Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο μας για την πρώτη  συνάντηση που είχε η Δημοτική Αρχή Λαυρεωτικής με την Υπουργό Περιβάλλοντος, στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, άλλη από εκείνη του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας, μετά την “παύση του πυρός”, ύστερα από τέσσερις μήνες “ανταρτοπόλεμο”.

Η Δημοτική Αρχή Λαυρεωτικής είναι υποχρεωμένη, να παρουσιάσει τον νέο χώρο που θα εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και να υλοποιηθεί και νέα συνάντηση.

thivaios-markopoulo

Την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Λαυρεωτικής έκανε πρόταση συνεργασίας στο Δήμο Μαρκοπούλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο λόγος, η πιεστική απαίτηση της Υπουργού Περιβάλλοντος να πάρουν περισσότερο όγκο απορριμμάτων (τονάζ) πέραν αυτού της Λαυρεωτικής, αλλά και να υποδηλώσουν χώρο εναπόθεσης του υπολλείμματος το οποίο θα προκύπτει από την επεξεργασία.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου συγκάλεσε άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα και οι πολίτες.

Ετσι την Τρίτη 3/5 πραγματοποιήθηκε, σε μία αίθουσα κατάμεστη από τον κόσμο και εκπροσώπους του Δήμου Λαυρεωτικής, έτοιμους να αναλύσουν την πρότασή τους.

 

Ο Αντιδήμαρχος Κερατέας Βασίλης Θηβαίος, εξηγώντας την πρόταση, ενημέρωσε ότι διατίθεται ο Δήμος Λαυρεωτικής να παίρνει τα σκουπίδια του Μαρκόπουλου, στο υπό κατασκευή εργοστάσιο, και το υπόλειμμα - το οποίο ετόνισε πολλάκις - θα είναι αδρανές και της τάξεως του 0 έως 3% το πολύ, να εναποτίθεται στο Λατομείο Μαρκοπούλου το οποίο, έχει κλείσει και βρίσκεται στη διαδικασία της αποκατάστασης. Το υπόλειμμα - είπε - θα είναι αδρανές (δηλαδή χαλίκι).

«Το εργοστάσιο θα εγκατασταθεί δίπλα από τα σπίτια μας, μέσα στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ), οπότε δεν γεννάται ούτε καν υποψία ότι δεν θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αβλαβές· θα είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια», εξήγησε πολλές φορές. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι η Διοίκηση του ΒΙΟΠΑ πήρε ομόφωνη απόφαση και σύμφωνη γνώμη για την εγκατάσταση του εργοστασίου στον χώρο τους.

“Συμφέρει όλους μας να πετύχουμε· είναι ένα κύτταρο αλλαγής. Μικρές επιχειρήσεις και μικρά τονάζ που θα αποτελέσουν βιωσιμότητα για την πόλη. Φορέας διαχείρισης θα είναι η Κερατέα και όχι ο ΕΣΔΚΝΑ”.

{youtube}eoMguPgdQ1s {/youtube}

 

Μίλησαν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Ρόδης και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μελ. Πόγκας. Δέχθηκαν όλοι τους σειρά ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων και δόθηκαν αναλυτικότατα οι απαντήσεις.

Εκείνο που δεν αποκάλυψαν, παρά την επίμονη ερώτηση, είναι τον τύπο του εργοστασίου· την τεχνολογία που θα επιλέξουν.

Ο Βασ. Θηβαίος εξήγησε ότι έχουν προτάσεις επιστημόνων από πολλές χώρες, με εξαιρετικά αποτελέσματα, και θα καταλήξουν σε κάποια.


 

Ωρα ευθύνης

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης,  βλέπει μία λύση διαχείρισης σκουπιδιών για όλη την νοτιοανατολική Αττική (Λαυρεωτική, Σαρωνικό, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Παιανία).

Περιορίστηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί όπως είπε, «φοβάμαι ότι αυτό που ακούστηκε χθες δύο φορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν ήταν τυχαίο, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει “ότι η μόνη συβαρή λύση είναι  είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός”.

Και γι’ αυτό θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να διατηρούμε την πολύ καλή σχέση ουσίας, όσον αφορα την αλληλεγγυη που έχουμε δειξει όλοι μας σ’ αυτο τον αγωνα, που εγώ τον θαυμάζω» τόνισε ο Δήμαρχος Σωτ. Μεθενίτης.


Ο Δήμαρχος Κορωπίου Δ. Κιούσης, τόνισε ότι «πολύ έκαναν οι συνάδελφοι της Κερατέας και μας εξήγησαν, γιατί άλλα λέει η Μπιρμπίλη, άλλα ο Πεταλωτής.

Καλό θα είναι όταν κάνετε συζητήσεις να βρίσκονται και εκπρόσωποι όμορων Δήμων. Για τια διαχείριση των σκουπιδιών της νότιας Αττικής υπάρχει πρόταση από το 1991-92. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι· και η Παιανία και μπορούμε να βρούμε λύση.  Εμείς παράγουμε τα σκουπίδια, εμείς πρέπει να βρούμε τρόπο να τα διαχειριστούμε”, κατέληξε.

