Με τον παραπλανητικό τίτλο «αλλαγή χρήσης...» το Δημοτικό Συμβούλιο  Βουλιαγμένης στη συνεδρίαση της 5-12-2007 έκανε δεκτή, κατά πλειοψηφία...

 

Αδιανόητη η απόφαση κατεδάφισης

δημοτικού κτίσματος στη Βουλιαγμένη

Με τον παραπλανητικό τίτλο «αλλαγή χρήσης...» το Δημοτικό Συμβούλιο  Βουλιαγμένης στη συνεδρίαση της 5-12-2007 έκανε δεκτή, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση του δημάρχου Γρηγόρη Κασιδόκωστα για ...κατεδάφιση του δημοτικού κτίσματος, πρώην αναψυκτηρίου  Lilla Bjornen.

Είναι απορίας άξιον πως ένας από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που δεν διαθέτουν ούτε μία, για δείγμα δημοτική επιχείρηση, αποφασίζει την κατεδάφιση ενός -από τα ελάχιστα στην κυριότητά του -κτίσματος, άθικτου, καλαίσθητου και προσφερόμενου για ποικίλες χρήσεις, λόγω και της προνομιακής του θέσης με πανοραμική θέα σε όλον τον κόλπο της Βουλιαγμένης. (Έναντι της συμβολής της οδού Ορφέως με την παραλιακή, μεταξύ του αναψυκτηρίου «Εν Πλω» και του εστιατορίου «Λάμπρος»).

Να σκεφθεί κανείς ότι όταν το κτίριο διετέθη στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Τριάθλου (το 2004), ο Δήμος Βουλιαγμένης εισέπραξε τα συγχαρητήρια Ελλήνων και ξένων επισήμων. Επιπλέον οι αρμόδιοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου εισηγήθηκαν τότε στη Διεθνή Διοικούσα Επιτροπή του αθλήματος τη συχνή επιλογή της Βουλιαγμένης, για την τέλεση των διεθνών συναντήσεων του τριάθλου. Στο πρόσφατο παρελθόν το κτίριο χρησίμευσε επίσης για τη στέγαση της Πολεοδομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η εκ μέρους του δημάρχου τεκμηρίωση της αναγκαιότητας κατεδάφισης του κτιρίου προσκρούει στην κοινή λογική κάθε καλόπιστου ανθρώπου. Γιατί ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας ζήτησε και πέτυχε (και με τη συνδρομή της μειοψηφίας!!) την απόφαση κατεδάφισης με το σκεπτικό της... αποφυγής έκθεσης σε κίνδυνο των διασχιζόντων κάθετα τη λεωφόρο πολιτών.

Μετά από πόσα χρόνια - αλήθεια - θυμήθηκε ο δήμαρχος ότι κινδυνεύουν οι πολίτες, που διασχίζουν τη λεωφόρο; 

Τελικά μάλλον εμείς κάνουμε λάθος που γράφουμε στην αρχή παραπλανητικό ο τίτλος. Απεναντίας ο τίτλος είναι σαφής, διότι καταδεικνύει την πρόθεση του Δημάρχου: "αλλαγή χρήσης...". Πώς αλλιώς θα αλλάξει τη χρήση άμα δεν πάρει απόφαση να το γκρεμίσει;

Ειλικρινά δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον πολίτη κερδισμένο από την κατεδάφιση του πρώην αναψυκτηρίου, εκτός ίσως από τους επιχειρηματίες των 2-3 απέναντι εστιατορίων, των οποίων η πελατεία στερείται τη θέα της θάλασσας, ή κάποιος "φέρελπις" επιχειρηματίας.

Πάντως, εντελώς συμπτωματικά, ένας από τους έναντι επιχειρηματίες τυγχάνει να είναι και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Το κύριο βάρος της αντίθετης επιχειρηματολογίας στην εισήγηση του δημάρχου, πήρε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σωτ. Ελευθερίου, που αφού τόνισε ότι είναι αδιανόητο να κατεδαφίσει ο δήμος ένα πολύτιμο περιουσιακό του στοιχείο, πρότεινε το κτίριο να χρησιμοποιηθεί για τη μεταστέγαση της δημοτικής δανειστικής βιβλιοθήκης, που παραμένει για χρόνια ανενεργή αφού στεγάζεται στο κτίριο του ...Νηπιαγωγείου της Βουλιαγμένης!

Ο Σωτ. Ελευθερίου μειοψήφισε στην απόφαση όπως και ο σύμβουλος επίσης της πλειοψηφίας Τάκης Κουλουβάρης. Από τη μειοψηφία καταψήφισαν ο Διον. Γεωργουλόπουλος και ο Γ. Καμπάνης.

Απόντες από τη συνεδρίαση ήταν από την πλειοψηφία ο Παν. Σκουζής και η Μ. Κακογιαννάκου, ενώ από δε την αντιπολίτευση ο Ντίνος Καραγεώργος. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημ. Τζιώτης υπερψήφισε την πρόταση του δημάρχου.

Στις πιθανές χρήσεις του κτιρίου θα μπορούσε να περιληφθεί και η δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου της Κοινότητας και μετέπειτα Δήμου Βουλιαγμένης. Καθώς και η εγκατάσταση του ογκώδους αρχείου υπηρεσιακών εγγράφων στο εντελώς αχρησιμοποίητο υπόγειο. Από την εποχή έναρξης της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης, τα αμέτρητα ντοσιέ με τα παλαιά έγγραφα στεγάζονται στο 2 επί 3 υπόγειο κάτω από το γραφείο των εξωτερικών υπηρεσιών του Δήμου, στον ίδιο χώρο που αλλάζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και μόλις δύο μέτρα από τον λέβητα του καλοριφέρ.

Σ.Σ.: Εμείς προτείνουμε να το ξανασκεφτούν όλοι αυτοί που υπερψήφισαν μιά τόσο κραυγαλέα παράλογη απόφαση, αν και ο δήμαρχος, προφανώς, έχει άλλα στο κεφάλι του.

Εγώ καλά σου τα ‘λεγα Σωτήρη μου, αλλά...

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 350 επισκέπτες και κανένα μέλος