Η προγραμματισμένη συνάντηση φορέων για το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας, που είχε προαναγγελθεί από το Σύλλογο “Κάτω Βούλα”, που βρίσκεται και στα “χωρικά του ύδατα”, υλοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας, για την αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων συρρίκνωσης του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας.
Στο πάνελ εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της “Κάτω Βούλας”, η πρόεδρος Γ. Βικελή, η γραμματέας Εφη Γαβριλάκη, ο Αντιπρόεδρος Δ. Ζησιμοπουλος, και ο σύμβουλος Κ. Τσιριγώτης που ήταν και ο εισηγητής του θέματος.
Συνδιοργανωτές ο εξωραϊστικός Σύλλογος “Πανόραμα” και οι «Ορίζοντες Φιλίας» δια των προέδρων τους.
Η εκδήλωση αυτη κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για την τύχη του Ασκληπιείου και να ισχυροποιήσουν για άλλη μια φορά την φωνή τους για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και τη διατηρησή του ως κρατικού.
Η θέση όλων των φορέων είναι ότι: κάθε άλλη σκέψη πρέπει να βγει απ’ το μυαλό των παραγόντων Υγείας. Το Νοσοκομείο είναι απαραίτητο για την περιοχή, και για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τις χιλιάδες που κατεβαίνουν στις παραλίες τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Ο Κ. Τσιριγώτης έκανε εκτενή αναφορά στο καθεστώς του Ασκληπιείου και παρουσίασε σημαντικά στοιχεία. Εκθέτουμε περιληπτικά:
«Στην παρούσα οικονομική συγκυρία εξελίσσεται ένα σχέδιο για την αναμόρφωση-ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Όπως είναι προφανές, κύριος στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η μείωση των Δαπανών. Στα πλαίσια μιας τέτοιας προσπάθειας, η Διατήρηση και Αναβάθμιση του υφιστάμενου Νοσοκομείου ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ είναι απόλυτη ανάγκη γιατί, πέρα από τις εξαγγελίες και τις καλές προθέσεις για ίδρυση νέων νοσοκομείων στην Ανατολική Αττική κλπ., ακόμα και με τις ευνοϊκότερες συνθήκες, απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια το λιγότερο (βλέπε την ιστορία του Θριασίου και του Αττικού Νοσοκομείου) για να υλοποιηθούν.
Στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (Α. Λοβέρδος) έχουν παρουσιαστεί τρεις προτάσεις, αυτές που επεξεργάζονται οι κ.κ. Λιακόπουλος, Κυριόπουλος και Μόσιαλος, όμως στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις είναι υποχρεωμένες να υποστηρίξουν την διατηρηση - ολοκλήρωση - αναβάθμιση του Ασκληπιείου, σαν ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ του ΕΣΥ, γιατί, παρ’ όλες τις κατά καιρούς θεωρίες περί ιδιωτικοποίησης - εκποίησης οικοπέδου-ΣΔΙΤ κλπ. (που ορισμένοι, και εκ των εισηγητών, υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα), στην περίπτωση του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ συμμαχούν για την διάσωσή του οι ακόλουθοι σοβαροί παράγοντες που είναι δύσκολο να αποκρυβούν:
• Η Γεωγραφική Θέση του Νοσοκομείου (είναι το μοναδικό στην Νοτιοανατολική Αττική).
• Η Πληθυσμιακή Αναφορά (Το Ασκληπιείο είναι το μοναδικό Νοσοκομείο αναφοράς για 1,2 εκατομμύρια πληθυσμό σε ετήσια βάση και άνω των 2,0 εκατομμυρίων στους καλοκαιρινούς μήνες).
• Στον Παραλιακό Οδικό Άξονα, και όχι μόνο, είναι το μοναδικό Τραυματιολογικό, με τεράστια σημασία για την διάσωση.
• Οικονομικά, η Ανασυγκρότηση-Αναβάθμιση του υφιστάμενου Νοσοκομείου απαιτεί δαπάνες και χρόνο, που είναι απίστευτα μικρότερες από την δαπάνη κατασκευής από το μηδέν.
• Χρονικά, και αν ακόμη ξεκινούσε αύριο η κατασκευή ενός επί πλέον Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική (πράγμα που οπωσδήποτε πρέπει να γίνει), αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να αρχίσει να λειτουργεί πριν παρέλθει 10ετία, ενώ η παράλληλη λειτουργία του Ασκληπιείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκατασταθεί.
 
Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η σωστή ποιοτικά και ποσοτικά αναβάθμιση. Στο θέμα αυτό συζητήθηκε και επιδοκιμάστηκε η περιεκτική και σαφής γνωμοδότηση της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Βούλας, η οποία γνωμοδότησε ( 24/5/2011) σχετικά προς την 2η ΥΠΕ. Τα πέντε σημεία της ΕΙΝΑΠ ορίζουν ένα σαφές πλαίσιο ουσιαστικής αναβάθμισης του Ασκληπιείου.
 
