― 18 εκατομμυρια ευρώ το χρέος του Δήμου.

― 9 εκατομμύρια χρέος στην ΕΥΔΑΠ με εισπράξεις 1,5 εκατομμύριο το χρόνο!

― 5 κατασχετήρια έχει ο Δήμος μέχρι στιγμής!

― Σταμάτησαν τα έργα του “Θησέα” στη μέση!

― Η Κυβέρνηση μείωσε του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Δήμου ενώ φόρτωσε και τα λειτουργικά έξοδα της  Πολεοδομίας Μαρκοπούλου στο Δήμο!

― Προσπάθεια να αποφύγει ο Δήμος την πτώχευση και την κατάσχεση σχολείων και Δημαρχείου!

 

Βαριές κατηγορίες του Δημάρχου για εκβιασμό από την Περιφέρεια, να αποσύρουν την προσφυγή τους για την αποχέτευση στα Μεσόγεια, αν θέλουν να πάρουν έργα!

 

 

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η εισήγηση-ενημέρωση του Δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτη στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί το 2011.

Παρουσίασε μία ζοφερή εικόνα του Δήμου με κατασχετήρια, με ένα υψηλό χρέος στην ΕΥΔΑΠ και στους προμηθευτές, με σταματημένα έργα στη μέση (κεντρική πλατεία), με κίνδυνο να κατασχεθούν σχολεία και Δημαρχείο από την ΕΥΔΑΠ, μετά την ιδιωτικοποίησή τους, αφού το χρέος του Δήμου φθάνει τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει σκέψη παραχώρησης του δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, εφ’ όσον χαρτογραφηθεί το δίκτυο.

Ομως παρά το μεγάλος χρέος του Δήμου, παρά τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε αισιόδοξος. Εχει τη δυναμική του νέου και του νέου Δημάρχου και είναι αποφασισμένος να “βάλει πλάτη” για να σταθεί στα “πόδια” του ο Δήμος.

 

Οι άλλες παρατάξεις καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

 

Ο Δήμαρχος ξεκίνησε με την ενημέρωση της δυσχερούς θέσης που βρίσκεται ο Δήμος:

― Είναι υπερχρεωμένος με ένα συνολικό χρέος που αγγίζει τα 18 εκατ.€

― Η κυβέρνηση αθέτησε  όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει, για την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης.

― Μείωσε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους  (ΚΑΠ) του Δήμου γύρω στις 200.000€ (2.700.000€ πέρυσι έφθασαν στα 2.500.000€ έτος).

― Δεν τους έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του Πολεοδομικού γραφείου Μαρκοπούλου.

― Δεν έχουν δοθεί οι επιχορηγήσεις για τις επενδυτικές δραστηριότητες του Δήμου (ΣΑΤΑ 2011), ενώ δεν έχει υπογραφεί, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τα κριτήρια κατανομής της.

― Εχουν διακοπεί όλα τα έργα του προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ”, (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) όπως για παράδειγμα, αυτό της Κεντρικής Πλατείας.

― Το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) που θα στήριζε με 4 δις € τους ΟΤΑ δεν έχει περάσει καν από τη νομική επεξεργασία του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξήγησε ο Δήμαρχος.

 

Οι στόχοι

 

Παρ’ όλες τις δυσοίωνες διαπιστώσεις έβαλε συγκεκριμένους  στόχους με προσπάθεια να νοικοκυρέψει τις λειτουργίες του Δήμου και να δώσει μια ελπιδοφόροα προοπτικη ανάτασης, όπως είπε, στη παρούσα τετραετία.

 

«Είμαστε υποχρεωμένοι, είπε, να θέσουμε τους εξής  διοικητικούς και κατ’ επέκταση, πολιτικούς στόχους:

― Να φροντίσουμε άμεσα, να νοικοκυρέψουμε την απαράδεκτη οικονομική κατάσταση του Δήμου Μαρκοπούλου, ώστε να αποφύγουμε την τραγική περίπτωση εφαρμογής σ’αυτόν, του άρθρου 262 του Ν. 3852/2010 την υπαγωγή του δηλαδή, σε καθεστώς αναγκαστικής εξυγίανσης, που σημαίνει, την επί τετραετία ανυπαρξία οποιασδήποτε δραστηριότητας, πλην αυτής που αφορά στην αποπληρωμή των χρεών και στην πληρωμή των ανελαστικών δαπανών».

