Το Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 306 που έγινε 306Β, στα Πηγαδάκια της Βούλας, που εδώ και τριάντα τόσα χρόνια έχει δεσμευθεί για πλατεία, φαίνεται ότι θα ταλανίζει για πολύ καιρό ακόμα τους ιδιοκτήτες που τους έχουν δεσμεύσει την περιουσία τους. Ταλανίζει όμως και δύο όμορους (δυστυχείς) ιδιοκτήτες που επειδή έχουν την τύχη να αγναντευουν το Ο.Τ. 306 (που κρατείται για πλατεία), καλούνται να πληρώσουν “τα μαλλιά της κεφαλής τους”. Γιατί;  για να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες που κατέχουν το 306β, δηλαδή την ...πλατεία.

Ευθύνες για κωλυσιεργίες και λαθεμένες(;) ενέργειες φέρουν όλες οι δημοτικες αρχές που πέρασαν όλα αυτά τα χρονια και δεν αξιώθηκαν να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες και να έχει σωθει ολόκληρο το Ο.Τ. για να γίνει μία όμορφη πλατεία, που πράγματι την έχει ανάγκη η περιοχή, η οποία ενώ θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή δεν διαθέτει ούτε τριμα κοινόχρηστου χώρου!!!



Του ζητάνε 1.000.000 επειδή αγναντεύει το ...πράσινο


1-eidisi-pigadakion-2Να σκεφθεί κανείς ότι τέλος Σεπτεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι του ενός εκ των έναντι της πλατείας ιδιοκτητών, γιατί πρέπει να καταβάλει - άκουσον - άκουσον 1.000.000 ευρώ περίπου. Καλά διαβάζετε ένα εκατομμύριο ευρώ γιατί αγναντευει το 306β.

Δηλαδή θα χάσει το σπίτι του το οποίο κοστολογείται χαμηλότερης αξίας(!) για να πληρώσει το πράσινο! Θα ξεσπιτωθεί και θα μείνει και υπόλοιπο χρέους, μαζί με τα «έξοδα». Και όλο αυτό το τραγικό και Καφκικό, δυστυχώς υπαρκτό σενάριο, λόγω της «υπεραξίας» που ατυχώς αποκτά η οικία του, λόγω της «πλατείας»!!!

Είχαμε κάνει σχετικό ρεπορτάζ τον Ιανουάριο του 2011 γιατί ο πρώτος πλειστηριασμός ήταν κοντά στο Φεβρουάριο, τον οποίον απέφυγε ο δυστυχής ιδιοκτήτης, πληρώνοντας ένα ποσό και παίρνοντας προθεσμία.

Γράφαμε μάλιστα τότε ότι ελπίζοντας «η νέα Δημοτική Αρχή, που έτυχε και ιδιαίτερης προτίμησης από τα «Πηγαδάκια», να θελήσει να δείξει ένα καλό πρόσωπο και να παρέμβει αφ’ ενός αποτρεπτικά στο ξεσπίτωμα κι αφ’ ετέρου να θέσει σε εφαρμογή τον Ν 2508/1997 αρθρο 16.

Γράφαμε τότε ξεκινώντας από την θεώρηση ότι ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου ωφελεί το κοινωνικό σύνολο, αλλά αναλογικά κάποιους ωφελεί περισσότερο, λόγω γειτνίασης ή και επαφής· διαφορετική αναλογικά θα πρέπει να είναι και η επιβάρυνση. Μεγαλύτερη επιβάρυνση οι εφαπτόμενοι, αλλά οπωσδήποτε όχι πέραν ενός εύλογου ποσού ανά τρέχον μέτρον προσόψεως (ή μικρού ποσοστού επί της αντικειμενικής αξίας). Μικρότερη συνεισφορά να καταβάλλουν οι μη εφαπτόμενοι, αλλά που έχουν εύκολη πρόσβαση (π.χ. δυο – τρεις εκατοντάδες μέτρα) το δε υπόλοιπο ποσόν, το σύνολο των κατοικιών – μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού.

Αυτό λοιπόν γράφει περίπου και ο Ν 2508/1997 αρθρο 16· για αναλογικό επιμερισμό. Κάτι που δεν έκαναν χρήση οι δημοτικές αρχές της Βούλας, άγνωστο γιατί;

Το θέμα αυτό απασχόλησε επί ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β της 6/9, προκειμένου να εισαχθεί ως έκτακτο(!). Ενα τόσο σοβαρό θέμα, με παντελή άγνοια των συμβούλων!

