mnhmonio-paralia1Οπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, στο Δήμο 3Β έχει έρθει Μνημόνιο - Πρόταση από τα Ελληνικα Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.) για την εκμεταλλευση του παραλιακού μετώπου από το κάμπινγκ της Βούλας μέχρι τη Βάρκιζα.
Ο Δήμος είχε προγραμματίσει δημοτική συνεδρίαση με το θέμα, αλλά το μάκρος της συνεδρίασης αφενός την περασμένη Τετάρτη (22/2) και η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Βάρης που είχε προγραμματιστει για την επομένη (23/2) ανέβαλαν το θέμα της συζήτησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο διακόπηκε για να συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη 29/2.
Οπως διαφάνηκε και από τους δύο αντιδημάρχους Σπ. Πανά και Ηλ. Τσιριγώτη που παρευρέθησαν στις συνεδριάσεις των δημοτικών ενοτήτων (Βουλιαγμένης και Βούλας) απορρίπτουν το Μνημόνιο στο σύνολό του.
Στο μεταξύ και οι τρεις δημοτικές ενότητες απέρριψαν το Μνημόνιο ως απαράδεκτο.
 

Τι προτείνει το μνημόνιο

Οπως αναφέρει το συνοδευτικό σημείωμα του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΤΑ, το Μνημόνιο - πρόταση έρχεται σε συνέχεια του με αριθμό 76335/07.12.2011 εγγράφου του Δήμου 3Β και το επανυποβάλλει, μετά την πρώτη αποστολή την 1.8.2011, στον Δήμαρχο Γρ. Κασιδόκωστα.
Ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος Σπ. Πανάς, ενημέρωσε ότι δεν βρέθηκε το αρχικό μνημόνιο στο Δήμο και γι’ αυτό το ζήτησαν από τα ΕΤΑ να το ξαναστείλει.
Κρατάμε στα χέρια μας το Μνημόνιο - Πρόταση, το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο και κατάφωρα προκλητικό για την τοπική κοινωνία του Δήμου και θα καταδείξουμε γιατί με μικρά αποσπάσματα από αυτό.
Εκείνο που δεν γνωρίζουμε και που δεν γνωρίζουν και πάρα πολλοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, που ρωτήσαμε είναι τι είχε προτείνει ο Δήμος στα ΕΤΑ δια του δημάρχου.


Αντιγράφουμε από το Μνημόνιο: Ολόκληρο εδώ


...δ) Ο δήμος είναι αποδέκτης των αρνητικών συνεπειών, που συνεπάγεται η προσέλευση σ’ αυτές χιλιάδων ανθρώπων. Είναι λογική και αδιαπραγμάτευτη η αξίωση του Δήμου να παρεμβαίνει καθοριστικά στο θέμα χρήσης και εκμετάλλευσης των ακτών.
(σ.σ.: δεν γνωρίζουμε τί εννοεί παρέμβαση, γιατί αν είναι απ’ αυτές που έχουμε δει, “απαγόρευση ρακέτας”, τοποθέτηση τεράστιων βράχων στην άμμο, εμπόδια για τους λουόμενους,  στο Καβούρι, θα διαφωνήσουμε κάθετα).

α. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΚΤΕΣ
α) Τη διοίκηση - διαχείριση και αποκλειστική εκμετάλλευση των οργανωμένων ακτών (πλαζ) Α & Β Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας εξακολουθεί να έχει αποκλειστικά η ΕΤΑ και τα επιχειρηματικά σχήματα που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν στο μέλλον ως μισθωτές της εκάστοτε ακτής από την ΕΤΑ Α.Ε.

Β. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
α) Στην πλαζ της Βάρκιζας ανατίθεται με το παρόν στο Δήμο ο έλεγχος και η εξουσίαση του ανατολικά του ορίου της οργανωμένης ακτής τμήματος της παραλίας.
β) Επίσης αποδίδεται και το δυτικά της οργανωμένης ακτής τμήμα της παραλίας, της ΕΤΑ απολαμβάνουσας για την παραχώρηση αυτή ποσοστού 20% του συνόλου των εσόδων και από τα δύο παραχωρούμενα τμήματα.
σ.σ.: Δηλαδή θα παίρνει η ΕΤΑ το 20% των εσόδων και από τις δύο παραλίες και ζητάει την καταβολή 15.000 € για τη μελέτη αξιοποίησης της παραλίας!
Ι. ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ
α) Το ευρισκόμενο δυτικά της οργανωμένης ακτής Α’ Βούλας camping με το σύνολο των κτιρίων και εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιηθεί ως ελευθερη ακτη με ανάπλαση, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού από το Δήμο και την ΕΤΑ.
...γ) Η εν λόγω ακτή θα τύχει της συλλειτουργίας και συνεκμετάλλευσης από τους δύο φορεις με ευθύνη της ΕΤΑ.

Δ. ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
α) Ο Δήμος ανταποδοτικά προς την παραχώρηση των προαναφερομένων τμημάτων παραλίας και εκμεταλλεύσεων και προκειμένου να εξυπηρετησει την ΕΤΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της, στην οργανωμένη ακτή Βουλιαγμένης, παραιτείται των υφισταμένων και μελλουσών απαιτήσεων του για τέλη καθαριότητας στην εν λόγω ακτή.
σ.σ. στο μεταξύ ήδη οφείλει προς το Δήμο η ΕΤΑ από τα καταστήματα στην ακτή Βουλιαγμένης ποσό που ίσως ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ!

Η αξιοποίηση των ακτών είναι ένα μεγάλο θέμα για τις πόλεις μας, γιατί διαθέτουν ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, το οποίο όσο πάει και αποστερείται από τους πολίτες, με την “αξιοποίηση” που προχωρούν Δήμος και η ΕΤΑ.
Αλλά για ποια ΕΤΑ μιλάμε πλέον• δεν είναι από τους οργανισμούς που διαλύονται. Μήπως είναι η ώρα να απαιτήσουμε δυναμικά Δήμος και πολίτες να επιστρέψουν οι ακτές στο Δήμο για αναψυχή των πολιτών, που ιδιαίτερα σήμερα, με την οικονομική εξαθλίωση που έρχεται θα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο...

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα προβεί η απόφαση όλων των πτερύγων του Δημοτικού Συμβουλίου.                                                     

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 guests και κανένα μέλος