Η Δημοτική πλειοψηφία στην εισήγησή της για το θέμα τόνισε: «...Διαφωνούμε επί της ουσίας με το παρόν σχέδιο νόμου, και το θεωρούμε ελλιπές και αναξιόπιστο, διότι αφορά πρωτίστως και κυρίως το Λεκανοπέδιο των Αθηνών, θέτοντας στο περιθώριο την πλειονότητα των Δήμων της Ανατολικής Αττικής.

Εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας για προτάσεις στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Νόμου, μέχρι 16 Ιανουαρίου, ο Δήμος Κρωπίας συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, με θέμα το σχέδιο νόμου για το Ρυθμιστικό Αθήνας/Αττικής 2021.

Συμμετείχε στη συνεδριαση ο επικεφαλής της μειζονος αντιπολίτευσης Αριστείδης Γκίκας, μόνο και μόνο, όπως είπε, να καταγγείλει συνολικά την πρόχειρη, απαράδεκτη, επιπόλαιη και επικίνδυνη διαχείριση ενός τanagenisi_ar.gikasόσο σοβαρού θέματος για την περιοχή μας από τη Δημοτική Αρχή, ενώ οι σύμβουλοι της παράταξης δεν συμμετείχαν. 

Ο Αριστείδης Γκίκας, μετά την τοποθέτηση του στο Δ.Σ. αποχώρησε. Μας έχει αποστείλει η παράταξή του Αναγέννησηανακοίνωση με τους λόγους της αποχώρησής τους.

kiousisΑνακοίνωση όμως για το ίδιο θέμα μας απέστειλε και η παράταξη της Δημοτικής πλειοψηφίας, «Κορωπί- Νέο Ξεκίνημα», με επικεφαλής το Δήμαρχο Δημ. Κιούση, στην οποία καυτηριάζει την απουσία της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ακόμη ο Δήμος εξέδωσε απαντηση στην ανακοίνωση της “Αναγέννησης” που την δημοσιεύουμε παρακάτω.

Οι ανακοινώσεις θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιευθούν προκειμένου ο αναγνώστης να αποκομίσει τα δικά του συμπεράσματα.

 

Σχετικά με το ρυθμιστικό έχουμε αναφερθεί στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Γέρακα, μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου Χρυσάνθης Κισκήρα (7/12), όπου πολλοί παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι κατήγγειλαν τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ και το Ρυθμιστικό σχέδιο ως καταστροφικό για την περιοχή. Είχε παρευρεθεί και αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτρη Κιούση. Επίσης ο Δήμαρχος Κρωπίας είχε καλέσει σε σύσκεψη (15.12.2011) όλους τους πολιτικούς μηχανικούς του Κορωπίου, όπου εκφράστηκε ανάλογη αποδοκιμασία τόσο του ΟΡΣΑ όσο και του σχεδίου νόμου.

d.s.9.2aΗ Δημοτική πλειοψηφία στην εισήγησή της για το θέμα τόνισε:

«...Διαφωνούμε επί της ουσίας με το παρόν σχέδιο νόμου, και το θεωρούμε ελλιπές και αναξιόπιστο, διότι αφορά πρωτίστως και κυρίως το Λεκανοπέδιο των Αθηνών, θέτοντας στο περιθώριο την πλειονότητα των Δήμων της Ανατολικής Αττικής. Είναι δε προφανές ότι δεν αποτελεί πραγματικό εργαλείο για οποιαδήποτε ρύθμιση και υποκύπτει σε χρόνια ξεπερασμένα ιδεολογήματα και αντιλήψεις, που ευθύνονται για πολλές στρεβλώσεις από την περίοδο του 1985 έως και σήμερα.

Ειδικά δε για τον Δήμο μας, αναφέρεται μόνον στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης του Αεροδρομίου, με ότι αυτό συνεπάγεται περιβαλλοντικά και οικονομικά. Χαρακτηρίζει το Κορωπί «ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΕΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ(!)», χωρίς όμως καμία αναπτυξιακή πρόταση και ενώ καθημερινά διαπιστώνουμε σταθερά, να αποδυναμώνεται και να αποδεκατίζεται το Κορωπί από υπηρεσίες και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Τούτο δε επίσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο παρόν σχέδιο νόμου δεν προβλέπονται για τον Δήμο μας έργα υποδομής.