Ο Ε.Ε.Σ. προσπαθεί να το εκποιήσει
 
Τονίστηκε στη συνάντηση ότι δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι η Διοίκηση του ΕΕΣ, συστηματικά στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και με ανακοινώσεις στον Τύπο, επαναφέρει το αίτημα να της δοθεί το Δικαίωμα από την Κυβέρνηση να εκποιήσει ή να αξιοποιήσει το οικόπεδο του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ. Επί του θέματος επανήλθε και πρόσφατα με το πρόβλημα του κλεισίματος του ΝΤΥΝΑΝ (διακοπή με την ΓΑΙΑ κλπ.).
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας του ΕΕΣ με το ΝΤΥΝΑΝ και το φιάσκο και την οικονομική καταστροφή, στην οποία οδηγήθηκαν, δεν παρέχουν ούτε ψήγμα νομιμοποίησης στον ΕΕΣ και στα σενάρια ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του οικοπέδου του Ασκληπιείου.
 
Όμως, για να πετύχει η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Ασκληπιείου πρέπει να συμμετέχει και η τοπική κοινωνία στην προσπάθεια αυτή, πράγμα που το έχει δείξει έμπρακτα και με προηγούμενες εκδηλώσεις. Αυτή η συμμετοχή πρέπει να πάρει την μορφή:
Α. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για την υλική και πρακτική υποστήριξη του Νοσοκομείου από όλους τους Δημότες, επώνυμους και ανώνυμους, και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε άμεσα.
Β. ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της αναβάθμισης του Ασκληπιείου, όπου με πρωτοβουλία του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης θα ζητήσουμε κοινή διοργάνωση με τους Δημάρχους όμορων Δήμων.
Γ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Χώρου του, πράγμα που έχει ευεργετική επίδραση τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
 
Μετά την ομιλία του Κ.Τσιριγώτη το λόγο πήρε ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Ηρ. Καραγεώργος, ο οποίος έδωσε χρήσιμα στοιχεία. Ακολούθησε ο πρόεδρος του Πανοράματος Ανδρέας Αγγελιδάκης, ο οποίος τονισε ότι ο Σύλλογος Πανοράματος “θα αγκαλιάσει” το θέμα του Νοσοκομείου και θα βοηθήσει προς πάσα κατευθυνση. Συνέχισε ο πρόεδρος του Ομίλου “Νέοι Ορίζοντες” Γιώργος Δρίτσας, που κι αυτός τόνισε την αναγκαιότητα του Νοσοκομείου και του δημόσιου χαρακτήρα του. Ακόμη μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που δεσμεύθηκε να το φέρει ως θέμα στο Δημοτικο Συμβούλιο. Το Κίνημα Ανεξάρτητων ΠολιτώνΣπίθα” κατέθεσε ψήφισμα με τα ίδια αιτήματα.
Τέλος οι Σύλλογοι αποφάσισαν να οργανώσουν μόνιμο «παρατηρητήριο», που θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει για τις εξελίξεις στο θέμα, ενώ ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα γίνει και νέος κύκλος εκδηλώσεων.
 
Στην ενημερωτική εκδηλωση συμμετείχαν από τους φορείς οι: Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας (Α. Σκουλούδη), Κίνηση Πολιτών Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης (Τ.Τριανταφυλλίδη), Όμιλος Βουνού-Θάλασσας (Μ. Σταύρου), Κίνηση ΣΠΙΘΑ Βούλα-Βάρη-Βουλιαγμένη (Δ.Κυπριώτης και Γ. Γρηγοροπούλου), Σύλλογος Βάρης Νυμφόληπτος (Φ. Κούτρας), Σύλλογος εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας (Σ. Δάλα) και η κ. Σιμαγένη από το Σύλλογο Φίλων του Ασκληπιείου Νοσοκομείου.
Παραβρέθηκαν επίσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Κοντονής, Γ. Βασιλείου, Ι. Νιτερόπουλος, Ν. Κάραγιαν, πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι, και παράγοντες της περιοχής.
Σημειωτέον, ότι δεν υπήρξε επίσημη εκπροσώπηση της Δημοτικής Αρχής, ενώ είχε κληθεί.
 
Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε συμπόρευση
 
Μετά την εκδήλωση, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Κάτω Βούλα”, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο, ο οποίος τους άκουσε και έδωσε την αμέριστη συμπαράστασή του σε όποια κινητοποίηση προς όφελος του Νοσοκομείου.
Ετσι δρομολογείται διαδημοτική συνάντηση με πλατύ κάλεσμα των όμορων Δήμων.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 193 guests και κανένα μέλος