Μάλιστα ο Παν. Καπετανέας το επεσήμανε καθώς και ο Διον. Κοντονής, ζήτησαν αναβολή, πράγμα που δεν υπερψήφισε το Δ.Σ.!!!

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ηλέκτρα Τσιριγώτη, εισηγήθηκε το θέμα, και έκανε μία λεπτομερή ανάλυση επικαλούμενη το Ν 2508/1997 αρθρο 16, και επισημαίνοντας ότι θα είναι τραγικό να χάσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους και μετά να αδυνατεί ο Δήμος να πληρώσει το δικό του μερίδιο (περίπου 1.300.000 ευρώ).

Εν τω μεταξύ, δέκα ημέρες πριν την λήξη της πρώην δημοτικής αρχής τέλος Δεκεμβρίου, ο τ. Δήμος Βούλας πληρωσε 380.000 ευρώ, σε ιδιοκτήτη του Ο.Τ. 306β, γιατί όπως είπε κάτοικος του δέσμευσαν τις καταθέσεις.

Η τιμή που έχει βγει ανά τετραγωνικό για την αποζημίωση θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή. Μάλιστα όπως δήλωσε ο Γ. Νιτερόπουλος, ο Δήμος Βούλας δεν έκανε ένσταση· πλήρωσε με την πρωτόδικη τιμή.

1-eidisi-pigadakion-1Ο Κ. Πασακυριάκος, διαφώνησε στο έκτακτο του θέματος και πρότεινε να κληθούν οι κάτοικοι για να ακούσουν και τη δική τους γνώμη. Το ίδιο υποστήριξε και ο Π. Καπετανέας.

Ετσι μετά από πολύωρη συζήτηση, ο αντιδήμαρχος Σπ. Πανάς, αποδεχόμενος τις ενστάσεις των συμβούλων, πρότεινε να το αναβάλουν. Δεσμεύθηκε δε να το επαναφέρουν την επόμενη εβδομάδα.

Ετσι προχθές Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος 3Β είχε καλέσει Δημοτική Συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το “αμαρτωλό” Ο.Τ. 306β, γράφοντας συγκεκριμένα στην πρόσκληση: Εφαρμογή άρθρου 16 του Ν. 2508/97 στο Ο.Τ 306Α που αφορά την εξασφάλιση σημαντικών κοινοχρήστων σε παλαιά σχέδια πόλης.


Παλιά μου τέχνη κόσκινο;;;


Αφού άρχισε η συνεδρίαση της Δευτέρας 12/9, ο δημαρχεύων Αντιδήμαρχος Σπ. Πανάς, πρότεινε να αναβληθεί το θέμα γιατί χρήζει ιδιαίτερης σοβαρότητας και δεν είναι ακόμη έτοιμο να το συζητήσουν και να αποφασίσουν. Μάλιστα ενημέρωσε ότι συναντήθηκε με τους αρχηγούς των παρατάξεων και το συζήτησαν, αλλά θέλει να το συζητήσει με το Σύλλογο των Πηγαδακίων και άλλους φορείς, όπως είχε προτείνει ο Κ. Πασακυριάκος και Π. Καπετανέας.

Σ.Σ.: Μας θυμίζει την τακτική των εδράνων του τέως Δήμου Βουλιαγμένης, που κρατούσαν σε ομηρία θέματα με τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αναβολές τους. Ελπίζουμε να μη γίνει και στα 3Β κοινή πρακτική...

Ο Διον. Κοντονής, ονόμασε “επικίνδυνα” τα προτεινόμενα από τον Σπ. Πανά, γιατί το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζοντας: «τα θέματα όλα έρχονται ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα όργανα τα οποία αναφέρεται ο Σπ. δεν προβλέπονται, ούτε είναι όργανα που είναι θεσμοθετημένα. Ο οποιοσδήποτε θέλει να πει οτιδήποτε, να έρθει εδώ στο Συμβούλιο να πει τις απόψεις του και έτσι να μπορέσουν και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι να διαμορφώσουν γνώμη, όπως ορίζει ο Νόμος.

...Αυτό που λέει ο νόμος κύριε Πρόεδρε, είναι ότι ο δημ. σύμβουλος πρέπει να διαμορφώνει άποψη ευθέως και χωρίς περιορισμούς. Αυτά που πάτε να κάνετε τα θεωρώ επικίνδυνα.

Οχι ότι διαφωνώ με την αναβολή. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Προσέξτε όμως τα εξωθεσμικά. Αυτό είναι το Δ.Σ. μην το υποβαθμίζετε».

