Ανταποκριθηκαν οι κάτοικοι του Κορωπίου στο προσκλητηριο του Δήμου για ανάδειξη της Σφηττίας Οδού και του Αρχαίου Δήμου Σφηττού, με εκδηλώσεις την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

Οι διοργανωτές βλέποντας το ενδιαφέρον των κατοίκων για την ιστορία του τόπου όπου κατοικούν, ανακοίνωσαν ότι η εκδήλωση αυτή είναι η αρχή ενός νέου κύκλου εκδηλώσεων που θα διοργανώσει ο πολιτιστικός τομέας του Νομικού Προσώπου, Σφηττός με τίτλο «Περίπατοι στην ιστορία, αρχαιολογία και λαογραφία της περιοχής Κορωπίου».

Ο δημοτικός συμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του “Σφηττου” Νίκος Παυλίδης, προλογίζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι «Οι κάτοικοι του Κορωπίου γνωρίζουν ότι ο Σφηττός ήταν ένας σημαντικός αρχαίος δήμος της περιοχής και τον θεωρούν βασικό μέρος της ιστορίας του τόπου τους. Ο Δήμος μας “βάφτισε” το νέο Νομικό του Πρόσωπο με το όνομα του αρχαίου δήμου και μελετά την ενσωμάτωση του ονόματός Σφηττός στο έμβλημά του.

Η αρχαιολόγος Όλγα Αποστολοπούλου-Κακαβογιάννη, που μίλησε για το θέμα, «με το έργο της έχει δικαίως καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων του Κορωπίου ως ο άνθρωπος και ο επιστήμονας που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των κοινωνιών που έζησαν προηγούμενα στην περιοχή τους», είπε ο Ν. Παυλίδης.

ekkinhsh-sfiteia6-11


Αθλητισμός και πολιτισμός μαζί!

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης στο χαιρετισμό του ενημέρωσε για τη στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, που αφορά την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων του Δήμου Κρωπίας όπου δεσπόζουσα θέση έχει ο ορεινός όγκος του Υμηττού. Ιδιαίτερα εξήρε την συνδυαστική πολιτική που εφαρμόζει πλέον ο Δήμος και το Νομικό Πρόσωπο «Σφηττός» για την ανάδειξη αυτής της στρατηγικής με παράλληλες εκδηλώσεις, αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές κα.

Όλα αυτά όπως δήλωσε, θα αποτελέσουν στοιχεία ενός ολοκληρωμένου Οδηγού Πόλης που θα αναδείξει τις δυνατότητες του Δήμου και θα τον καταστήσει επισκέψιμο.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σχέση ζωής των κατοίκων με τον Υμηττό και δήλωσε ότι «σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν αλλά και ενισχύσουν τη σχέση αυτή των κατοίκων με το βουνό.

Μετά την τέλος της εισήγησης ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου και η πεζοπορία με τη συμμετοχή 250 και πλέον δημοτών όλων των ηλικιών. Η διαδρομή ήταν κυκλική μήκους 3.5 χλμ (περικλείει τις θέσεις Φουφάγια, Κάστρο Χριστού, Φιλιάτι) με αφετηρία και τερματισμό το αθλητικό κέντρο SAN SIRO στην οδό Σφηττού. Αλυτάρχης ήταν ο γυμναστής κ. Φραγκούλης.

Οι 10 πρώτοι δρομείς που τερμάτισαν ήταν κατά σειρά οι: 1ος Κούτσης Γεώργιος, 2ος Κάτσικας Χάρης, 3ος Νομικός Νικόλαος, 4ος Γιολάρης Νικόλαος, 5ος Μοσινιάγκα Ιερεμίας, 6ος Φαράντος Αντώνιος, 7ος Παπαδόπουλος Αναστάσιος, 8ος Γκίκας Αναστάσης, 9ος Μόσχος Θεόδωρος και 10η Σπέλλα Βάσια

Εντυπωσιακή ήταν η οργανωμένη συμμετοχή του τμήματος στίβου του Γυμναστικού Συλλόγου Κορωπίου. Συμμετείχαν 161 άνδρες, 89 γυναίκες. O μικρότερος σε ηλικία ήταν ο 5χρονος Άγγελος Μαρκαριάν και ο μεγαλύτερος, ο 82χρονος Γεώργιος Γκιόκας.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, προσκεκλημένων οι βουλευτές Αττικής Γεώργιος Βλάχος και Αθανάσιος Μπούρας.


kakabogianni6-11

Η αρχαιολόγος Ολγα Κακαβογιάννη, προέβη σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για άγνωστα στο ευρύ κοινό αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και για τη συνολική αρχαιολογική σημασία της πεδιάδας των Μεσογείων, των οικισμών και των ορεινών όγκων που απλώνονται στην Ανατολική Αττική. Ο αρχαίος Δήμος Σφηττού κατά τα κλασικά χρόνια, ήταν μετρίου μεγέθους και εκτεινόταν σε όλη την πεδιάδα από τον λόφο Χριστού έως τους λόφους Φράττη –Γράμματα (Γραμματικό) προς τα Βόρεια στα όρια με το δήμο της Κίκκυνας. Η Ο. Κακαβογιάννη θεωρεί ως το σπουδαιότερο ανασκαμμένο μνημείο που ανήκει στον αρχαίο δήμο Σφηττού, το Ιερό του Ομβρίου Διός και του Προόψιου Απόλλωνα στον μικρό οροπέδιο του Προφήτη Ηλία Υμηττού.

Για την Σφηττία οδό η αρχαιολόγος ανέφερε ότι ξεκινούσε από τον αρχαίο δήμο του Θορικού, περνούσε από την Κεφαλή (Κερατέα) και τα Προσπάλτα (Καλύβια), που ανήκαν στην ίδια «φυλή» την Ακαμαντίδα (το όνομα της προήλθε από το γιο του Θησέα Ακάμαντα), έφτανε στο Σφηττό και διαβαίνοντας τον Υμηττό, μεταξύ Μαυροβουνίου και Προφήτη Ηλία (πέρασμα της Ντούκας) συνδεόταν με την Αθήνα μέσω της μεγάλης οδού, που ένωνε το Άστυ με τους δήμους της δυτικής παραλίας και το Σούνιο, της «αστικής οδού». Στα όρια του Δήμου Κρωπίας η Σφηττία οδός πρέπει να ακολουθούσε την εξής πορεία : Από τη θέση Ρδόκια όπου υπάρχει και το ομώνυμο φρέαρ (πηγάδι) θα περνούσε προς Βόρεια από την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και από εκεί στην κάτω πλατεία, όπου στην θέση του μικρού συντριβανιού υπήρχε αρχαίο πηγάδι. Ακολούθως από το νότιο τμήμα του Κορωπίου, από την περιοχή της παλαιάς εκκλησίας της Παναγίας, θα προχωρούσε προς Δυτικά μέχρι τους βόρειους πρόποδες του Χριστού, όπου στη θέση του ναΐσκου της Γέννησης του Χριστού φαίνεται να υπήρχε αρχαίο ιερό με τη μικρή κρήνη του. Από εκεί, αφού διάφορα παρακλάδια της θα οδηγούσαν προς Βόρεια στους Δήμους της Κίκκυνας και της Παιανίας και προς Νότια στους Δήμους Αναγυρούντος και των Λαμπτρών, θα ανέβαινε την Ντούκα και θα κατέβαινε προς Δυτικά, προς τα Σούρμενα και την Γλυφάδα, την αρχαία Αιξωνή.



* Σφηττία οδός:  Μεγάλη οδική αρτηρία που διέτρεχε τον αρχαίο δήμο Σφηττού


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 322 guests και κανένα μέλος