Στα τέλη Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ του Ν.4030/11 στα άρθρα του οποίου τροποποιείται ο Ν.4014 (περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων) και συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Ο καθορισμός της  τιμής ζώνης στις εκτός σχεδίου περιοχές εξαρτάται  από την ανώτατη αντικειμενική αξία της δημοτικής ενότητας. Αν η ανώτατη αντικειμενική αξία της δημοτικής ενότητας  ξεπερνά τα 2200 ευρώ τότε ως τιμή ζώνης στις εκτός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται η ελάχιστη αντικειμενική αξία (εντός σχεδίου) της δημοτικής ενότητας. Αλλιώς, ως τιμή ζώνης, λαμβάνεται   η ελάχιστη αντικειμενική αξία (εντός σχεδίου)  της περιφέρειας.

 

Ο Δήμος  Παλλήνης αποτελείται από τις  Δημοτικές  ενότητες  Ανθούσας , Γέρακα, Παλλήνης.

Η ερμηνεία του παραπάνω νόμου, όσον αφορά στο Δήμο Παλλήνης  είναι η εξής:

 

  • Στη δημοτική  ενότητα  Ανθούσας  η ανώτατη αντικειμενική αξία  είναι 1050 ευρώ, συνεπώς βάσει τον  Ν.4030/11 ως τιμή ζώνης στις εκτός σχεδίου περιοχές  της Ανθούσας  λαμβάνεται η ελάχιστη της περιφέρειας  ήτοι  600 ευρώ  - γιατί  η αντικειμενική αξία    των     1050     ευρώ   είναι μικρότερη από το    καθορισμένο  όριο  των  2200 ευρώ.
  • Στη δημοτική  ενότητα  Γέρακα η ανώτατη αντικειμενική αξία  είναι  1700 ευρώ , ως εκ τούτου  τιμή ζώνης  για τις εκτός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται η ελάχιστη της  περιφέρειας  δηλαδή  600 ευρώ.
  • Στη δημοτική ενότητα Παλλήνης η ανώτατη αντικειμενική αξία  είναι  2350 ευρώ. Ως  εκ τούτου τιμή ζώνης λαμβάνεται η ελάχιστη της δημοτικής ενότητας ήτοι 1200 ευρώ! Όμως, η ανώτατη αντικειμενική αξία έχει καθοριστεί στο λόφο  Έντισον της δημοτικής ενότητας Παλλήνης. Ο λόφος  Έντισον είναι μια έκταση  70 περίπου στρεμμάτων η οποία πολεοδομήθηκε με ειδικούς όρους δόμησης (βάσει του ΦΕΚ-238/Δ/27-3-2002) με σκοπό να  φιλοξενήσει  τους  δημοσιογράφους  κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, σε ένα χώρο ιδιοκτησίας  ΟΤΕ.

Σήμερα, ο χώρος αυτός  λειτουργεί ουσιαστικά  ως  ιδιωτικός,  τα κτίσματα του οποίου  έχουν πωληθεί σε ιδιώτες. Ο χώρος φυλάσσεται και καθαρίζεται  (εσωτερικά)  από πόρους των ιδιοκτητών. Ουσιαστικά,  είναι μια ανεξάρτητη περιοχή μέσα στο δήμο Παλλήνης.

 

  • Δεν  είναι  δυνατόν μια περιοχή  70 στρεμμάτων να καθορίζει την  τιμή ζώνης των  περίπου 22.000 στρεμμάτων  εκτός  σχεδίου της  δημοτικής  ενότητας Παλλήνης.
  • Δεν είναι δυνατόν η φιλοξενία του δημοσιογραφικού χωριού των Ολυμπιακών Αγώνων   στην  περιοχή μας,  να καθορίζει σήμερα  με το χειρότερο τρόπο την  τιμή ζώνης στη δημοτική ενότητα Παλλήνης.
  • Δεν είναι δυνατόν στον  ίδιο δήμο, δύο (2) δημοτικές  ενότητες να έχουν τιμή ζώνης 600 ευρώ και μια 1200 ευρώ  που σημαίνει οτι για τα ίδια τετραγωνικά μέτρα  ο Παλληνιώτης θα πληρώσει διπλάσια από τον Γερακιώτη και  Ανθουσιώτη,   όταν τα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά  χαρακτηριστικά και των τριών ενοτήτων  είναι ίδια .
  • Δεν  είναι δυνατόν  να θέτουμε οριζόντια όρια (2200 ευρώ)  χωρίς  να μπορούμε να δούμε ειδικές  περιπτώσεις , όπως είναι οι δήμοι Παλλήνης, Κορωπίου , Μαρκοπούλου, Καλυβίων που έχουν ανάλογα προβλήματα.

 

Ως εκ τούτου ζητήσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό , κο Σηφουνάκη:

  • να επανεξετάσει το θέμα και να εξαιρέσει την  Παλλήνη αφού, όπως προαναφέρθηκε, λόγω  ειδικών όρων δόμησης υπάρχει ο λόφος  Έντισον που υπερβαίνει  την   καθορισμένη αντικειμενική αξία των 2200 ευρώ .
  • ακόμη  δε περισσότερο,   να αλλάξει  το όριο των 2200 ευρώ σε 2500 ευρώ  ώστε να καλύπτει περισσότερους  δήμους  και να μειώνει τις ανομοιογένειες και πιθανές  αδικίες , ιδίως  στη  δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας σήμερα.

 

Ο Δήμος Παλλήνης, με προεξάρχοντα το Δήμαρχο Θανάση Ζούτσο, έχει κάνει μια τιτάνια προσπάθεια εξεύρεσης λογικής λύσης και διαύλου επικοινωνίας με όλους τους αρμόδιους φορείς, από τον υπουργό, τους γραμματείς των υπουργείων, τους βουλευτές, τους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και τους θιγόμενους πολίτες.

Ελπίζουμε σύντομα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κάτι που είναι απαίτηση όλων των συμπολιτών μας, ιδίως στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε σήμερα.

                                

                                                                                        Κωνσταντίνος Μπάκας

                                                                            

                                                                           Αντιδήμαρχος Παλλήνης

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 guests και κανένα μέλος