Επανήλθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα (19)το Αιολικό Πάρκο (ΑιοΠα) στον όρμο του Μαραθώνα, που επιχειρούν να εγκαταστήσουν, παρά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων.

Επανήλθε πρωτίστως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με προκαταρκτική χωροθέτηση, ενώ πριν ένα χρόνο η αίτηση είχε έρθει από ιδιωτική εταιρεία.

Μετά τον πρόσφατο νόμο (Ν 3851/2010) που έφερε η αρμόδια Υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, με τον οποίο αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο, “εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι”, όπως γράφει και ο σοφός λαός, αντί να δούμε βελτίωση είδαμε τα χειρότερα, πράγμα που επεσήμανε και ο Νομάρχης τονίζοντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του για μεγαλύτερη ευαισθησία στις οριοθετήσεις, πράγμα που είχε υποσχεθεί και η Μπιρμπίλη.

Εφαρμόστηκε, εξήγησε, από την Υπουργό, εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών η νέα διαδικασία που απαιτεί την προκαταρκτική οριοθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ επελέγησαν 12 θέσεις μεταξύ των οποίων και εκείνη με την ονοματοθεσία “Πεταλιοί” πίσω από την οποία κρύπτεται ο κόλπος του Μαραθώνα.aiolika-parka-denmark

 

Αφού τόνισε δε την ανάγκη  αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση, επανέλαβε ξανά την ομόφωνη αρνητική απόφασή τους και τους λόγους που την απέρριψαν πριν έναν χρόνο, την οποία πρότεινε να ενεργοποιήσουν.

Ο Χρ. Καλαποθαράκος εξέφρασε την απορία του: “δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι αυτοί που κινούν τα νήματα, αγνοώντας Α’ & Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καταστρέφουν αρχαιολογικούς χώρους”.

Ο Νίκος Στεφανίδης, τόνισε ότι με τη διαδικασία express το Υουργείο τροποποιεί το ειδικό χωροταξικό και επιτρέπει την τοποθέτησή τους παντούν.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ν.Σ. Διον. Παπουτσής, που βρισκόταν εκεί ζήτησε να παρθούν δεσμεύσεις από τους υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αλλά και από τα κόμματα.

Στην αίθουσα παρευρίσκονταν αρκετοί κάτοικοι από τις περιοχές, οι οποίοι έχουν συστήσει Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και κατέθεσαν σχετική ανακοίνωση, στοιχεία της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω.

 

Τέλος το Νομαρχιακό Συμβούλιο  αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να επαναφέρει την απόφαση του 2009 με την οποία είχε απορρίψει την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Μαραθώνα για τους εξής λόγους:

― Η τυχόν χωροθέτηση θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

― Η μικρή απόσταση από τις ακτές, η εγγύτητα στον υψηλής σημασίας υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και η μεγάλη οπτική αλλά και ηχητική όχληση συνηγορούν στην μη εγκατάσταση του ανωτέρω έργου.

― Η προτεινόμενη χωροθέτηση αγνοεί τον τουριστικό και παραθεριστικό χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα.

2. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να απαιτήσει την ανάκληση της χωροθέτησης για τον κόλπο του Μαραθώνα εν’ όψει μάλιστα και του εορτασμού των 2500 χρόνων από το καθοριστικό για την παγκόσμια ιστορία γεγονός της Μάχης του Μαραθώνα.

3. Να στηρίξει, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, δράσεις για την ακύρωση της σχεδιαζόμενης περιβαλλοντικής και ιστορικής υποβάθμισης της περιοχής του Μαραθώνα.

 

 

Διαδημοτική Συνεργασία Πολιτών, για τα ΑιοΠα


Η Διαδημοτική Συνεργασία Πολιτών, που πλαισιώνεται από 50 Συλλόγους του Δήμου Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και των Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού, με ανακοίνωσή της,  δηλώνει την αντίθεσή της στη δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου (ΑιοΠα) στον Ορμο του Μαραθώνα.

 

Γράφουν μεταξύ άλλων:

 

Ο νέος νόμος για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην χώρα μας ( Ν.3851/ 4/6/2010), εξισώνει τα μεγάλα έργα ΑΠΕ με έργα Εθνικού Συμφέροντος.  Έχουμε πλέον ν’αντιμετωπίσουμε την άναρχη χωροθέτηση των μεγάλων Αιολικών Πάρκων (ΑιοΠα) τα οποία αποτελούν εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας.