 


Συζήτηση με τους πολίτες

Αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος διάλογος από τους πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένοι.

Τεμπονέρας: Ποιος εγγυάται ότι θα έρθει ένα σωστό υπόλειμμα;

Θηβαίος: Εσείς θα ελέγχετε το υπόλλειμμα. Αν δεν είναι αυτό που λέμε, το παιρνουμε σπίτι μας.

Βασ. Μεθενίτης: Το Λατομείο είναι χώρος αρχαιολογικός και δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις.

Θηβαίος: Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παρέμβαση.

Βουλγαρίδης: Να πούμε με σαφήνεια όχι στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, γιατί η απόφαση του Δήμου το αφήνει ανοιχτό.




Πληρώνω Οσο Πετάω!

Ο κάτοικος κ. Βουλγαρίδης  τόνισε  ότι το 2010 ψηφίστηκε νόμος για τα σκουπίδια,  με τίτλο “πληρώνω όσο πετάω” (Π.Ο.Π).

Στο πρόγραμμα Π.Ο.Π. τα νοικοκυριά πληρώνουν ένα "μεταβλητό χρηματικό ποσό", ανάλογα με την ποσότητα αποβλήτων που παράγουν και τις αντίστοιχες υπηρεσίες που απαιτούνται για την διαχείρησή τους και όχι με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού τους ή με πάγια "ταρίφα", ανάλογα με το δήμο. Μπορεί να φανταστεί κανείς λοιπόν ότι σε λίγο τα σκουπίδια μας θα τα πληρώνουμε πολύ - πολύ ακριβά!

Εχουμε γράψει σχετικά σε προηγούμενο φύλλο μας και θα επανέλθουμε γιατί πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να μπούμε στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης αφ’ ενός οι πολίτες και στην διαχείριση  των απορριμμάτων οι Δήμοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την απόφαση που διάβασε ο Δήμαρχος κατά πλειοψηφία (η πλειοψηφία και η μείζονα μειοψηφία).

Τα νέα πάντως προχωρούν· πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη συνάντηση του Δήμου Λαυρεωτικής με την Υπουργό Περιβάλλοντος, και αναμένεται να επαναληφθεί στο προσεχές δεκαήμερο και επόμενη.

Δεν κατέληξαν σε λύση, δεν είναι άλλωστε τόσο απλό, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα προχωρούν. Δόθηκαν διευκρινίσεις από το Δήμο Λαυρεωτικής και του δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Δημοτική Αρχή πάντως, είναι αποφασισμένη να βρει και θα βρει λύση. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Βασ. Θηβαίος «να είστε σίγουροι ότι εμείς θα βρούμε τη λύση και θα γίνουμε παράδειγμα για όλη την Ελλάδα».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Ετοιμοι για μια διαχείριση με συμφωνημένη μέθοδο

Με το σκεπτικό, ότι κάθε ευρύτερη περιοχή και ομάδα όμορων Δήμων, οφείλει να επωμίζεται η ίδια, τα βάρη της ανάπτυξής της και να τα αντιμετωπίζει με τρόπο, αποτελεσματικό, σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δηλώνει την ετοιμότητά του, να  συμπεριληφθεί και να  συμμετάσχει επί ίσοις όροις, σε ένα νέο Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής.

markopoulo-thivaios_1― Είμαστε επίσης έτοιμοι, να δούμε και να εξετάσουμε ενδελεχώς και με επιστημονική επάρκεια, τον ειδικότερο τρόπο, με τον οποίο ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογείων, θα μπορούσε να συμβάλει σε μια κοινά αποδεκτή και συμφωνημένη μέθοδο διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων, η οποία  θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο, περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά βιώσιμη, για όλους τους συμμετέχοντες Δήμους.

― Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, αποτελεί και η δίκαιη ισοκατανομή, των όποιων περιβαλλοντικών βαρών μεταξύ των συμμετεχόντων Δήμων, για τα οποία ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογείων δηλώνει την αυτονόητη ετοιμότητα και την έμπρακτη διάθεση ανάληψής τους και την αντιμετώπισή τους, με τρόπο που οι συνέπειες τους, δεν θα ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια που θέτει η επιστήμη, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του! Ειδικότερα, αποκλείουμε οποιαδήποτε εναπόθεση υπολειμμάτων απ’ την επεξεργασία των απορριμμάτων, στον χώρο των Λατομείων Μερέντας.

― Επίσης θα διεκδικήσουμε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη απ’ την διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα απ’ τον Φορέα στον οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο και θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του, οι Δήμοι της Νοτιοανατολικής Αττικής: Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο Μεσογείων, Σαρωνικός, Λαυρεωτική.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 56 guests και κανένα μέλος