Κεραυνός εν αιθρία. Ο Μαρτίνης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) ξαναχτύπησε. Όπως πέρυσι τέτοιο καιρό, αλλά πιο μεθοδικά.  

ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Κεραυνός εν αιθρία. Ο Μαρτίνης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) ξαναχτύπησε. Όπως πέρυσι τέτοιο καιρό, αλλά πιο μεθοδικά.

Απέσπασε σύμβαση από τον Υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, την οποία ο βουλευτής Εκτορας Νασιώκας χαρακτήρισε λεόντειο κατά του Δημοσίου και υπέρ του Ε.Ε.Σ.

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος προμελετημένου και καλά σχεδιασμένου εγκλήματος», όπως το χαρακτήρισε εύστοχα η βουλευτής Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο Υπουργός Υγείας ή ξέχασε τις δεσμεύσεις του ή ασθένησε από ακρισία ή εξαπάτησε τους δημόσιους και κοινωνικούς φορείς και το λαό, υπονομεύοντας έτσι το κύρος της κυβέρνησης. Δεν εξηγείται διαφορετικά η πρεμούρα του να υπογράψει σύμβαση με τον ΕΕΣ με τη οποία

καταργεί το νόμο 1821 του '88, δίνει τη δυνατότητα στον ΕΕΣ να δώσει αντιπαροχή το Ασκληπιείο σ' οποιαδήποτε MARFIN,

και στον Πρόεδρο του ΕΕΣ Ανδρέα Μαρτίνη «να συμπεριφέρεται ως έμπορος γης»

 και «ως κερδοσκόπος της υγείας», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ο βουλευτής Αττικής Αθαν. Λεβέντης.

Σύσσωμη και ομόθυμη ήταν η αντίδραση των βουλευτών όλων των κομμάτων - πλην  του ΛΑ.Ο.Σ. που απουσίαζε περιέργως από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου κύρωσης της παραπάνω σύμβασης με το ΕΕΣ.

Κατηγορηματικά αντίθετοι προς την κύρωση της εν λόγω σύμβασης τάχθηκαν, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαρ. Χαραλάμπους, του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λεβέντης, του ΠΑΣΟΚ όλοι οι αγορητές και ιδιαίτερα ο Εμμ. Σκουλάκης και η βουλευτής Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου, αλλά και της Ν.Δ. σιωπώντας αιδημόνως. Ο βουλευτής Εβρου της Ν.Δ. Κυριάκος Γεροντόπουλος είπε πολλά θεωρητικά για τους δωρητές και τις ύποπτες δωρεές και  τίποτα για την «ταμπακιέρα» που όμως, ως κυβερνητικός βουλευτής, θα την ψήφιζε.

Αποσύρθηκε το επίμαχο άρθρο

Μετά την ισχυρή αντίδραση που αντιμετώπισε το Ν/Σ και την ακρόαση των φορέων, αναγκάστηκε ο αρμόδιος Υφυπουργός - απουσιάζοντος του Υπουργού στην Κίνα - ν' αποσύρει το επίμαχο άρθρο 4 που έδινε τη δυνατότητα στο ΕΕΣ να «αξιοποιήσει» την οικοπεδική έκταση του Ασκληπιείου, εκτός των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων ή μέρος αυτής, «για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Ανευ αντικρίσματος επιχορήγηση

Κατά την άποψή μας το Νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί και τοιουτοτρόπως η σύμβαση να κυρωθεί, μετά την απόσυρση του άρθρου 4, γιατί οι συμβάσεις δεν τροποποιούνται. Ή κυρώνονται, ή απορρίπτονται.

Μ' όλα ταύτα ο πρόεδρος του ΕΕΣ πέτυχε ένα κύριο στόχο του: Να έχει εγγράψει στο ενεργητικό της διαπραγματευτικής του ατζέντας την αποδοχή του Ελληνικού Δημοσίου - του αρμόδιου Υπουργού - για αναθεώρηση της σύμβασης του '85, που ήταν καθαρή, και την ισχυρή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

5.000.000 ευρώ για υποχρεώσεις του ΕΕΣ προς τα ασφαλιστικά ταμεία,

- τη χρηματοδότηση με χρήματα του δημοσίου των ιδρυμάτων του ΕΕΣ, «που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών υγείας», δηλαδή και του ιδιωτικού Νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν, που είναι ίδρυμα του ΕΕΣ;

-  Ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ του ΕΕΣ με 12.000.000 ευρώ αναπροσαρμοζόμενα κατ' έτος με το ποσοστό του πληθωρισμού, προσαυξανόμενο κατά 2%. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα, γύρω στο 5%.

