Οσμή σκανδάλων και απροκάλυπτη διαφθορά, αναδύθηκε μέσα από τους απολογισμούς των τέως Δήμων Λαυρίου, Κερατέας, Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου και δημοτικών επιχειρήσεων. Αλλος ένας Δήμος λοιπόν σε οικονομική επιτήρηση. Ο Δήμος Λαυρεωτικής που προήλθε από την συνένωση δύο Δήμων και μιας Κοινότητας. Εχει γίνει πλέον καθεστώς, κάθε φορά που αναλαμβάνει μία νέα Δημοτική Αρχή, να κατηγορεί την προηγούμενη για κατασπατάληση χρήματος, για κακοδιαχείριση, για ολιγωρία. Και δεν την κατηγορεί άστοχα και χωρίς στοιχεία, όπως στη συνέχεια αποδεικνύεται. Τί συμβαίνει λοιπόν; Ολοι οι Δήμαρχοι που αναλαμβάνουν ένα Δήμο, κύριο μέλημά τους είναι η προσωπική τους ευμάρεια ή είναι κατώτεροι των περιστάσεων; Ο Δήμος Λαυρεωτικής, σήμερα, μετά από την απογραφή των τέων Δήμων και τον ισολογισμό έναρξης του νέου Δήμου, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία και έγινε εκτεταμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (12.12.11) για κατασπατάληση χρήματος. 10.000.000 χρειάζεται για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του νέου Δήμου και 6.000.000 για να καλύψει μακροπρόσθεσμα δάνεια και αναγκαστικές πληρωμές μέσω δικαστικών αποφάσεων! Οι υποχρεώσεις που άφησαν οι τέως Δήμοι είναι άκρως αποκαλυπτικοί: Σε σύνολο χρεών 15.742.722,47 €. Αναλυτικά: Λαύριο 5.0924.006,92, Κερατέα 10.207.211,44 και Αγιος Κωνσταντίνος 511.504,11 ευρώ. Παράδειγμα της οικονομικής αιμορραγίας είναι η Ενεργειακή Λαυρίου (ΕΝΕΛ. Α.Ε.), που ασχολήθηκε με προγράμματα εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ιδρύθηκε μόλις το 2010. Μέχρι τις 5.7.11 που παρέλαβε ο νυν Δήμαρχος από τον τέως Δημήτρη Λουκά, ασχολήθηκε με την κατασκευή του Κέντρου των Ποντίων, την αγορά φυτοφαρμάκων και την κατσκευή περιφράξεων και είχε έσοδα 28.213,99 ευρώ. Είχε πληρώσει στο μεταξύ 204.437,44 ευρώ, αφήνοντας το ταμείο με 1.133,54 ευρώ και ανεξόφλητες υποχρεώσεις 212.223 ευρώ! Στις πληρωμές περιλαμβάνονται περιφράξεις που πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ. Αφησε μεταχρονολογημένες επιταγές 111.976 ευρω προς τον εργολάβο του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων και σε πολλούς άλλους. Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Ακινήτων Κερατέας (Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Κ.) Α.Ε. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2010 με κεφάλαιο 81.000 που πήρε από το Δήμο Κερατέας. Προφανώς δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη που βγάλαμε στην εφημερίδα μας, ότι προσπάθησαν να συστήσουν ανώνυμη εταιρία με το Δήμο Βούλας και το ...Ζευγολατιό Κορινθίας, ως όμοροι(!) Δήμοι, σε βάσεις που ήταν απαγορευτικές από τον Κώδικα. Ετσι αποτρέψαμε ένα τερατούργημα δημοτικής επιχείρησης, που ποιος ξέρει πόσα ευρώ θα έκλαιγαν οι δημότες ένθεν και ένθεν. Ο δημοτικός σύμβουλος και τέως Δήμαρχος Λαυρίου Σταύρους Παπασταυρόπουλος, μετά ταύτα κατέθεσε επιστολή στο Προεδρείο και ζητάει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τί μέλλει γενέσθαι επ’ αυτών. Τη δημοσιεύουμε παραπλεύρως.

H ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαυρεωτικής Σταύρος Παπασταυρόπουλος, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και κοινοποίηση στο Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων,  ζητάει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, η στάση που πρέπει να κρατήσει το σώμα, μετά τις αποκαλύψεις για οικονομικές ατασθαλίες και τα οικονομικά χρέη που ανέλαβε ο καλλικρατικός Δήμος. Γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

 

«Μετά την ολοκλήρωση στο Δ Σ της συζήτησης των περισσοτέρων θεμάτων που αφορούν Απολογισμούς των τ. Δήμων Λαυρίου, Κερατέας, της Κοινότητας Αγ. Κων/νου, και των Δημοτικών Επιχειρήσεων που άνηκαν σ' αυτούς, [απομένει μόνο η συζήτηση του Απολογισμού της Δημ. Επιχείρησης ΕΝΕΛ- Ενεργιεακη ΑΕ],

μετά τις τοποθετήσεις των συνάδελφων στις συζητήσεις αυτές, για την λειτουργία των τ. Δήμων και των Δημ. Επιχειρήσεων κατά την προηγουμένη Δημοτική θητεία 2007-2010, μετά από όσα ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών διαπίστωσε και τέλος μετά από όσα ο κ. Δήμαρχος και οι Πρόεδροι των Δημ. Επιχειρήσεων ενημέρωσαν το Δ Σ: σχετικά με υπέρογκα χρέη, έκδοση ακάλυπτων επιταγών, δανειοληψίες με παράτυπο τρόπο, αναθέσεις έργων χωρίς σύννομες διδικασίες, πληρωμένα αλλά ανεκτέλεστα έργα, αγορές υλικών χωρίς παραστατικά, εξοφληθέντα τιμολόγια για ανύπαρκτα υλικά, μελέτες χωρίς ουσιστικό αντικείμενο,προσλήψεις προσωπικού με παράνομο τρόπο, δαπάνες που δεν προεβλέποντο από τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, δηλαδή ενέργειες και πράξεις που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων,

Παρακαλώ, σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δ Σ, να τεθεί θέμα προς συζήτηση, η στάση που πρέπει να τηρήσει το Δ Σ, όσον αφορά τις υποθέσεις αυτές, που αναδύουν οσμή σκανδάλων και αποδεδειγμένα αποκαλύπτουν Διαφθορά, Κακαδιαχείριση, και Κατασπατάληση Δημοτικού και Δημοσίου χρήματος.

Όπως και Εσείς γνωρίζετε, ο Δημοτικός Κώδικας προβλέπει τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όταν αποκαλύπτονται τέτοιου είδους έκνομες πράξεις. Θεωρώ ότι θα είναι η ελάχιστη προσφορά του παρόντος Δ Σ προς την Τοπική Κοινωνία, η οποία με λύπη, οργή και αγανάκτηση διαπιστώνει ότι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον δικό της Δήμο συνέβησαν γεγονότα παρόμοια με αυτά που οδήγησαν την Χώρα μας στο σημερινό της κατάντημα.

Ως εκ τούτου κα Πρόεδρε Παρακαλώ για τις δίκες σας ενέργειες».

 

Με εκτίμηση

Παπασταυρόπουλος Σταύρος

Δημ. Σύμβουλος, τ. Δήμαρχος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 105 guests και κανένα μέλος