Άλλωστε τόσο για τον Δήμο μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή και σε όλους τους στόχους, τις κατευθύνσεις, τα μέτρα και τα έργα που προβλέπει, είναι ανεπαρκέστατο και δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται χωρικά, κοινωνικοοικονομικά, και βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας μας. Το παρόν σχέδιο νόμου περισσότερο καταγράφει υφιστάμενες δομές παρά προτείνει τελικά ρυθμίσεις. Δεν ρυθμίζει δε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος σε θέματα χωροταξίας και πάσης φύσεως υποδομές, όπως και δεν διαθέτει όραμα και προοπτική για την Ανατολική Αττική.

Πλην των ανωτέρω η πικρή εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα αυτή για το Π. Δ/γμα του Υμηττού, όχι μόνον επιβεβαιώνει την παραπάνω θέση μας, αλλά διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά, ότι οι προτάσεις μας, που είναι αυτές της Τοπικής κοινωνίας ουδόλως εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε με ένδικα μέσα, για την διεκδίκηση των αυτονόητων.

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η έλλειψη Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού και Στρατηγικής, η έλλειψη ολοκληρωμένου κτηματολογίου και οριστικών δασικών χαρτών, βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική.

Επιπλέον ο ρόλος της σημερινής Βουλής είναι αυτός της διάσωσης της χώρας και επομένως θέματα σαν αυτό που θα δεσμεύει την Αττική για την επόμενη εικοσαετία μπορούν να συζητηθούν στην επόμενη Βουλή».

Η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο συνοψίζεται στα παρακάτω:

― Απαίτηση για απόσυρση του σχεδίου νόμου Ρυθμιστικό Αθήνας/Αττικής 2021,

― μεταφορά της αρμοδιότητας του ΟΡΣΑ στον Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού είναι ο πλέον γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων της κοινωνίας και

― επεξεργασία νέου Ρυθμιστικού σχεδίου με άλλο όραμα και προοπτικές για όλη την Αττική με την συνδρομή πανεπιστημιακών φορέων και της τοπικής Αυτ/σης Α΄βαθμού.

Γραφείο Δημάρχου Δήμου Κρωπίας

Απάντηση στη μείζονα αντιπολίτευση

 

«Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης υπερασπίζει τα δημοτικά συμφέροντα με τεχνοκρατική γνώση και αυτοδιοικητική εμπειρία. Αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες της πόλης και τον τίμησαν με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει λάβει ποτέ δήμαρχος του Κορωπίου. Σεβόμενος τις αντιδράσεις της τοπικής και ελληνικής κοινωνίας στέκεται αλληλέγγυος μαζί τους και προσπαθεί να βοηθήσει στην ανάσχεση της κοινωνικής αναστάτωσης και στην στήριξη με κάθε τρόπο των τοπικών παραγωγικών κλάδων και της εργασιακής προοπτικής κάθε πολίτη. Η πολιτική επιλογή να ακολουθήσει ο δήμος μια μορφή πολιτικής ανυπακοής ενάντια στα καταστροφικά σχέδια του, καταδικασμένου στη συνείδηση των πολιτών του Κορωπίου και της Ανατολικής Αττικής, ΟΡΣΑ είναι η ενδεδειγμένη και συγκροτεί μέτωπο κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων. Ο Δήμος Κρωπίας, και γενικά η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός και ως τοπική κοινωνία του Κορωπίου και των Μεσογείων έχει το επιστημονικό δυναμικό να αντιπαραβάλει θέσεις και προτάσεις σε ένα άλλο ρυθμιστικό σχέδιο με άλλη στρατηγική, που θα ενσωματώνει δημιουργικά τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης»


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 επισκέπτες και κανένα μέλος