Προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών & Καλαμάτας των “Ελλήνων Φορολογούμενων”, δικηγόρων και ιδιοκτητών.

Με διαδικασία - εξπρές πρότυπης δίκης θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου 2011 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για το «χαράτσι» στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Παν. Πικραμμένος όρισε εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η οποία θα προτείνει προς την Ολομέλεια περί της συνταγματικότητας ή όχι του έκτακτου ειδικού τέλους που θα εισπραχθεί μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Την ημερομηνία αυτή θα συζητηθούν οι αιτήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», του δικηγόρου Σπύρου Φραντζή και τεσσάρων ιδιοκτητών ακινήτων με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή του νέου τέλους-φόρου που θα εισπραχθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αξιοσημείωτο είναι πως μεταξύ των αιτούντων είναι και ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει το επίμαχο τέλος που ανέρχεται στα 350 ευρώ, καθώς, το μηνιαίο εισόδημά του είναι στα 361 ευρώ και το ετήσιο 4.332 ευρώ. Μάλιστα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διορίσει δικηγόρο.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011).

Παναγιώτης Στάθης, capital.gr

Και στο Πρωτοδικείο

Στο Πρωτοδικείο προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ.

Στον επίμαχο αυτό λογαριασμό περιλαμβάνεται επιπρόσθετα και ποσό 832 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το νέο έκτακτο φόρο για ένα διαμέρισμα που έχει ο Αργυρός στην περιοχή των Αθηνών.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία. 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 308 guests και κανένα μέλος