 

Προς αυτή την κατεύθυνση περιόρισε τα λειτουργικά έξοδα από 16.029.901€ σε  13.906.772 € εφέτος, μια μείωση 2 εκατ.€. Δηλαδή 13,25% που θα ήταν 18% αν δεν επιβαρυνόταν ο Δήμος (για πρώτη φορά) με τα λειτουργικά έξοδα της Πολεοδομίας που ειναι 636.848€.

 

Επίσης:markoupoulo-synedriasi

«― Θα προχωρήσουμε την Αποχέτευση, με πρώτο βήμα την αναβάθμιση  σε τρίτο βαθμό και την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, μετά την προ ενός μηνός ανάδειξη του μειοδότη ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗ Α.Ε. – ΑΚΛΙΜΩΝ Α.Ε., με 2.313.703 €.

Ταυτόχρονα, είμαστε τεχνικά έτοιμοι να εντάξουμε στο ΠΕΠ Αττικής, την Αποχέτευση της παράκτιας ζώνης του Πόρτο - Ράφτη και του μεγαλύτερου μέρους του Μαρκοπούλου, με ένα συνολικό ποσό, που θα ξεπερνάει τα 22.000.000€!»

 

Εδώ αναφέρθηκε σε περίεργες πολιτικές σκοπιμότητες που θέλοντας να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα πιθανόν να  προσπαθήσουν να απεντάξουν απ’ το ΠΕΠ Αττικής αυτό το εργο  «πνοής και ανάπτυξης για τον Δήμο, αλλά η πολιτική αντίδραση θα είναι εξαιρετικά σκληρή σε όσους βρεθούν απέναντί μας».

«Αν ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν παραιτηθεί απο την προσφυγή που εχει κάνει για το ΚΕΛ Αεροδρομίου, χρηματοδότηση δεν προκειται να υπάρξει», ήταν η απάντηση του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας· “ωμά και ξετσίπωτα”.

Πιθανή εκχώρηση του δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ

 

― Για την Ύδρευση, θα γίνει προσπάθεια είσπραξης όλων των οφειλόμενων τελών, χωρίς εξαιρέσεις του 30% των συμπολιτών μας που δεν πλήρωναν διαρκώς και για ψηφοθηρικούς λόγους μέχρι πέρυσι. Γίνεται προσπάθεια εκλογίκευσης των δαπανών σε ανταλλακτικά και εκκρεμεί βεβαίως, μια σημαντική πολιτική απόφαση, που αφορά στην εκχώρηση της χρήσης του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ, με αντάλλαγμα την απαλλαγή μας απ’ το σύνολο ή το εξαιρετικά μεγαλύτερο μέρος, του εξωφρενικού χρέους των εννέα και πλέον εκατ. €, που συσσώρευσε με την καταστροφική πολιτική της, η προηγούμενη διοίκηση του κ. Μαγουλά!

 

 

Σχολεία με το ΕΣΠΑ ή σε Κοντέινερ

 

Για την Σχολική Εκπαίδευση, ο μεγάλος στόχος, όπως είπε, είναι η εξασφάλιση 50 στρεμμάτων στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, για την ανέγερση ενός Σχολικού Συγκροτήματος, που θα καλύψει τις ανάγκες για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια! Ο ρόλος του ΟΣΚ είναι ανύπαρκτος και εικονικός. Δηλώνει πλήρη αδυναμία να χρηματοδοτήσει ένα σχολείο. Μας προτείνουν να στραφουμε προς το ΕΣΠΑ.

Ολα τα προγράμματα επενδύσεων στερούνται παντελώς όποιας χρηματοδότησης.

