Μειονεκτική η συνάντηση στη Βούλα για την πυρασφάλεια

Γρ. Κωνσταντέλλος: "δεν έχει πραγματοποιηθεί η αποψίλωση των ξερών χόρτων, που έπρεπε να προηγηθεί από τον ανθοστολισμό των παρτεριών, λόγω επικινδυνότητας".


Δεν πρέπει να έφυγαν ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής από την εκδήλωση συμμετοχής εθελοντών στο Δήμο για την πυρασφάλεια στα 3Β, γιατί η προσέλευση ήταν “φτωχή” και πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν ήρθαν για να καταθέσουν απλώς τα στοιχεία τους, αλλά να συζητήσουν, να προτείνουν, να καταγγείλουν.

Κάτι που θεωρούμε ότι έπρεπε πρωτίστως να έχει γίνει για να ακολουθήσει η παρούσα συνάντηση. Δεν μπορείς να ζητάς συμμετοχή, χωρίς να έχει προηγηθεί μία διαβούλευση με ανταλλαγή απόψεων και διαπιστώσεις.

Οσοι ενδιαφέρονται για εθελοντές μπορούν να απευθύνονται στα τοπικά γραφεία των Κοινοτήτων και στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου 213 20.20000


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου, η προγραμματισμένη συνάντηση του Δήμου των 3Β για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία, με τίτλο “Συμμετέχω και προστατεύω την πόλη μου”.

Στο πάνελ ο Αντιδήμαρχος Σπ. Πανάς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημ. Αναστασίου. Λίγος ο κόσμος στο ακροατήριο.

Ο Αντιδήμαρχος έκανε μία εισήγηση, όπου τόνισε την ανάγκη του εθελοντισμού για την περιφρούρηση της περιοχής από τη φωτιά, αλλά και την άμεση συμμετοχή των εθελοντών. Εξήγησε ότι βάσει του “Καλλικράτη” θα δημιουργηθούν εθελοντικες ομάδες καθώς και Γραφείο εθελοντισμού στο Δήμο. Υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε από το Δήμο ο υπάλληλος Μ. Καβράκος (ήταν στις προηγούμενες δημοτικές αρχές διευθυντής της Δημοτικής επιχείρησης).

Την παρατήρηση ότι «ο Μ. Καβράκος είναι μεν φίλος και πρώην συνεργάτης, αλλά δεν πρόκειται και δεν μπορεί να μάθει σε πέντε μήνες Πολιτική Προστασία», έκανε ο ο Γρ. Κωνσταντέλλος.

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε κατ’ επανάληψιν στο “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στα Πρότυπα της Βουλιαγμένης”, χωρίς να δίνει ένα στίγμα για το τι είναι αυτό το “επιχειρησιακό πρόγραμμα”, για την πυρασφάλεια και ότι αυτό θα ακολουθήσουν και στις άλλες δύο Κοινότητες Βάρης και Βούλας.

Σ.Σ.: Για εθελοντική ομάδα Βουλιαγμένης βέβαια ούτε λόγος, γιατί απλούστατα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει.

Εμείς γνωρίζουμε ότι το “επιχειρησιακό πρόγραμμα” της Βουλιαγμένης δεν εφαρμόστηκε ποτέ, γιατί στη συνάντηση με τους κατοίκους υπήρξε έντονη αντίδραση, αφού τους υποχρέωνε να βάλουν δεξαμενές νερού και αντλίες με δική τους χρεώση πολλών χιλιάδων ευρώ και από συγκεκριμένη εταιρία.

Ο δημοσιογράφος Γ. Σκαρβελάκης, ρώτησε για ποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα Βουλιαγμένης μιλάτε; Μπορείτε να μας το πείτε; και τόνισε:  «να πάρετε πρότυπο την πυροπροστασία της Βάρης, γιατι είναι σκάλες ανώτερο από της Βουλιαγμένης».

 

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο κοινό, αλλά όπως αποδείχθηκε όχι για ανταλλαγή απόψεων, όπως τουλάχιστον έγραφε η πρόσκληση, αφού  Αντιδήμαρχος επιτέθηκε κατ’ επανάληψη σε ομιλούντες, γιατί αντί να καταθέτουν αριθμό εθελοντών, καταγγέλουν και κατηγορούν.

 

“Εδώ ήρθαμε για εθελοντές”

Ο Θ. Κουλιανός (κάτοικος Πανοράματος Βούλας) επεσήμανε ότι «όταν γίνει διακοπή ρεύματος κόβεται και το νερό. Και από τους κρουνούς και από τα σπίτια. Θα γίνουμε κάρβουνο». Επίσης ρώτησε αν η δεξαμενή που έχει χτιστεί εδώ και δέκα χρόνια λειτουργεί.

Πριν ολοκληρώσει τη φράση του δέχτηκε επίθεση από τον Αντιδήμαρχο, ο οποίος του απάντησε ότι: «εδώ ήρθαμε να βρούμε εθελοντές. Εχετε να φέρετε 30 - 40 άτομα, αυτό μας ενδιαφέρει σήμερα!»

Εθελόντρια κατήγγειλε ότι την απέρριψαν λόγω φύλου από τις προσλήψεις εποχιακών εργατών, παρά το ότι είναι εθελόντρια πολλά χρόνια, είναι άνεργη και μητέρα δύο παιδιών, παρά το ότι όπως δήλωσε: «η προκήρυξη μιλούσε για 50 άτομα και όχι άνδρες».

