Επιστολή - ανακοίνωση "Αναγέννησης" για τη λήψη απόφασης επί του κατεπείγοντος !!! θέματος «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας /Αττικής (ΡΣΑ) 2021.


ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 


ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

 

Αγαπητοί συμπολίτες

Στις 12/1/2012 συνεκλήθη έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του κατεπείγοντος !!! θέματος «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας /Αττικής (ΡΣΑ) 2021».

Το νέο ΡΣΑ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Ιούλιο 2011 και έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 16/1/2012.

Αν και η Δημοτική Αρχή είχε άφθονο χρόνο προκειμένου να δρομολογήσει τη συζήτηση του θέματος σε τακτική συνεδρίαση ενωρίτερα, επέλεξε να φέρει το θέμα σε έκτακτο συμβούλιο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος της διαβούλευσης. Η εγκληματική προχειρότητα αντιμετώπισης αυτού του σημαντικού θέματος αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής απεστάλη στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μόλις 2 ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Η δημοτική ομάδα της Αναγέννησης εκπροσωπήθηκε μόνον από τον επικεφαλής της με μοναδικό σκοπό να στηλιτεύσει και να καταγγείλει συνολικά την πρόχειρη, απαράδεκτη, επιπόλαιη και επικίνδυνη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος για την περιοχή μας από τη Δημοτική Αρχή. Οι υπόλοιποι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν παρευρέθηκαν επειδή αφενός μεν η παράταξη δεν αποδέχεται το επείγον της συνεδρίασης και την προχειρότητα της διαχείρισης ενός τόσο σοβαρού θέματος από τη Δημοτική Αρχή αφετέρου δε δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στη βάναυση υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Γκίκας αποχώρησε από τη συνεδρίαση μετά την τοποθέτηση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φυσικά πριν από την ψηφοφορία του θέματος, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Ο κ. Δήμαρχος, ασυνεπής με τις προεκλογικές του εξαγγελίες για ενεργή συμμετοχή του στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας δεν ασχολήθηκε ως όφειλε, ως πολιτικός μηχανικός, όλο αυτό το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης (6 μήνες) προκειμένου να έχει επεξεργαστεί και να έχει διαμορφώσει προτάσεις βελτίωσης του ΡΣΑ για να κατατεθούν στον Οργανισμό Αθήνας. Η εισήγηση που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί στην κυριολεξία μια πολιτική έκθεση ιδεών (2 σελίδων !) εκφράζοντας συνολική άρνηση χωρίς κατάθεση προτάσεων.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Δήμαρχος, προκειμένου να αιτιολογήσει την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, επικαλέστηκε την ανένδοτη στάση που ακολούθησε ο ΟΡΣΑ σε όλες τις τεκμηριωμένες επιστημονικά και τεχνοκρατικά προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν.

Ο κ. Γκίκας συμφώνησε με τον κ. Δήμαρχο ως προς την ανένδοτη στάση του ΟΡΣΑ και ως προς το ότι ο σχεδιασμός του νέου ΡΣΑ είναι αντιαναπτυξιακός για το Δήμο μας. Στηλίτευσε όμως την επιλογή της μη υποβολής προτάσεων λόγω της μέχρι σήμερα αρνητικής στάσης του ΟΡΣΑ. Εξήγησε ότι είναι λάθος να τεκμαίρεται το μέλλον του τόπου με βάση όσα αρνητικά μπορεί να έχουν γίνει στο παρελθόν από τον ΟΡΣΑ και επεσήμανε ότι η στάση αυτή καταδεικνύει ηττοπάθεια. Ανέφερε ότι οι πολίτες απαιτούν από τους δημοτικούς συμβούλους να μάχονται για τα συμφέροντα τους. Τόνισε δε ότι η πολιτική της συνολικής άρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τόπο επειδή μπορεί να οδηγήσει σε περιθωριοποίηση και απομόνωση του Δήμου από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Συμφώνησε τέλος με την πάγια θέση των Δήμων για τη συμμετοχή τους στην κατάρτιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Η Αναγέννηση δεν κατέθεσε τις προτάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της έλλειψης προτάσεων από τη Δημοτική Αρχή. Αυτό κατέστησε δυστυχώς αδύνατη τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών προτάσεων και τη λήψη ομόφωνης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό η παράταξή μας και προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου μας θα υποβάλλει αρμοδίως τις προτάσεις της για τη βελτίωση του ΡΣΑ διεκδικώντας με κάθε τρόπο τη συμπερίληψή τους από τον ΟΡΣΑ και θα ενημερώσει σχετικά τους συμπολίτες μας.

Ενημερωτικά το νέο ΡΣΑ ενσωματώνει ένα σύνολο στόχων και στρατηγικών που υπερβαίνουν τα όρια της κλασικής πολεοδομίας και χωροταξίας, συμπεριλαμβάνοντας και συνιστώσες οικονομικού, κοινωνικού, περιφερειακού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, σε ένα συνεκτικό σύνολο που συνδέεται με την έννοια της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης για την επόμενη 10ετία δηλ μέχρι το 2021. Το ΡΣΑ αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με επιχειρησιακό χαρακτήρα, δηλαδή ένα πρόγραμμα εφαρμογής, που θα συνθέτει και θα εξασφαλίζει το χωρικό συντονισμό και τη συνέργεια μεταξύ όλων των δράσεων και προγραμμάτων που προωθούνται στο σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας του, δηλαδή της Περιφέρειας Αττικής.

Η Συντονιστική Επιτροπή


 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 245 guests και κανένα μέλος