 

― Μαζί με το ΚΑΠΗ Μαρκοπούλου, μέχρι την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσει και το ΚΑΠΗ στο Πόρτο – Ράφτη.

 

 

Στροφή στον μαζικό αθλητισμό

 

Ριζική αλλαγή πορείας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος και  στροφή στον μαζικό αθλητισμό, άνοιγμα σε σειρά  νέων αθλημάτων και νοικοκύρεμα των αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

― Φειδωλοί στην Οδοποιϊα και τον Ηλεκτροφωτισμό, πέραν των απολύτως αναγκαίων. Βελτιωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν στην Λεωφόρο Πόρτο Ράφτη, μέχρις ότου προχωρήσει και υλοποιηθεί το μεγάλο, αλλά απολύτως αναγκαίο Αντιπλημμυρικό Έργο, που πιστεύει ότι θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

 

― Θα προβεί στην είσπραξη των οφειλόμενων λατομικών τελών και θα διεκδικήσει μέρος του 10% που αντιστοιχεί στους Δήμους των Μεσογείων, βάσει του άρθρου 9 του Ν. 2338/1995: (Σύμβαση για το νέο διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας)!

 

Εδωσε βάρος στην ανάπτυξη πολιτισμικών δράσεων σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου.

 

Οπως ανέλυσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γεώργιος Καβακασάλης το συνολικό ποσό του Τεχνικού Προγράμματος θα ανέλθει στα  7.240.000€.

 

 

Πρώτα το Πόρτο Ράφτη!

 

Ο Ι. Πολίτης επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αναγνώρισε την μη ευθύνη της παρούσας δημοτικής αρχής, για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να μείνουμε στην καταγραφή.

Πρέπει να κινηθούμε από το να καταγράφουμε από πού και πώς θα πάρουμε τα λεφτά, αλλά δεν βλέπουμε καμία κίνηση.

Για το θέμα της Πολεοδομίας, πράγματι είναι πολλά τα έξοδα και πρέπει να κινηθούμε πέρα από το αν θα πάρουμε τα χρήματα ή όχι. Πρέπει να αλλάξει κτίριο για να απαλλαγούμε από τα πολλά έξοδα».

Κατέληξε δε λέγοντας: «Εμείς επιφυλασσόμεθα και  επειδή πιστεύουμε ότι είναι στον αέρα όλα, καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα».

 

«Οι συμπολίτες μας σας ψήφισαν  για να εφαρμόσετε το πολυσέλιδο και φανταχτερό προεκλογικό πρόγραμμά σας. Το Τεχνικό σας Πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Είναι  φτωχό και μια κακή αντιγραφή του περσινού προγράμματος»,  αποφάνθηκε ο Λεωνίδας Μπέης και θεωρεί ότι έπρεπε να έχει μπει προτεραιότητα το Πόρτο Ράφτη που είναι μεγαλύτερο σε έκταση και συνεχώς εποικίζεται.

Πιστεύουμε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν έργα.

 

Ο Γ. Αδάμος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Τεχν. Πρόγραμμα σε καμμία περιπτωση δεν εκφράζει την αδήριτη ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του ούτε την πληθυσμιακή σύνθεση ούτε την προϋπάρχουσα κατάσταση των υποδομών, ούτε την ανάλυση των κοινωνικών αναγκών των διαφόρων περιοχών του Δήμου. Κατ’ αυτό δεν φαίνεται να υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις για ανακατανομή των πόρων ώστε να  ελαττωθεί, έστω κατ ελάχιστο, η συσσωρευμένη αδικία τόσων χρόνων, αδικία που υφίσταται για χρόνια, ειδικά η πόλη του ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, αλλά  και όλες οι υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.

Από το σύνολο των χρημάτων τη μερίδα του λέοντος κατέχει το Μαρκόπουλο.  Από τα 7.240.000 €, τα 5 πάνε Μαρκόπουλο και μόνο 1 στο Πόρτο Ράφτη».