Ο Αντιδήμαρχος προσπάθησε να το προσπεράσει εξηγώντας ότι χρειάζονταν άντρες γιατί θα δουλέψουν στην αποψίλωση των χόρτων και γι’ αυτό απέκλεισαν τις γυναίκες. 

Ο Σαββόπουλος (Πανοραμίτης) επεσήμανε ότι πολλές φορές τα οχήματα της Πολιτικής προστασίας του Δήμου είναι χαλασμένα και αναφέρθηκε σε περιστατικό που έπεσε κεραυνός την περρασμένη εβδομάδα στο δάσος και έπιασε φωτιά. Στην αναζήτηση πυροσβεστικού δεν υπήρχε· ήταν χαλασμένα.

 

Ο Α. Αγγελιδάκης (πρόεδρος συλλόγου Πανοράματος) ενημέρωσε ότι ο σύλλογός τους τίθεται στη διάθεση του  Δήμου για ό,τι χρειαστεί. «Εχουμε ομάδα, έχουομε δεξαμενές νερού και έχουμε μόνιμα επανδρωμένο ένα πυροσβεστικό όχημα»,  δήλωσε ο Α. Αγγελιδάκης.

Ο Γ. Δρίτσας (πρόεδρος στους “Νέους ορίζοντες” επεσήμανε ότι ο εθελοντισμός δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο την πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και άλλους κοινωνικούς τομείς της πόλης.

 

Ακούστηκαν προτάσεις

Προτάσεις έκανε η αρχαιολόγος κ. Κασίμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χερώματος Μ. Μεσσήνης, ο πρόεδρος του του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημ. Σχολείου Βούλας Δ. Περράκης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημ. Σχολείου Βούλας Π. Γεωργιλάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Γ. Παναγόπουλος.

 

Ο Γρ. Κωνσταντέλλος (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας) επεσήμανε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η αποψίλωση των ξερών χόρτων, που έπρεπε να προηγηθεί από τον ανθοστολισμό των παρτεριών, λόγω επικινδυνότητας.

«Βιώσαμε όλοι μια ταχύτατη πυρκαγιά που στοίχισε το 45% του Πευκωτού. Και αν δεν ήταν τα εναέρια μέσα, πιθανόν να θρηνούσαμε το 100%» είπε και επεσήμανε ότι δεν έχουν βάλει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου διαδικασία φύτευσης στα καμένα, επισημαίνοντας ότι: «τα χρήματα στον προϋπολογισμό είναι οριακά επαρκή για να έχουμε μια κάλυψη στην Πολιτική Προστασία».

 

Η Εθελοντική Ομάδα της Βάρης ήταν παρούσα και μίλησε ο Αντ. Νικολάου «32 χρόνια εθελοντής» ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι πολύ επικίνδυνοι οι άνθρωποιο που θέλουν να βοηθήσουν και δεν ξέρουν».

Η πρ. Αντιδήμαρχος Βάρης και εθελόντρια Δ. Σουτόγλου, μίλησε με καμάρι για την εθελοντική Ομάδα της Βάρης και όπως φάνηκε δικαιολογημένα αφού ο Σπ. Πανάς επεσήμανε ότι: «σε όποιες συναντήσεις έχουμε πάει παίρνουμε εύσημα για την εθελοντική ομάδα της Βάρης».

Εξήγησε η Δ. Σουτόγλου ότι ο χρόνος που θα αντιμεπίσουμε τη φωτιά είναι τα πρώτα δέκα λεπτά για να είμαστε αποτελεσματικοί.

Ενημέρωσε ότι η εθελοντική ομάδα της Βάρης είναι πιστοποιημένη ομάδα και έχει εθελοντές όλων των ηλικιών.

 

Κατσίκες βόσκουν στα καμένα

 

Στο Πευκωτό και στο Λόφο Μπαράκου όπου έχουν καεί από πυρκαγιά βόσκουν κάθε πρωί κατσίκες, καταστρέφοντας το πράσινο που φυτρώνει εκ νέου, κατήγγειλε ο Γ. Μαυρίδης.

 

Ο υπεύθυνος της Πολιτικης Προστασίας Βούλας και της εθελοντικής ομάδας Παν. Σωτηρόπουλος έκανε έναν απολογισμό δράσης της ομάδας Βούλας, ιδιαίτερα μετά από κάποια επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν στην αίθουσα.

«Επειδή ακούστηκαν πάρα πολλά. Είμαστε 25 εθελοντές στην αιθουσα που κάθε ημέρα μετά τη δουλειά τους και πριν του δουλειά τους δίνουν το παρών. Οι εθελοντές μας δεν είναι από το τέλος Μαϊου έως το τέλος Οκτωβρίου παρόντες. Είναι 365 ημέρες το χρονο».

Εξήγησε ότι η εθελοντική ομάδα Βούλας έχει κάνει επιχειρησιακό πρόγραμμα και σ’ αυτό βασίστηκε  ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Μ. Καβράκος. Εχουν βγάλει δασικούς χάρτες για Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη μέχρι και τη Γαλάζια Ακτή.Αναφέρθηκε σε ζωτικές ελλείψεις στην ομάδα, όπως το τηλέφωνο!

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Τετ Αυγ 05 @21:00 - 09:00PM
"Πέρσες"
Πεμ Αυγ 06 @20:00 - 08:00PM
Αντιγόνη
Σαβ Αυγ 15 @21:00 -
Χορευτικά σόλι

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 401 επισκέπτες και κανένα μέλος