ» και δήλωσε ότι θα απέχει από τις ψηφοφορίες, αν και ήταν δικές του προτάσεις.


Εν κατακλείδι τι ψηφίστηκε:
α) να δοθεί άδεια για το 2011,
β) να δοθεί άδεια για το 2012 και
γ) ο Γραμματέας  Αποκεντρωμένης Διοίκησης να καλέσει αμεσα την να Υγειονομική επιτροπή και να απαντήσει μέχρι 31/3.

Καλά είπε ο Γ. Γκολφινόπουλος «συνηθισμένη έκβαση Επιτροπών να μη μπορέσει να αποφανθεί». Κάτι γνωρίζει ως γιατρός.

Ολοι λοιπόν όσοι έσκιζαν τα ιμάτιά τους να μη δοθει άδεια στο Δήμαρχο («τί τον πεθαναμε» και άλλα τέτοια ωραία), σήμερα με την ουρά στα σκέλια ψηφίσανε να δώσουν άδεια για το 2011, αυτή που δεν έδωσαν τότε που έπρεπε, άλλως ο Δήμαρχος θα πάει για παράβαση καθήκοντος!

Δυστυχώς το θέμα δεν κλείνει· είναι πληγή που παραμένει ανοιχτή και μολύνει και μολύνεται...
Α, και το ...ανέκδοτο: συστήθηκε διακομματική επιτροπή παρακολούθησης από τους επικεφαλείς των παρατάξεων, να συνεπικουρεί τον δημαρχεύοντα για τις παραπέρα ενέργειες...

Παραμένει να συζητηθεί το σοβαρότατο θέμα της αξιοποίησης της παραλιακής ακτής από Βούλα μέχρι Βάρκιζα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αναβλήθηκε γιατί δεν είχε συνεδριάσει το τοπικό της Βάρης, και εδώ θα πρέπει όλοι μας να ενημερωθούμε και να γίνουμε πολύ προσεκτικοί. Ναι μεν τα τοπικά συμβούλια απέρριψαν το Μνημόνιο των ΕΤΑ, καθώς και ο δημαρχεύων, αλλά δεν ξέρουμε τι προτείνουν ή τί κρατάει η ΕΤΑ παραπέρα. Επιστρέφει και ισχύει το παλιό μνημόνιο;;;

διαβάστε και το σχετικό σχόλειο του Κώστα Βενετσάνου εδω: Το Δ.Σ. του Δήμου 3Β(!) «νομολόγησε» παρεκτροπή νόμου!

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 295 guests και κανένα μέλος