 

Αναγνώρισε ότι γίνεται κάποια προσπάθεια στην καθαριότητα και αναφέρθηκε σε μηχάνημα πολυτεμαχιστή που έχει παρθεί από 3 Δήμους (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Παιανία) και ακόμη δεν το έχουν δει.

Εδώ εξήγησε ο Δήμαρχος ότι έχει καθυστερήσει από την Περιφέρεια, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

 

Τέλος έκλεισε καταψηφίζοντας το Τεχν Πρ. με το αιτιολογικό ότι «Δεν ικανοποιείται το κριτήριο της ανταποδοτικότητας ούτε κατ’ ελάχιστον».

Ο Αν. Συλλελόγλου επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ξεκίνησε με ένα ...γαρύφαλλο.

Στην είσοδο του Δημοτικού Συμβουλίου μας πρόσφεραν - σε κάθε γυναίκα - ένα γαρύφαλλο μαζί με μία ανακοίνωση για την Ημέρα της Γυναίκας.

Ετσι ο Αν. Συλλελόγλου πρωτίστως αναφέρθηκε στην 8η Μάρτη ως ημέρα που το γυναικείο κίνημα προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα των γυναικών ως διπλά καταπιεζόμενες.

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Εμείς θα καταψηφίσουμε το Τεχν.Πρ. γιατί είναι σε σημαντικό βαθμό συνοπτικό, είναι αντιλαϊκό ως προς τα έσοδα γιατί για να γίνουν κάποια έργα πρέπει να υπάρχουν έσοδα».

Οσο για το ρεαλισμό που πρέπει να βλέπει κανείς τα πράγματα, όπως ακούστηκε στο Δ.Σ. απάντησε: «οπως η ελευθερία είναι η γνώση της αναγκαιότητας έτσι και ο ρεαλισμός δεν είναι η απλή διαχείριση μιας πραγματικότητας που ζούμε, αλλά η ανάληψη των κοινωνικά αναγνωρισμένων αναγκών και η προσπάθεια ικανοποίησης αυτών των αναγκών».

 

Σχολιάζοντας την καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος από τη μειοψηφία ο Δήμαρχος δήλωσε: «Εμείς, είναι προφανές ότι δεν ζητήσαμε λευκή επιταγή, αλλά το απολύτως αυτονόητο:

Να κριθούμε σε ένα χρόνο, από τα έργα μας!

Αυτοί που το αρνήθηκαν να θυμηθούν, ότι οι δημότες κρίνουν αυστηρά όχι μόνο την Συμπολίτευση, αλλά και όσους αντιπολιτεύονται χωρίς αρχές!»

 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και στον προϋπολογισμό, τον οποίον καταψήφισαν επίσης.

Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει:

Εσοδα 36.333.000

Εξοδα 36.209.000

Αποθεματικό 123.867

 

 

Ούτε ευρώ από το Δήμο Σαρωνικού

 

Επιστολή έλαβε η Πολεοδομία Μαρκοπούλου από τον Αντιδήμαρχο Σαρωνικού, όπου σημειώνει ότι τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρετων, που αφορούν ιδιοκτήτες του Δήμου Σαρωνικού να κατατίθενται σε λογαριασμό του Δήμου που τους κοινοποιοεί στην επιστολή.

Ο Δήμαρχος Σωτ. Μεθενίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περιπτωση, όταν μάλιστα ο Δήμος Σαρωνικού έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στα έξοδα της Πολεοδομίας και τα επιβαρύνεται το Μαρκόπουλο για να διατηρεί την Πολεοδομία ανοιχτή. «Τους δώσαμε την ευκαιρία να συμμετέχουν αναλογικά στα έξοδα και αρνήθηκαν», εξήγησε.

Θα αρνηθουμε και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, αφού δεν συμμετέχουν ούτε κατ’ ελάχιστον στα λειτουργικά έξοδα της πολεοδομίας, που φτάνουν τα 20.000 ευρώ το μήνα. «Απ’ αυτά περιμένουμε να κάνουμε κάτι από εδώ και μπρος». τόνισε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 65 guests και κανένα μέλος