Ο Πρόεδρος Δ. Αναστασίου απάντησε ότι η διαβούλευση προτείνεται να γίνει για να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση και εν τέλει να έρθει στο Δ.Σ. και όχι να το υποβαθμίσουν.

Ο Κυριάκος Κικίλιας ζήτησε να έρχονται τα θέματα με μεγαλύτερη ανάλυση και επεξεργασμένα, γιατί ως γιατρός, καταφεύγω σε φίλους ειδικούς για να μου εξηγήσουν τα θέματα· πράγμα που κοστίζει.


Πολύ καλά προετοιμασμένο το θέμα”


Η Αντιδήμαρχος Ηλέκτρα Τσιριγώτη, που όπως γράφουμε παραπάνω, έκανε μία αναλυτική εισήγηση για το θέμα στην προηγούμενη συνεδρίαση, ζήτησε το “λόγο επί προσωπικού” τονίζοντας:

«Το θέμα είχε προετοιμαστεί από την Τεχνική Υπηρεσία και από τις υπηρεσίες εν γένει. και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και όποιος έχει αντίρρηση επ’ αυτού τον προκαλώ να μου πεί σε ποιο σημείον ήταν απροετοίμαστο το θέμα. Οφείλαμε ως Δημοτική Αρχή να ακούσουμε το γνώμη και την άποψη των κατοίκων που τους αφορά το θέμα.

Το ζήτημα της διαβούλευσης λοιπόν δεν μπαινει γιατί δεν ήταν προετοιμασμένο το θέμα ούτε γιατι ήταν πρόχειρο. Το θέμα ήρθε μια χαρά· δεν έπρεπε να είχε έρθει ως έκτακτο. Επρεπε να έχει έρθει τακτικό και είναι μία συζητηση που ειχαμε ιδιαιτέρως με τον πρόεδρο, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Το θέμα είναι, ήταν και θα είναι μια χαρά προετοιμασμένο από τις υπηρεσίες, που ξέρουν πολύ καλά και σε κάθε λεπτομέρεια».


Ο Σύλλογος συμφωνεί στον επιμερισμό της δαπάνης


Συνάντηση της Δημοτικής Αρχής των 3Β με φορείς και κατοίκους της συνοικίας Πηγαδάκια και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε την περασμένηΠέμπτη 15.9 στο Δημαρχείο στη Βούλα, προκειμένου να συζητήσουν για την τύχη του Ο.Τ. 306.

Οπως γράφουμε και στη σελ. 7 το Ο.Τ. 306 έχει πλέον μείνει μισό, 306β, γιατί το άλλο μισό ο ιδιοκτήτης του, με δικαστικές αποφάσεις και υπογραφές από Νομαρχία(;) κατάφερε να εκδόσει οικοδομική άδεια τον Αύγουστο του 2011 και ήδη μπήκαν μέσα οι μπουλντόζες για να κτίσουν.

Η πρόθεση του Δήμου είναι να διατηρήσει πάσει θυσία την πλατεία και το κομμάτι που ήδη ξεκίνησε να οικοδομηθεί. Τα λεφτά όμως που ζητούν και έχουν κερδίσει με δικαστικές αποφάσεις οι ιδιοκτήτες του 306β είναι πάρα πολλά και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει ο Δήμος να τα καταβάλει, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή.

Το επεσήμανε ιδιαίτερα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Δαβάκης.

Ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος Σπ. Πανάς, στην εισήγησή του υπεραμύνθηκε της διατήρησης του πρασίνου και τόνισε ότι ο Δήμος θα βρει τα λεφτά!

Η Αντιδήμαρχος Ηλέκτρα Τσιριγώτη, όπως είπε έχει δουλέψει μαζί με τις υπηρεσίες μήνες ολόκληρους για να μπορέσουν να φέρουν την πρόταση που παρουσίασαν. Να αποζημιωθεί δηλαδή το Ο.Τ. με το νόμο του 1997 που επιμερίζει το κόστος, αναλογικά σε όλη τη συνοικία των Πηγαδακίων.

Η συζήτηση έγινε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και οι κάτοικοι όλοι βρέθηκαν να το βλέπουν με κατανόηση.

Ο πρόεδρος του Εξωραίστικού Συλλόγου Πηγαδακίων κ. Φιφές, επέμεινε στη διατήρηση της πλατείας και τόνισε ότι με όσους κατοίκους το συζήτησε, αποδέχονται τον επιμερισμό του κόστους προκειμένου να σωθεί η πλατεία.

Πλέον δεν μένει παρά να παρθεί και Δημοτική Απόφαση.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 guests και κανένα μέλος