Στις 6/7/2010 το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε την «Προκαταρκτική Χωροθέτηση Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων» προβάλλοντας τις προτάσεις των μεγάλων επενδυτών του αιολικού λόμπυ. Η παρουσίαση αυτή έγινε παράτυπα, χωρίς καν να εφαρμοστεί  η διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης που προβλέπει ο νέος νόμος και χωρίς να υπάρχει Στρατηγικός Ενεργειακός Σχεδιασμός.

Το προτεινόμενο Θαλάσσιο Αιολικό στον όρμο του Μαραθώνα, κατά την διαδικασία αδειοδότησής του, που ίσχυε μέχρι πριν από το νέο νόμο, είχε συγκεντρώσει αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τέτοιες που ανάγκασαν την αρμόδια υπηρεσία (ΕΥΠΕ), να σταματήσει κάθε διαδικασία και να επιστρέψει τον φάκελο του έργου στον επενδυτή. Τώρα,  το έργο επανέρχεται ως Εθνικής σημασίας, αντιβαίνοντας κι αυτά ακόμα τα κριτήρια που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε το ΥΠΕΚΑ για να το χωροθετήσει. Όπως:

➢ Αποκλεισμός προφανών περιοχών όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις.

o Ο όρμος του Μαραθώνα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, παγκόσμιο σέβασμα. Προστατευταία στοιχεία της περιοχής, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους, είναι η ακτογραμμή και το τοπίο.

o Η παραλιακή ζώνη έχει χαρακτήρα τουριστικο-παραθεριστικό κι αποτελεί την τελευταία περιβαλλοντική παρακαταθήκη στην Αττική.

o Τα νερά χρησιμοποιούνται για κολύμβηση και ναυταθλητικές δραστηριότητες

o Ο όρμος είναι φυσικό αγκυροβόλιο πλοίων, περιοχή όπου τα υδροπλάνα ανεφοδιάζονται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών της Β.Α.Αττικής και αποτελεί πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων.

o Υπάρχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση, ασκείται επαγγελματική κι ερασιτεχνική αλιεία

 

➢ Στην καταρχήν αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

o Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, είναι σημαντικός παράλιος βιότοπος, κυρίως για την μετανάστευση των πουλιών.

o Ο βυθός είναι ρηχός και αμμώδης και η ακτογραμμή παρουσιάζει έντονα ακτομηχανικά προβλήματα

➢ Στην ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις

o Οι αποστάσεις των α/γ από τις οικιστικές και αρχαιολογικές περιοχές είναι τόσο μικρές, που σε συνδυασμό με τα μεγέθη τους, αποτελούν όχληση και προσβολή του τοπίου.

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6976754182, 6977212808, 6973391236, 6977455172

 

 

 

Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ)


Σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ γράφει μεταξύ άλλων: Το Αιολικό Πάρκο που προωθείται από την κυβέρνηση, καθώς και το «παραλιακό μέτωπο» που ξεκίνησε η ΝΔ και εξυπηρετεί τα κατασκευαστικά και άλλα συμφέροντα, στηρίζεται από τους δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και άλλους κρατικούς φορείς που έρχονται να ολοκληρώσουν τον τύπο ανάπτυξης που θέλουν για την περιοχή μας κόντρα στα συμφέροντα των κατοίκων των παραπάνω Δήμων. Μετά την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, την γιγάντωση του λιμανιού της Ραφήνας και τα Ολυμπιακά έργα, χάνεται η όποια ποιότητα ζωής είχε επιτευχθεί με αγώνες των κατοίκων της περιοχής.

Το Αιολικό Πάρκο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αφού, μετά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα αποτελέσει κερδοσκοπικό εργαλείο στα χέρια αυτών που θα το κατασκευάσουν. Επομένως τίποτα καλό δεν πρόκειται να φέρει στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου το προωθούμενο έργο, παρά μόνο αυξημένα κέρδη για τους κάθε λογής επιχειρηματίες, ντόπιους και ξένους.

Η ΝΑΣ και οι Δημοτικές Αγωνιστικές Κινήσεις της περιοχής καλούν τους κατοίκους, τους εργαζομένους, τους νέους και τις νέες πρώτα απ’όλα, να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας την υποβάθμιση της περιοχής από τα συμφέροντα των κατασκευαστικών και άλλων εταιριών.

Χρειάζεται να αγωνιστούν για έναν άλλο τύπο ανάπτυξης που θα έχει βασική κατεύθυνση η ηλεκτρική ενέργεια να είναι λαϊκή περιουσία και όχι κερδοσκοπικό εργαλείο στα χέρια μονοπωλιακών συμφερόντων.

Για ανοιχτές παραλίες που θα χρηματοδοτούνται για το σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι χώροι όπου η Τοπική Διοίκηση θα γίνεται γέφυρα για την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος