Γράφει η Γιαλεδάκη Καλλιόπη
Αναμφισβήτητα  ο θηλασμός είναι η καλύτερη  αρχή για τη ζωή ενός παιδιού . Το γάλα είναι Ιδιαίτερα εύπεπτο και  καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βρέφους για τροφή και υγρά...


Πριν 20 χρόνια στο κέντρο Innocenti στην Φλωρεντία  μια ομάδα από επαγγελματίες υγείας και παγκόσμιους ηγέτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα σημαντικό στόχο που ήταν η υποστήριξη , η προώθηση και η  προστασία του Μητρικού Θηλασμού παγκοσμίως. Για να τιμηθεί η Διακήρυξη  Innocenti καθιερώθηκε να εορτάζεται  η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού σε ολόκληρο τον κόσμο 1-7 Νοεμβρίου κάθε χρόνο .’Ετσι λοιπόν  η Διακήρυξη  Innocenti  αποτελεί   το θεμέλιο λίθο της φιλοσοφίας του θηλασμού.

thilasmosΌταν αναφερόμαστε στην υποστήριξη του θηλασμού έχουμε την τάση μέχρι σήμερα να βλέπουμε δύο διαστάσεις : την χρονική ( πριν από την εγκυμοσύνη και μέχρι το τέλος του θηλασμού ) και την τοπική ( το  τι γίνεται στο σπίτι , στην κοινότητα, στο σύστημα υγείας,  κτλ ) .

Όμως τα πράγματα αλλάζουν , το διαδίκτυο πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και  έτσι έχουμε ένα επιπλέον  εφόδιο , μια τρίτη διάσταση την επικοινωνία που είναι βασικό κομμάτι της προστασίας ,της προώθησης και της υποστήριξης του θηλασμού . Η επικοινωνία είναι επαφή ,συνεργασία ,συμπαράσταση .Αυτές οι λέξεις εκφράζουν την ενέργεια και την συνδυασμένη δύναμη της ανθρώπινης ανάπτυξης . Στην σημερινή εποχή το διαδίκτυο μας  ανοίγει νέους ορίζοντες ,μας επιτρέπει να βρούμε πληροφορίες για οτιδήποτε αλλά και να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο που έχουν κοινά  ενδιαφέροντα και κοινούς προβληματισμούς με εμάς . Πλήθος πληροφοριών για το θηλασμό είναι διαθέσιμο μέσω των καναλιών αυτών.

Αναμφισβήτητα  ο θηλασμός είναι η καλύτερη  αρχή για τη ζωή ενός παιδιού . Το γάλα είναι Ιδιαίτερα εύπεπτο και  καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βρέφους για τροφή και υγρά .Δεν  έχει κανένα οικονομικό κόστος και μπορεί  το μωρό να θηλάσει σε οποιοδήποτε μέρος αλλά και χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία (είναι  στην σωστή θερμοκρασία ,δεν χρειάζονται  καθόλου σκεύη ). Προσφέρει αντισώματα-ανοσοποίηση  για λοιμώδη νοσήματα και μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών (άσθμα ,έκζεμα). Μειώνει την τερηδόνα και προλαμβάνει την  παχυσαρκία και τον διαβήτη .Αυξάνει  τον δείκτη νοημοσύνης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για το συναισθηματικό δέσιμο μάνας - παιδιού .

Αλλά και τα οφέλη  για τη μητέρα δεν είναι λίγα .Βοηθά να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα ,προστατεύει από την οστεοπόρωση ,μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου μαστού και ενδομητρίου .Επίσης οι μετακινήσεις  και οι έξοδοι μαζί με το μωρό είναι πολύ πιο εύκολοι  και η αυτοεκτίμηση των μητέρων που θηλάζουν είναι μεγαλύτερη.

Σήμερα  καίτοι παγκόσμια αντιμετωπίζουμε αυξημένες ανισότητες στην πρόσβαση  στην υγεία  -  οικονομικά προβλήματα  ωστόσο ο θηλασμός παραμένει αμετάβλητη αξία, η οποία παρέχει μια δίκαιη, βιώσιμη και οικονομική απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα.

Μια μητέρα  χρειάζεται υποστήριξη από πολλές πηγές και τομείς . Να δείξουμε τη φροντίδα και υποστήριξη στις μητέρες . Να μάθουν ότι δεν είναι μόνες ,  ώστε να πετύχουμε το άριστο αποτέλεσμα για το μητρικό θηλασμό.

Ιστοσελίδες με πληροφορίες για τα οφέλη  του μητρικού θηλασμού είναι :

www.unicef.gr ,www.facebook.com/unisef.gr,  και στο twitter @unisefgreece

Επίσης για πληροφορίες και συμβουλές μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 213-2030311 στις Μαίες  του Κέντρου Υγείας Βάρης.

Γιαλεδάκη Καλλιόπη
                                                          Μαία, Msc
Κέντρο Υγείας Βάρης
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος