Είχαμε παρουσιάσει το θέμα ειδησεογραφικά, χωρίς να πάρουμε θέση, γιατί ήθελε έρευνα σε βάθος.

Η μείζωνα μειοψηφία - μέχρι χθες πλειοψηφία του Δήμου - εκυκλοφόρησε στον τοπικό τύπο σχετική ανακοίνωση. Πάνω στην ανακοίνωση αυτή η σημερινή δημοτική αρχή δίνει τη δική της απάντηση, φωτίζοντας έτσι και την υπόθεση της αναφερόμενης συνιδιοκτησίας του Δήμου με τον Ερυθρό Σταυρό.

 

Την παρουσιάζουμε:

Η νέα Δημοτική Αρχή Κορωπίου έχει λάβει την μεγαλύτερη λαϊκή  εντολή που δόθηκε ποτέ στο Κορωπί  με σκοπό, να  αντιμετωπίσει,  μεταξύ άλλων, και τις τεράστιες αδυναμίες και τα κενά που είχε εντοπίσει από την περίοδο 2003-2010 στη λειτουργία του  Δήμου μας.

Μια από αυτές τις αδυναμίες ήταν και οι  μεγάλες απώλειες εσόδων. Μέσα σε 1,5 μήνα ήδη εντοπίσαμε μια κραυγαλέα περίπτωση διαφυγής εσόδων, αλλά και παραλείψεων που αποκαλύπτει όχι την παθογένεια του δημόσιου τομέα… αλλά τις ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Διοίκησης.

 

Η περίπτωση αυτή αφορά τα 2 ακίνητα της Λ. Συγγρού 16-18, που περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου και του Ερυθρού Σταυρού το 2000 (κατακυρωτική έκθεση 3022/2000) έπειτα από μακρόχρονη δικαστική μάχη μεταξύ του Δήμου Κρωπίας με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, που είναι και ο παράνομος καταληψίας του ενός ακινήτου! Το δε άλλο ακίνητο είχε εξωφρενικά χαμηλό ενοίκιο συνέπεια της μη ανανέωσης της μίσθωσης που είχε συναφθεί από το 1979(!) ή σύναψη νέας μίσθωσης.

Το δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να προβεί σε όλες τις  νομικές ενέργειες για την αναζήτηση αστικών και ποινικών ευθυνών κατά του καταληψία του πρώτου ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου και του Ερυθρού Σταυρού.

 

Ως αναφορά στα ερωτήματα που θέτει η ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης:

- Πρώτον,  ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Δήμου ασχολήθηκε με το θέμα όταν, μελετώντας τον Προϋπολογισμό του 2008 υπέβαλε ερωτήσεις για ένα μίσθιο που είδε στην περιοχή της Λ. Συγγρού (Κωδ. Προϋπολογισμού 0111.001). Οι απαντήσεις που έλαβε ήταν, ότι το ακίνητο αυτό ήταν υποθηκευμένο 2 και 3 φορές και μάλιστα τονίστηκε ότι δεν μπορεί ούτε να ενοικιαστεί ούτε να πωληθεί (29η Συνεδρίαση του Δ.Σ 27.12.2007, σελ 22). Εμείς, ως η τότε αντιπολίτευση, μείναμε στις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου, θεωρώντας αυτές ως αξιόπιστες. H καλοπιστία μας όμως ήταν και είναι δεδομένη και αυτό αποδεικνύεται και σήμερα ως Δημοτική Αρχή που άμεσα όταν πληροφορηθήκαμε την πραγματική κατάσταση των ακινήτων της  Λ. Συγγρού:

α) διενεργήσαμε επιτόπια έρευνα με την μετάβαση δύο δημοτικών συμβούλων και τη ειδοποίηση της αστυνομίας

β) υποβάλλαμε μήνυση το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου 2011 λόγω του κατεπείγοντος. Περαιτέρω δε υποβάλλαμε και αιτήσεις σε 171 και πλέον υποθηκοφυλάκεια της χώρας για αναζήτηση τυχόν υπάρχουσας δημοτικής περιουσίας.

- Δεύτερον, ως γνωστόν την περίοδο 1999-2002 ο νυν Δήμαρχος Δημήτριος Κιούσης δεν συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορωπίου και δεν είχε γνώση των μετέπειτα οριστικών απαιτήσεων του Δήμου.

 

- Τρίτον, ο επιχειρούμενος συμψηφισμός ευθυνών που κάνουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης είναι προφανές ότι δεν πείθει. Η ευθύνη ανήκει πάντοτε στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή και ειδικότερα στον επικεφαλής της σε συνθήκες μάλιστα απόλυτου δημαρχοκεντρικού συστήματος που κυριαρχούσε την προηγούμενη δημοτική περίοδο (1999-2010). Αντί λοιπόν να επιμερίζει και σε εμάς την ευθύνη θα έπρεπε κατά την θητεία των 8 ετών να γνώριζε τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου μας και να διασφάλιζε την ορθή αξιοποίησή τους.

 

Ως προς τις δηλώσεις του πρώην Δημάρχου κ. Θ. Αθανασόπουλου σε τοπική ηλεκτρονική δημοσιογραφική ιστοσελίδα σχολιάζουμε τα εξής:

Η εύκολη λύση να παραπέμπει μια πολιτική ηγεσία τις ευθύνες της στους υπαλλήλους δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Από τη άλλη πλευρά υπήρχε άπλετος δημοτικός χρόνος, 8 ετών, να διαμορφωθεί ένα γενικό πνεύμα σωστής δημοτικής ευθύνης και αίσθησης του καθήκοντος στο υπαλληλικό και στελεχιακό δυναμικό που να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντα του Δήμου όσο και την εκάστοτε δημοτική πολιτική ηγεσία στη τήρηση του όρκου της απέναντι στους δημότες. Μήπως φταίμε και  γι΄ αυτό ως η  «τότε  αντιπολίτευση»;

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 352 επισκέπτες και κανένα μέλος