Ενας απλός υπολογισμός μας δίνει μετά από 14 χρόνια διπλασιασμό της επιχορήγησης. Σε 10 χρόνια θα εισπράττει ο ΕΕΣ  20 εκατομμύρια ενώ το συνολικό ποσό που θα έχει εισπράξει το 2.018 θα υπερβαίνει τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή πολλά νοσοκομεία σύγχρονης κατασκευής, ενώ ο ΕΕΣ δεν θα έχει δώσει τίποτα.

Αυτά που... ξεχάστηκαν!(;)

Τι είχε δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Δημήτριος Αβραμόπουλος, πέρυσι τέτοιο καιρό, αμέσως μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και πριν τις διαφαινόμενες πρόωρες, βουλευτικές εκλογές του 2007.

Αντιγράφουμε από το φύλλο 453 της 18.11.06 της «7ης», δηλώσεις του Δημάρχου Βούλας ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, πλήθους κόσμου και Συλλογικών φορέων και των βουλευτών της περιοχής που συντάχθηκαν με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους.

(Γ. Βλάχος, νυν Υφυπουργός, Αθ. Μπούρας, Θαν. Κατσιγιάννης της Ν.Δ., Ντ. Βρεττός, Β. Οικονόμου, Εύη Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ και Θαν. Λεβέντη του ΣΥΝ).

Γ. Μάντεσης: «Η προφορική δέσμευση του κ. Υπουργού παρουσία και του κ. Κουρή και του Υφυπουργού  κ. Γιαννόπουλου στο αίτημά μου: θέλω να δεσμευθείτε ότι δεν θα τροποποιήσετε  ή δεν θα ακυρώσετε το νόμο 1821/88 ήταν. "Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα γίνει ό,τι αποφασίσει η τοπική κοινωνία"».

Η «τοπική κοινωνία», όπως είναι γνωστό αποφάσισε υπέρ των θέσεων των εργαζομένων, των φορέων της Βούλας, των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η απόφαση (αποσπασματικά)

«...Απορρίπτει απολύτως κάθε ιδέα μετατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος στο σύνολο της οικοπεδικής έκτασης του νοσοκομείου.

Λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικης Αλληλεγγύης Δημ. Αβραμόπουλου και του Υφυπουργού Αθ. Γιαννόπουλου και τη δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να συμβεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο του Ασκληπιείου Νοσοκομείου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας της Βούλας.

...Επιφυλάσσεται να αποφασίσει τις αρμόζουσες κατά περίπτωση ενέργειες και κινητοποιήσεις, προκειμένου ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να δεσμευτούν δημοσίως ότι η Κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει την επιδιωκόμενη συμφωνία του ΕΕΣ και του ομίλου Υγεία-Μarfin αφού τα σχέδιά τους μόνο με την κατάργηση ή την τροποποίηση του νόμου 1821/1988 μπορούν να υλοποιηθούν».

Αυτή την τροποποίηση και κατάργηση του νόμου 1821 του 1988 επιχείρησε λάθρα να περάσει ο Υπουργός Δημ. Αβραμόπουλος, δύο μήνες μετά τις εκλογές, χωρίς να λάβει υπ' όψιν του την κατηγορηματικά αρνητική γνώμη της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πώς χαρακτηρίζεται η ενέργεια αυτή του Υπουργού που υπέγραψε τη σύμβαση και προσπάθησε να την περάσει «στη ζούλα», όπως είπε η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου. «...εν κρυπώ ...χωρίς φορείς...), χωρίς τη γνώση της τοπικής κοινωνίας και  επιχειρείται πάλι το έγκλημα;. Γιατί είναι αδιόρθωτοι, αμετανόητοι και υποτροπιάζουν, μέχρι να πετύχουν το σκοπό τους. Και σκοπός τους είναι τα εναπομείναντα "φιλέτα". Σκοπός τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της υγείας, από το 57% που καλύπτει τώρα, να πάει στο 75% στον ιδιωτικό τομέα (Αθ. Λεβέντης).

«Το σχέδιο είναι φανερό. Ελέω Ερυθρού Σταυρού, το Ασκληπιείο είναι η προμετωπίδα αυτού που θα ακολουθήσει, για ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)», τη συρρίκνωσή του στα επίπεδα των κοινωνικών στρωμάτων, που λόγω ένδειας και έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης, αφήνει αδιάφορο τον ιδιωτικό τομέα.

Η κοινή γνώμη - οι κινητοποιήσεις

Εκείνο που έχω να επισημάνω είναι ότι δεν υπήρξε βουλευτής που να  μην αναφερθεί στους μαζικούς φορείς, στην τοπική κοινωνία, στις λαϊκές αντιδράσεις, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ακόμη κι ο Υπουργός στις περυσινές του δεσμεύσεις που λησμόνησε τόσο εύκολα φέτος. Ας το θυμούνται αυτό οι υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος