Πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2011, η ετήσια εκδήλωση βράβευσης των επιτυχόντων, μαθητών περιόδου 2010-2011, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με αρκετές καινοτομίες.


Mε μεγάλη συμμετοχή νέων φοιτητών, γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2011, η ετήσια εκδήλωση βράβευσης των επιτυχόντων, μαθητών περιόδου 2010-2011, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ . Οι φετινές καινοτομίες της εκδήλωσης μαζί με τις εκπλήξεις την συνόδευαν δημιούργησαν κλίμα μεγάλης ικανοποίησης στο κοινό και στους βραβευθέντες.

 

« Υπάρχουν και κάποιοι που σέβονται τις ανησυχίες και τις αγωνίες των νέων και της τοπικής μας κοινωνίας»

Είμαι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρευρέθηκαν πολλοί νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και του Εθνικού Κοινοβουλίου. Όπως σημείωσαν οι διοργανωτές «μπροστά σε αυτή την τεράστια κρίση που βιώνουμε, το γεγονός ότι είναι παρόντες βουλευτές δείχνει ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν κάποιοι που σέβονται τις ανησυχίες και τις αγωνίες των νέων και της τοπικής μας κοινωνίας». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν επικέντρωσαν μόνο το ενδιαφέρον τους σε αυτούς που εισήχθησαν στα ΑΕΙ –ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρουσίαση της εκδήλωσης υποστηρίχθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής : Ο Δήμος Κρωπίας θα είναι μαζί σας στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική σας πορεία. Θέλουμε να αισθανθείτε ότι δεν είστε μόνοι σας στις σπουδές σας αλλά και όσοι/ες δεν τα κατάφεραν να εισαχθούν δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προοπτικές στη ζωή τους. Θέλει συνεχή αγώνα απέναντι στη σκληρή και κυνική πραγματικότητα. Και κατέληξε με την προτροπή : «Μην το βάζετε ποτέ κάτω!».

 

Τιμή στην επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, στα θύματα του ελληνοιταλικού πολέμου

και στους αγώνες της εθνικής αντίστασης

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης παρουσίασε τις βασικές καινοτομίες της φετινής βράβευσης και τους στόχους της. Ο Δήμαρχος στη συνέχεια επισήμανε τη μεγάλη συμβολή του Συμπαραστάτη του Δημότη κ.Θωμά Κιούση στην εξασφάλιση χρηματικών χορηγιών από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τους τρεις αριστούχους επιτυχόντες φοιτητές του Κορωπίου ενώ μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων ανέφερε ότι μαζί με τους τιμητικούς επαίνους θα προσφερθεί αναμνηστικό βιβλίο καθώς και η προσφορά δωρεάν κουπονιού για γνωστό νεανικό στέκι του Κορωπίου. Αναφερόμενος τέλος στο Ολοκαύτωμα του Κορωπίου και στις συνέπειες του στην μετέπειτα ιστορία του Δήμου, απηύθυνε πρόσκληση στους νέους φοιτητές να ασχοληθούν με τις προσπάθειες καταγραφής και ανάδειξης των διαθέσιμων πηγών και προέτρεψε τις επιστημονικές κοινότητες των Πανεπιστημίων να εντάξουν τη διερεύνηση αυτής της τραγωδίας στις ερευνητικές τους προτεραιότητες. Η απονομή τιμητικών επαίνων σε νέους φοιτητές της πόλης παραμονή της εθνικής επετείου του ΟΧΙ ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να συνδεθούν τα εθνικά δίκαια με τη σύγχρονη πραγματικότητα μπροστά στο νέο επιστημονικό προσωπικό που θα κληθεί να ανορθώσει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης.

Ανακοινώθηκε επίσημα η δημιουργία του Δημοτικού Μητρώου

Αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ και Φοιτητών

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Ανδρέας Ντούνης στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δημιουργία για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, Μητρώου Φοιτητών και Αποφοίτων, σε εφαρμογή της ιστορικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγνώριση του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου και την ανακήρυξη της πόλης ως Μαρτυρικής. Όπως τόνισε, σκοπός της δημιουργίας του Μητρώου είναι, μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας των φοιτητών, η προβολή των επιστημονικών επιτυχιών τους και η διασύνδεση με το Γραφείο Εύρεσης Εργασίας του Δήμου Κρωπίας.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ.Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Δ.Σ του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και απεσταλμένος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Όπως τόνισαν οι διοργανωτές ο κ. Συγγελάκης ( κάτοχος δύο πτυχίων Οδοντιατρικής Σχολής και Πολιτικής Επιστήμης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική οδοντιατρική καθώς και σε θέματα διοίκησης Μονάδων Υγείας και υποψήφιος διδάκτορας) προσκλήθηκε για να μεταφέρει τόσο το μήνυμα μιας άλλης Ελλάδας που μάχεται για την ιστορική και ηθική δικαίωση των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής και των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων όσο και για να αναφερθεί στις σπουδές και τη σύνδεσή τους με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πράγματι, η σύνδεση της βράβευσης των νέων εν δυνάμει επιστημόνων με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου (9 Οκτωβρίου 1944) υπηρετήθηκε στο μέγιστο βαθμό με την ομιλία του κ. Αριστομένη Συγγελάκη, η οποία προσέφερε στιγμές ιδιαίτερης συγκίνησης και υπερηφάνειας στους νέους φοιτητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Συγγελάκης προέβη σε μια σύνοψη των εθνικών διεκδικήσεων της χώρας μας από την Γερμανία. Τα βασικά σημεία των διεκδικήσεων είναι :

  • Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι δυνάμεις κατοχής από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και από παράνομες ανασκαφές.
  • Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, δηλαδή προς το Δημόσιο, ύψους 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938., Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζονταν έως τον Μάρτιο του 2010 στο ποσό των 108,43 δισ. Ευρώ, χωρίς τόκους.
  • Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. Δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσό ανέρχεται σήμερα σε περίπου 54 δισ. Ευρώ, χωρίς τόκους.
  • Επιπλέον, οφείλει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών καθώς και όλων των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Ενημέρωσε επίσης, ότι κανένας πρωθυπουργός της χώρας έως σήμερα, δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις αυτές. Ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση από την ελληνική πολιτεία. Εξήρε, επιπλέον τη συμβολή της ομάδα ΑΚ Δίστομο (αποτελείται από γερμανούς αντιναζιστές) από το Αμβούργο, τόσο στην υπόθεση των διεκδικήσεων τα τελευταία 10 χρόνια όσο και στην   αλλαγή της στάσης της Γερμανικής κοινής γνώμης σχετικά με το δίκαιο των διεκδικήσεων. Ο κ. Συγγελάκης μετέφερε την έκφραση του μεγάλου αντιστασιακού αγωνιστή Μανώλη Γλέζου ότι η όλη η Ελλάδα είναι ένα Ολοκαύτωμα. Και είναι ένα Ολοκαύτωμα συνέχισε ο ομιλητής, αφού τα περισσότερα χωριά της χώρας, την περίοδο της κατοχής, είχαν νεκρούς αμάχους και καταστροφές υποδομών και οικιών όπως και η περίπτωση του Κορωπίου. Για την εμπειρία της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης, με ιδιαίτερη συγκίνηση, εξήρε την παρουσία του πληρεξουσίου της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγ. Στέλιου Περράκη και των συνεργατών του στην προώθηση των εθνικών διεκδικήσεων. Τέλος, απευθυνόμενος στους νέους φοιτητές του Κορωπίου, τους προέτρεψε να ασχοληθούν με την ιστορία του τόπου, να τιμήσουν την πατρίδα τους με τις σπουδές και τις γνώσεις τους και να τις θέσουν στον αγώνα της χώρας για εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική πρόοδο. Σε όσους δεν εισήχθησαν σε σχολές είπε, να μην χάνουν την πίστη τους και τη θέλησή τους για μάθηση και αναφερόμενος σε προσωπική του εμπειρία είπε ότι εκείνος μπήκε στην πρώτη σχολή ΑΕΙ με την 3η προσπάθεια και συνέχισε τις σπουδές του με ένα ακόμη πτυχίο και με δύο μεταπτυχιακά.

 

Χρηματική χορηγία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

« Ελευθέρος Βενιζέλος» στους αριστεύσαντες

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης αναφέρθηκε στη σημαντική μορφή έκφρασης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την χρηματική χορηγία και κάλεσε την εκπρόσωπο του, κα Ευδοκία Αναματερού να απευθύνει χαιρετισμό και να παραδώσει στους τρεις αριστούχους νέους φοιτητές τις χρηματικές επιταγές της χορηγίας ύψους 3000 ευρώ. Η κα Αναματερού ανταπέδωσε τις ευχαριστίες του Δημάρχου εξήρε τις προσπάθειες του Δήμου Κρωπίας για τη στήριξη του νέου επιστημονικού δυναμικού του Κορωπίου και δήλωσε ότι το Αεροδρόμιο θα είναι στο πλευρό του Δήμου και σε άλλες δράσεις. Οι αριστούχοι ήταν οι, Κατερίνα Χατζή, Eυάγγελος Οικονόμου και Ελευθερία Γιαννακοπούλου. Η εκδήλωση έκλεισε με τη διαδικασία βράβευσης των νέων φοιτητών. Ο Δήμαρχος της πόλης και τα θεσμικά πρόσωπα του Κοινοβουλίου και της Αυτοδιοίκησης παρέδωσαν τιμητικούς επαίνους, αναμνηστικό βιβλίο και το κουπόνι-έκπληξη για το νεανικό στέκι της πόλης.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 271 guests και κανένα μέλος