Τριήμερο συνέδριο Μελισσοκομίας πραγματοποιήθηκε, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (14 - 16  Δεκεμβρίου),  παράλληλα με το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Το Φεστιβάλ  ήταν τόπος συνάντησης των ανθρώπων της...  

Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας

Τριήμερο συνέδριο Μελισσοκομίας πραγματοποιήθηκε, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (14 - 16  Δεκεμβρίου),  παράλληλα με το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Το Φεστιβάλ  ήταν τόπος συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένας άριστος τρόπος για την προβολή του ελληνικού μελιού τόσο στο καταναλωτικό κοινό, που ξεπέρασε τις 12.000.

Το μέλι είναι ένα προϊόν απόλυτα φυσικό, με τεράστια αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό και ευρύ φάσμα χρήσεων σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής. Το ελληνικό μέλι είναι από τα λίγα ασφαλή προϊόντα που συνδυάζουν την ποιότητα και την παράδοση αφού είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής.

Η Ελλάδα είναι η 2η μελισσοκομική χώρα στην Ευρώπη και μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών της Ευρώπης και οι μοναδικές αυτάρκεις χώρες της Ε.Ε. σε μέλι.

Η ελληνική μελισσοκομία που σε μεγάλο βαθμό ασκείται από οικογενειακή παράδοση και «τέχνη» μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, είναι ένας δυναμικός κλάδος της ελληνικής αγροτικής οικονομίας με δυνατότητες ανάπτυξης και προώθησής της.

Τα παραπάνω όπως και πολλά άλλα εξειδικευμένα θέματα μελισσοκομίας και προϊόντων μέλισσας ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο τριήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 14 - 15 - 16  Δεκεμβρίου 2007,  παράλληλα με το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Το Φεστιβάλ  ήταν τόπος συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και ένας άριστος τρόπος για την προβολή του ελληνικού μελιού τόσο στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο κατέκλυσε τους χώρους της έκθεσης και σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 12.000. 

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας ξεπέρασε σε επιτυχία τις προσδοκίες των διοργανωτών που ήταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και λοιπών προϊόντων Κυψέλης, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιά, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας και το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα από τα θέματα που αναδείχθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά, ήταν το πρόβλημα νέκρωσης πεύκων, που εντοπίζεται στο νομό Αττικής. Αιτία της ξήρανσης των πεύκων είναι σύμπλοκο πολλών παραγόντων βιοτικών και αβιοτικών και δεν οφείλεται αποκλειστικά στη «βαμβακίαση». Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θέμα χρειάζεται να διερευνηθεί από μια διεπιστημονική ομάδα η οποία ήδη κατέθεσε σχετικό πρόγραμμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης

-  Επιβεβαιώθηκε η μοναδικότητα του Ελληνικού Μελιού

- Τονίστηκε η ενότητα του κλάδου

-  Υποστηρίχθηκε η ανάγκη στήριξης των μελισσοκόμων με την ένταξη στα Π.Σ.Ε.Α. λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

-  Ζητήθηκε περαιτέρω έρευνα με την επίδραση της marchallina hellenica στα πεύκα.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, ήταν μία γιορτή για την ελληνική περιφέρεια, την ελληνική παράδοση και την ελληνική διατροφή αφού και στις τρεις μέρες που διήρκησε, προσφέρθηκαν στους χιλιάδες επισκέπτες του, μέλι, εξαιρετικά προϊόντα μελιού από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και διαγωνισμοί γευσιγνωσίας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές παρουσιάσεις νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με προσφορά τοπικών προϊόντων και τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ βραβεύτηκαν από την οργανωτική επιτροπή ως καλύτερο περίπτερο, αυτό της Νομαρχιακής  Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και ως καλύτερης παρουσίας το περίπτερο της Αναπτυξιακής Βορείου Πελοποννήσου Α.Ε με θέμα Μελιστάλαχτη Βυτίνα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 412 guests και κανένα μέλος